Kožný problém na tvári

bella77
28. aug 2020

Baby prosim Vas,mate skúsenosť ? Viete mi poradiť,alebo poznáte tu nejaku koznu doktorku,ktorá by mi vedela pomôcť...nemám žiadne alergie,zdravujem sa zdravo,mam 33r

majamat
28. aug 2020

no na tvoju otazku ais neodpoviem, iba ti napisem moj postreh.

ja osm teda nikdy nemala takuto plet, aj ked pred 30-tkou sa mi dost zacalo robit cysticke akne. liecila som sa isotretinoinom ( je to kortikoid ). je to ucinna liecba,a le ma vela neziaducich ucinkov. tie zavazne ma asi malokto, ale tie lahsie ma skoro kazdy. no aj tak som sa snazila tomu 2x vyhnut. po rokoch sa mi opat zacalo taketo akne tvorit. nemala som ho vela, ale mala som obavy, ze sa zhorsi, cysticke akne je neprijemne v tom, ze hrce v kozi zostavaju aj niekolko mesiacov a hoja sa jazvami.
chodila som na kozne, koli inym problemom a tak som mala od koznej aj nejake maste. najlepsie mi zaberal Duac. su to ATB v masti a zaberaju len ked sa pouzivaju,a le to ma kratkodoby efekt a nezabrani to tvorbe dalsich pupakov. mala som aj Differin, vzdy len kratkodobo ( to je tiez retinoid v masti ), ale velmi mi susil pokozku a bola strasne citliva. zabera az pri dlhodobom podavani. a tiez som mala aj Skinoren a ten nerobil nic.

v obdobi, ked som mala Duac ( asi len 2m ) sa mi plet zlepsila. no v tom obdobi som zacala pouzivat domaci pletovy peeling. ten je fajn, aj ked na tvoju plet aktualne nevhodny. tvoja plet je privelmi zapalena. no neskor, ak yb sa ti dala trosku dokopy, skus ho. chemicky peeling dobre odstranuje odumretu pokozku a vdaka tomu tieto odumrete bunky neupchavaju tolko pory.
spomenula som zapal. aj ked Duac uz nemam, koli citlivosti som chem. peeling dlho nepouzivala, plet je stale relativne OK. obcas sa mi pred ms nieco vyhodi,a le nic hrozne. snazim sa plet costit, hlavne vecer. neviem ci sa licis,a lebo nie, ale plet by samala dokladne ocistit. dalej je velmi dolezita hydratacia. ak je plet dehydrovana, moze sa viac mastit a upchavaju sa pory.
okrem toho, su potraviny, ktore zvysuju zapalovu aktivitu organizmu. kedysis om to nevedela, ale nejak sa mi to dostalo do usi. vacsinou tam patria nezdrave potraviny a hlavne zivocisne potraviny. vdaka nim ti organizmus a plet moze regovat zapalovo. ty to rozhodne mas velmi zapalene, mozno by bolo dobre skusit taketo potraviny redukovat.
dalej dbaj,a by si mala dostatok vsetkych vitamnov. ak niektore chybaju, aj vtedy moze byt pokozka nachylna na infekcie.
a dolezita je aj hydratacia zvnutra - dostatok tektin. na 1kg hmotnosti 30-40ml tekutin. od vysledneho cisla mozes odratat tak 500ml, co sa nachadza v strave. 30ml je skor v zimnom obdobi a v kludne, ka sa zvysuje aktivita, pripadne je teplo, pripadne oboje, tak 35-40ml.

ja mam teraz jeden pupak na brade, bola to cysta,a le kupodivu mi to fajn vyhnisaloa hoci mam este Duac, no nebolo treba pouzit, nebolo to moc zapalene, hnes sa vytlacil a vdaka tomu mi tam vobec nezostala hrca.

majamat
28. aug 2020

ako vidim ( ak vidim spravn, mas rozsirene pory na celej pleti. zrejme budes mat mastny typ pleti a preto treba pouzivat kozmetiku an takyto typ pleti. no nesmie obsahovat vysusujuci alkkohol. ten zbytocne drazdi plet.

marcellka32
28. aug 2020

Aloe Vera a probiotiká vnútorne brať+čo najmenej kozmetiky obsahujúcej alkohol

majamat
28. aug 2020

suhlasim s @marcellka32
to som zabudla napisat. nas civizacny problem je problem so stravou, casto nam chyba vlaknina, ci musime doplnat probiotika. to nei ej uplne OK, ze sme sa k tomuto dopracovali, ale nastastie vieme si s tym poradit. aj ked by bolo lepsie, keby sme to nepotrebovali.

vlaknina je vlemi dolezita a je rozpustna a nerozpustna, rozpustna bude v zelenine a ovoci a nerozpustna v celozrnnych produktoch., no vela ludi si zamiena celozrnne s cerealnymi. aj ked tam asi tiez nejaka ta vlaknina bude, ale neviem, ci ej to vhodna nahrada.

uz kedysi osm pocula, ze treba vylucit cokoladu a pod. potom som zas pocula, ze strava na to nema vplyv. no dopracovala som sa k zaveru, ze naozaj ma. mam velku nadvahu ( aj an tu vsetko zvaluju ) a mala som vselijake problemy, ktore ustupili zmenou stravy, podarili sa mi zhodit 10kg a teraz to stagnuje, ale teda stale mam slusnu nadvahu. mam obcas fazu, ze neodolam nezdravej strave a hend sa to premietne na mojej pleti, tiez som stuhnuta, mam nafuknute brucho, mam zapchu, som naliata vodou a bolia mam paty ( mam ostrohy ). ked sa ovladam, vsetko toto sa zlepsuje.

marcellka32
28. aug 2020

@majamat vsetko je v črevách, aj imunita aj to ako vyzerá pleť, treba piť dlho aloe Vera a jesť probiotiká aj tie z lekárne aj tie prírodné (kyslá kapusta, acidko, bryndza....)

simca06022011
28. aug 2020

no ja neviem, s tymto si uz u lekara bola? Ako dlho to mas? Ako casto sa to opakuje, vymizne? Lebo mne to na prvy pohlad normalne rpipomina herpes. Na druhy som si uz nie ista... ale urcite k lekarke, podla mna je to uz zapalene a bude sa to ATB liecit. Treba normlane ist k lekarke s tym.

sunny8
28. aug 2020

Skus si to umývať sirovym mydlom 🙂 mne pomohlo. Neviem presne či je to akné alebo alergia/ekzém. Kortikoidna masť môže pomôcť ak pôjdeš na kožné (teda väčšinou to riešia takto) ale príčina je vždy vo vnútri. Odporúčam prečítať knihu miluj svoj život

stanulienkat
28. aug 2020

Rosacea? Seborea?

danik1505
28. aug 2020

@bella77 treba piť zihlavovy čaj, vyčistí zvnútra

evka94
31. aug 2020

@bella77 venujem sa oblasti zdravia a krásy. Aj hľadáte niečo čo Vám stym pomôže a ako sa toho zbavíte kľudne mi napíšte spravu. Produkty mám sama overené. Mna zbavili ekzemu !! Rada pomôžem aj Vám ak máte záujem ;)