Krvné testy samoplatca - možné len od 15 rokov

naja94
9. máj 2024

Ahojte... nevedel by mi niekto povedať, prečo sú všetky balíčky krvných testov ponúkané pre samoplatcov až od 15 rokov? Chcela by som 12-ročnej dcére nechať otestovať krv na minerály, vitamíny, alergie... proste nejaký širší krvný rozbor a všetky laboratória majú vekové obmedzenie od 15 rokov až... príde mi to divné, nerozumiem dôvodu, prečo rodič nemože zaplatiť krvné testy svojim deťom do 15 rokov... neviete niekto? Vďaka

ivaa_
9. máj 2024

@naja94 ahoj , ak sa nemýlim cez unilabs online - kukni si, sa dá praveze označiť že objednavám seba / moje dieťa

naja94
autor
9. máj 2024

@ivaa_
unilab mam tiež prelúskaný... tam je to tak, že ak si vyberieš konkrétny balíček, tak pod čiarou je odkaz, ze daný test robia len osobám starším ako 15 rokov... jediná možnosť, ako objednať vlastne dieťa do 15 rokov je vykladať si vlastný balíček po jednotlivých prvkoch... a tu som úplne stratená... začína to aluminiom... a pokračuje rôznymi prvkami, ale ja neviem vykladať balíček, aby to dávalo zmysel.. nie som zdravotník a netuším, ktoré prvky spolu vybrať, aby to poskytlo nejaký ucelený obraz...

ivaa_
9. máj 2024

@naja94 ach to ma mrzí .

koniarova
9. máj 2024

@naja94 nejde to. Aj ja som sa na to pýtala. Povedali mi, že krv musí odoberať detská sestra. 🤷

naja94
autor
9. máj 2024

@ivaa_
vieš, teraz som to pozerala a zrazu to vekové obmedzenie nevidím... je pravda, že som to skúšala cca pred mesiacom a všade boli tieto vekové obmedzenua... žeby sa to medzičasom zmenilo? ;)
Tak snáď sa zadarí... dakujem

naja94
autor
9. máj 2024

@koniarova
Teraz ten unilab vyzerá, že by sa to dalo...

kimina21
9. máj 2024

@naja94 ak zistis ci sa to da,napises,prosim?dakujem

majamat
9. máj 2024

@naja94 u deti je odber krvinarocnejsi, tak zrejme preto.

je moznost cz nejakeho detskeho lekara zaplatit ako samoplatca.

lonely66
9. máj 2024

@naja94 mňa to tiež štvalo počas covidu. mala som dôvod otestovať dieťa, ale malo 12 rokov. katastrofa. bola som ochotná zaplatiť aj dvojnásobok, podpísať niečo v zmysle, že na moju vyslovenú žiadosť.... nič také..... mne to pripadá ako u debilov. však matka je zodpovedná za dieťa, myslím si. neviem, či sa veľa mení dosiahnutím 15.roku života? veď dieťa je stále neplnoleté, nevidím v tom rozdiel....
@majamat ani tam mi nevyšli (v inom prípade) v ústrety. chcela som odobrať krv (ako samoplatca) u dieťaťa na podozrenie z inej diagnózy a nevyšli mi v ústrety. odpoveď v zmysle: nevidím dôvod brať jej krv. pritom mám tak vycepované dieťa (celé detstvo prežila s mojimi diagnózami a aj so svojimi a odber krvi jej nespôsobuje absolútne žiadne traumy ani ťažkosti), že mohli kľudne krv odobrať, vypísať žiadanku na samoplatcu a vybavené. NIE. lebo doktor je asi "boh" alebo čo....

lonely66
9. máj 2024

@naja94 daj mi potom prosím vedieť, či sa to podarilo, ak by som niekedy ešte potrebovala. ešte stále nemá 15. vďaka

majamat
9. máj 2024

@lonely66 a co vyskusat inu ambulanciu. ako samoplatca mozes ist prakticky hocikde

lonely66
9. máj 2024

@majamat tak to mi nenapadlo. a v našom meste celkovo je problém zohnať vôbec "svojho" pediatra, nie ešte žiadať cudzieho o odber krvi a vypísanie takejto žiadanky.

