Mala som na spodnej esovitej casti zapal divertikulozy v roku 2016,potom 2x po sebe v roku 2018 -1x to iste miesto,a jedno vyssie..preliecili to 3mi po sebe ATBm..je rok 2022 a mna stale tie miesta bolia,pichaju...niekedy mam pocit,ze zacinajuci zapal a potom to akosi prejde😔 a opat o par dni..striedaju sa tie miesta...inac mam divertikulozu po celom hrubom creve a to mam 37rokov....ma prosim niekto take cosi?
Moja svokra ma s tym momentalne problemy. Tiez ma divertikuly po celom creve. Teraz ma akutne obdobie a vobec sa jej nic nezlepsuje. Za 2 mes. Schudla vyse 15 kg, ma 55 kg a 69 rokov. Nik jej s tym nedokaze pomoct. Bola x-krat na pohotovosti s ukrutnymi bolestami a vzdy dostala len infuziu, lebo nemohla nic jest. Bola hospitalizovana a udajne ma vsetko v norme, akurat ma tie divertikuly. Ze to musi vydrzat kym skonci ta akutna faza alebo druha moznost je len odstranenie celeho creva.
@espritka29 aj mne zvazovali mladi chirurgovia vtedy odstranenie creva pri hospotalizacii,ale ked som prisla k mojmu na gastro,ze pockame..ze to mam ako casovanu bombu..ze som este mlada na vyrezanie
A dodržujes stravu upravenú stále? Žiadne ovocie so zrnieckami,mak,kokos a podobne všetko čo sa vie dostať do tých jamiek v čreve?
@zojazoja niekedy uplne nie😔..ale neviem sa vzdat energy drinku denne a kavy🥹
Treba si nasadiť na niekoľko dní diétne divertikulozne jedlá a napoje.mali by bolesti ustúpiť potom
@zojazoja to poznam zial uz😔..ale niekedy tie bolesti su,ze mam pocit,ze praskne to crevo
Mne na tú diverkulitídu pomôžu v akútnej forme ATB Normix a potom pravidelne užívam Duspatalin. Samozrejme, že to sa vyliečiť nedá a tie cykli sa opakujú niekedy častejšie niekedy za dlhšiu dobu. S tým sa musí človek len naučiť žiť.
@3009 mne este nedavali take ATB..alebo zeby v nemocke do intuzie?
Určite ti museli dávať nejaké ATB aj keď nie také isté. Zrejme do infúzie. Bez ATB by si to nedala. Pri tejto chorobe klesajú aj leukocyty
@zojazoja ano davali,a tie sa im nepacili(leukocyty),aj teraz som mala akesi,no klesnute ci zvysene?musela by som zavolat ake 😇
Treba zavolať normalne svojej lekárke že máš bolesti,povedať akú máš chorobu a treba predpísať ATB plus úprav si stravu.nic iné nespravíš.
@zojazoja ja viem..bojim sa,ze to niekedy je taka narazova bolest ako ide strava cez tie pozapalove miesta,ze to praskne😔
Normix je ATB skôr na udržanie tej diverkulitídy, ale v nemocnici do infúzii dávajú silnejšie ATB. Mne gastroentrológ odporučil aj denne užívať Opti Fibre- je to špeciálna vláknina. na ten účel. Aj to veľmi pomôže.
@espritka29 z čoho vznikajú tie divertikuly vlastne? Riešime podobný problém v rodine ale dotyčná osoba sa celý život dobre stravovala akurát že nejedla polievky 🤔
@3009 mna ale z vlakniny prehana..a mam aj syndrom drazdiveho creva
@alchemilkazltozelena ja neviem. Svokra to ma dlhe roky, ale taku fazu, aku ma teraz, som u nej za 10 rokov co som v ich rodine este nevidela. Urcite to ma suvis so stravou a urcite nejake preddispozicie k tomu. Moja svokra sa az tak zle nestravovala posledne roky, no predtym jedavala tu nasu typicku kuchynu - hlavne jedla biele mucne, bez zeleninovych salatov ako prilohy k jedlu a len biele pecivo- bez vlakniny.
@alchemilkazltozelena mne bolo vysvetlene aj takto: je to choroba Slovákov Čechov a Maďarov. Po 40tke ju má jeden z desiatich,po 60tke 2ja z piatich,po 80tke už skoro každý.plus rodová genetická záležitosť.
@espritka29
@zojazoja ďakujem baby. V našom prípade to bude genetika, stres a chýbajúce polievky si myslím 😰
@alchemilkazltozelena ak možem poradiť, ja som si zápal žalúdka a tenkého čreva vyliečila sama..viem že je to asi mierne iné ako o čom píšete ale veľmi podobné..polievky to vobec neriešia..treba si naštudovať aká je protizápalová strava..a velmi veľmi prísne ju dodržiavať..žiadna káva, alkohol, maso, biele múky a pod. mne velmi pomohla kniha od Medical Medium -Zelerová šťava , pila som ju denne pol litra odšťavenej na lačno..plus pracovať na odstránení stresu..ono to neni o slovákoch a čechoch ale o životnom štýle ľudí..kto ti chce zmeniť tak to zmení, všetko začína v hlave..
@alexnina777 ak môžem reagovať...to ze je to choroba Slovákov Čechov a Maďarov mi bolo vysvetlene tak,že kvôli nesprávnym stravovacim navykom a stresu..že hlavne tieto 3 národy to majú najviac
@zojazoja presne tak. Sme na 1. mieste v rakovine hrubeho creva na svete. Slovaci sa o seba nestaraju, prezieraju sa, jedia nekvalitnu stravu. Vidis tu mamicky niekedy tvrdia a chvalia sa, ze rocne deti jedli klobasy, udeniny, salamy vokolady......a nic im nebolo. No vtedy nebolo....Telo si zapamata roky, aky sajrajt jedlo. Mamy, ktorym zalezi, co ich deti jedia, su tu vysmesne nazyvane Eko Bio matky alebo premotibovane. Ako sa potom volaju matky, co to maju na haku?
A autorka- energy drink je neskutocny sajrajt a odpad. To snad nepiju ani ludia, ktori to vymysleli a ktori to vyrabaju.
Treba dodrziavat dietu, co ty asi velmi nerobis.
@zojazoja áno samozrejme može byť..životospráva je základ zdravotných problémov..
@alexnina777 urcite aj stres a hlava. Lenze svokra to nechce/nevie pochopit. Aj ked jej vsetci naokolo hovorime, aby vypla a pustila z hlavy to, co vnej drzat nemusi. Vyuziva aj parny hrniec a kupila knihu bezzvyskovu dietu.
@zojazoja ja to mam od 30tky🤔cca
@stanulienkat dietu drzim,odkial sudis a utocis?kvoli energetaku?tym som sa priznala,ze hresim..
Áno,v dnešnej dobe poslednej to majú čím ďalej mladší ľudia.. každopádne autorka,naozaj bez úpravy stravy a nápojov to ďalej nepôjde. Budeš trpieť neustále....kava a enrgatak sú pre mňa TABU! A žijem s tým. Respektíve ja som za celý svoj život vypila počet energetikov presne nula! Kávu som prestala piť zo dňa na deň. Dá sa to. Plus samozrejme úprava stravy.
@espritka29 ta kniha je prosim dobra,dobre lahke recepty?
@zojazoja ja viem...strava je.. len tie dva prehresky na pitie😔
Utocim???🤔 Ved sama pises, ze nie si velmi disciplinovana. Teda nehnevaj sa, ale utocny ton mas ty.
ja som už po operácii, ak máš záujem napíš správu