Krčná chrbtica - závrate

satanca
8. feb 2019

Ahojte, minuly štvrtok bola mamina hospitalizovaná s tým, že rano si sadla na posteľ a plesklo s ňou naspäť, nekontrolovateľné točenie hlavy a celého tela, potom dalej pri kazdej zmene polohy, tj vstať ľahnúť sadnúť vsetko v pomalom tempe - no darmo, stále závrate. Podpisovala to akoby ju nejaky silný tlak hádzal po celej miestnosti a ona vôbec nevedela kde je, nevidela nič, zvracala... prisla záchranka, vzali ju - mozog, EKG v poriadku, niečo jej našli na centre rovnováhy v ľavom uchu a inak to uzavreli tým, že to bude z tej krčnej chrbtice - nakoľko mamina sa na ňu lieči už 15rokov a ma teraz aj plánovanú operáciu v Ružomberku. Dostala lieky na závraty a už je doma z nemocnice ale závraty neustúpili vôbec. Máte s týmto skusenosti? Je v takomto stave mozna ta operácia? Ak ste to niekedy mali, čo vam diagnostikovali?

annazozelenehodomu1
8. feb 2019

@satanca Menierov syndróm

satanca
autor
8. feb 2019

@annazozelenehodomu1 Vieme o ňom, ale nemá všetky príznaky mamina... takze to nie je 100%

pupi14
8. feb 2019

ešte majú v pláne jej robiť nejaké vyšetrenia, či už pred operáciou vôbec nie?

lorela
8. feb 2019

@satanca Je to vestibulárny syndróm, vertigo. Predkladám, že dostala betahistín, ktorý treba užívať aj niekoľko mesiacov, kým závraty ustúpia. Niekedy to trvá veľmi dlho... Inak nejde o nič vážne, skôr nesmierne nepríjemné.

pokemonkaa
8. feb 2019

S tymto problemom - chorobou sa trapim uz 12 rokov, zistili, ze to mam z krcnej chrbtice (znicene 3 stavce) a taktiez problemy s pravym uchom a tukovy lipom pri malom mozgu, ktory rastie a tiez sposobuje zavraty. chodim kazdy rok na magneticku rezonanciu, podstupila som mnoho vysetreni na ucnom, neurologii, cievy... dlhorocne uzivam betahistin, ale aj napriek tomu zavraty pridu a su neprijemne. pomaha aj fyzioterapia, kde ma naucili, ako spravne cvicit na chrbticu. ono to vsetko pomaha, ale zdr. stav sa mi aj napriek tomu z roka na rok zhorsuje. na chvilku je dobre a potom zas skoncim na infuziach... s niektorymi chorobami sa clovek musi naucit zit, aj ked je to tazke, lebo ja mam dve male deti a ked mi pride zle, nedokazem stat ani na nohach.

lulula12
18. feb 2019

@pokemonkaa Neda sa s tou tukovou vecou nieco robit? Aby proste to nerastlo a nekomplikovalo zivot??

pokemonkaa
18. feb 2019

nie, neexistuje ziadna liecba, aby to nerastlo. zato, ked to rastie, to citim a boli to otrasne. odstranit sa to da len operativne.

miminka327
12. jan 2020

@pokemonkaa dobrý deň, to v len tak začalo?

pokemonkaa
12. jan 2020

krcnu chrbticu - stavce mam znicene kvoli sedavemu zamestnaniu v praci (skoro 10 hodin denne pri PC) a tukovy lipom moze vzniknut hocikde v tele, napr. svagrina ich ma po rukach a chodi ich pravidelne chirurgicky odstranovat.