majamat
9. máj 2024

@lonely66 tak mozno si to necha zaplatit. este je moznost, ze tosice musi byt pediatricka amb. ale nemusi byt vseobecna. kludne aj odborna. ty potrebujes len aby niekto vykonal ten vykon a teda asi si zaplatis aj skumavky.

lonely66
9. máj 2024

@majamat to mi nerobilo žiaden problém. ale oni si akosi nechcú rozoštvať vzťahy medzi sebou. a šlo o vec, ktorú som potrebovala relatívne rýchlo zistiť, teraz je to už jedno, prehrmelo to, ale vtedy mi nebolo všetko jedno. tak či tak nechápem, prečo je to problém, aby mali v labáku nejakú zdravotnú sestru, ktorá by bola oprávnená brať krv aj maloletým, samozrejme s písomným súhlasom zákonného zástupcu. len čo sú rodičia zbytočne "buzerovaní" a nútení hľadať možnosti inde. ak ich vôbec nájdu...

luccija
9. máj 2024

@naja94 ja, keď som chcela niečo navyše a pediatricka mala s tým problém tak som jej povedala, že si to zaplatím a odber zobrala.Ci nechceš to cez vašu lekárku?

naja94
autor
9. máj 2024

@luccija
Asi jej to navrhnem, len teda nemyslím, že bude ochotná dať urobiť taký obsiahlejší krvný rozbor... ale bolo by to samozrejme najideálnejšie, keďže by tie výsledky rovno aj vyhodnotila...

Ak nebude ochota, skúsim ten unilab, keďže sa zdá, že toto laboratórium ako jediné upustilo od vekovej hranice 15 rokov...

majamat
10. máj 2024

@lonely66 labak nie je primarne urceny na odbery krvi, neviem ci to vobec su sestry, co tam krv odoberaju, myslim si, ze to skor moz byt laborantky. nemozu zamestnavat sestru, ktora tma bude cely den sediet a a2x mesacne vezme krv.

lonely66
10. máj 2024

@majamat ja tomu absolútne rozumiem. lenže potom by to malo byť zariadené tak, že pokiaľ sa pacient rozhodne urobiť si vyšetrenia nad rámec, za ktoré je ochotný platiť a považuje to za samozrejmosť, tak by mu nemal obvodný lekár (sestra) v tom brániť. však si zaplatím aj za skúmavku, pokojne aj za výkon (odber), nemám problém. aj za labák. ale nie, mnohí sú takí ješitní, že nemôžu prehryznúť asi ten fakt, že sami na nič neprišli, ale čo ak labák a odbery na niečo prídu? ako budú potom oni (lekári) vyzerať v očiach pacienta? ja si myslím, že ide o toto. o ich všemohúce ego. česť výnimkám, ja mám fantastického lekára. dokonca som požiadala o odbery pred 2 rokmi a to rozsiahle, že si ich zaplatím (mala som vtedy viacero nepríjemných problémov a potrebovala som prísť tomu na koreň). a on sám mi navrhol, že vlastne mám nárok na preventívnu prehliadku, že on mi to dá cez poisťovňu. povedala som mu, že viem, čo je v PP a že odbery, ktoré chcem, tam nespadajú. povedal, nevadí. ja si to dám cez poisťovňu, veď to nerobíme každú chvíľu. a všetko mi to urobil v rámci poistenia. takže toto je u mňa LEKÁR.

majamat
10. máj 2024

@lonely66 no nie je to tak jednoduche.
akoze samozrejme v prvom rade by sa mali robit odbery a aj vysetreni acez poistovnu.a k tma je indikacia.
no nesuhlasim uplne s tvrdenim, ze by nemal byt problem ako samoplatca.
ide o to, ze nie je tolko zravotnikov,a by mohli fungivat pre platitelov. v prvom rade by mali vykonavat vysetrenia pre ludi ktori ich realne potrebuju.

