Ahojte, rada by som opýtala - je tu niekto, kto má kŕčové žily a absolvoval dlhší let lietadlom? Plus mínus 9 hodín budem letieť. Kŕčové žily mám snáď od 15 rokov (vek teraz 35). Lietam celý svoj život, ale nikdy nie takú veľkú diaľku. Žily nemám veľmi vystúpené, iba na niektorých miestach. Nikdy som nebrala žiadne lieky, idem si však kúpiť detralex. Sú ešte nejaké rady, ktoré by som mohla aplikovať počas letu? Kompresné pančuchy? Musí mi ich odporúčiť lekár, však?
Ďakujem za každú radu
@viole Mne to objavili, ked som bol na sone, tam mi dali papier s nalezom, ze mam varixy a potom od obvodnej som si zobral vymenny listok a chirurg mi to predpisuje. Kazde tri mesiace mas narok na kompresne pancuchy. Mali by ti urcit aj aku kompresnu triedu potrebujes (asi moze aj angiolog), normalne stoja kompresne mozno cez 20 eur a ked ich mas predpisane od chirurga doplatis asi len par eur v protetike (preplaca zdravotna poistovna), ale treba ten predpis od chirurga, teoreticky asi aj ten angiolog, ale ja chodim len na klasicku chirurgiu.
Ja to mam len na jednej nohe a popravde u angiologa som este ani nebol. Mam to asi rok aj pol a k angiologovi si to pojdem dat pozriet, ked sa odhodlam na operaciu. A najlepsie potom tie pancuhy kupovat s viazanim v pase, lebo aspon mne to dost padalo ked som mal ine. A pokial pojdes k chirurgovi, tak najskor dobre ist do protetiky, nech ti poradia a mali by ti dat kod podla ktoreho ti chirurg predpise konkretne pancuchy.
Mne prepisuju napriklad tieto: https://www.kompresneoblecenie.sk/produkty/maxi...
@viole určite by som zobrala kompresne pančuchy a mne pre tieto prípady predpisujú aj injekcie na riedenie krvi, ale tak ja mam aj hematologicky problém.