tym samozrejme nemyslim, ze u vas to potrebne nie je, lebo neviem detaily, ale teda ak u vas to potrebne je a nedostalis te sa k potrebnym vysetreniam, tak je to chyba.
niekedy sa to stava, aj ked by to tak byt nemalo. no poviem ti, niekedy sa prave robia vysetrenia ludom, ktori ich naozaj nepotrebuju.
uz som to tu na MK viackrat spominala, ake su tu reakcie od ludi. niekto napise o probleme a dostane radu aby isiel k dr. a nielen to,a by isliel rovno k odbornemu lekarovi. no takto by to fungovat nemalo. ludia sa nenormalne spoliehaju na to, ze im problem vyriesi niekto iny, pricom castokrat mozeme pre seba urobit aj nieco sami. nehovoriac o tom, ze casto su to aj jednorazove, resp kratko trvajuce tazkosti.
takto sa zdravotnici zbytocne pretazuju ludmi, ktori ich pomoc vobec nepitrebuju.

lonely66
10. máj 2024

@majamat prepáč, nerozumiem. ako sa zdravotníci preťažujú, tým, že odoberie krv, ktorú si pacient dá vyšetriť sám? nerozumiem, fakt. však s takým pacientom je menej práce, než s pacientom, kde lekár pol roka dumá, čo mu asi tak je, vystrieda 5 ATB, a pacient má stále problémy....? to ako príklad, aj také som zažila... takže nie, toto nie je o preťažení zdravotníkov. to je o egu niektorých z nich.

majamat
10. máj 2024

@lonely66 no tym, ze ju odoberie, tym ze ju niekto vysetri.
opakujem, lebo si si to akosi asi nevsimla, ze som mala na mysli ludi, ktori nemaju indikaciu a vysetrenie nema u nich opodstatnenie. tvoj nazor totiz prave aj taky ludia zdielaju.
ja nepisem o ludoch. ktori to vysetrenie potrebuju, taki ho maju mat urobene z poistovne. ja pisem o tom nazore, ktory je vseobecny a plati aj pre tych, co fakt vysetrenie nepotrebuju.
cize NEPISALA SOM O TEBE, ALE LEN O TVOJOM NAZORE S KTORYM NESUHLASIM.

vezmi si, ze takto budu ludia rozmyslat, ze vsak si to zaplatim, tak nech mi krv odoberu. a denne sa vyskytne 10 ludi v ambulancii, ktori si chcu zaplatit odber krvi a nielen to, aj vysetrenie. a to nie je len odber krvi, to je aj vysetrenie tej krvi.

zdravotnici, ktori pracuju, su zdravotnici urceny pre osetrenie ludi, ktori maju na to indikaciu, nie pre tych, ktori sa chcu dat vysetrit. uz takychto zdravotnikov je malo, netreba im pridavat robotu, koli samoplatcom.
pre samoplatcov by mali byt zdravotnici navyse, zial zdravotnikov je nedostatok.

majamat
10. máj 2024

ja sice v ambulancii nerobima akzde pracovisko je ine. no pracujem v DSS a teda ak by som mala co i len 1 dalsi odber navyse, uz to je zdrzanie. este som zabudla dodat, to nie je len odber, to je vypisanie ziadanky,priprava materialu, upratanie amterialu a pod.
ja rano napr neviem co skor. potrebujem vyuzit kazdu jednu minutu.
niekedy sa stane, ze mam cez den trosku casu navyse, ale napr nikto nerata v nasej praci, ze sa mozu vyskytnut akutne situacie a ja potrebujem cas na to,a by som taktuo situaciu mohla vyriesit a popritom stihnut este aj svoju beznu pracu. cize tych par minut, co niekedy mam k dobru, potrebujem. zazila som sicht,y ze som isla cely den bez prestavky. ale ze fakt cely den. ani minutu sim nemala prestavku. jedla so za jazdy, vecer am nenormlane bolela hlava. a takyto dn mi pridu dvaja, ze im mam odobrat krv. samozrejme, ze rano neviem ako bude sichta prebiehat, ale teda vzdy tu taka moznost je, ze takto prebiehat bude.

lonely66
10. máj 2024

@majamat no... nechajme to už radšej tak 🙂