Ahojte! Prosím vás, je tu niekto kto užíva Prednisom a trápi ho z toho nespavosť??? Večer odkvecnem okolo 22-tej hod., ale potom od jednej,či druhej som hore 3 či 4 hodiny a spánok neprichádza.. A od šiestej ráno už fungujem naplno.. Našťastie zatiaľ iné vedľajšie účinky z kortikoidov nemám, teda okrem pálenia záhy hlavne v noci a ráno..ale tá nespavosť predsa tiež robí svoje ..
a naco to beries?
@magdalenkad ja som z kortikoidov dostala zápal hrubého čreva. Kortikoidom sa vyhýbam!!!!
@ivca82 tak ja teraz beriem 60mg..ale dufam, ze uz nie dlho... A inym liekom sa radsej vyhybam... Ono aspoň že nepocitujem unavu cez den 😉
@magdalenkad no tak ked to inak nejde, trombocytopenia nie je prave prijemna. Snad ti zaberu kortikoidy cim skor. Tie lieky na zaludok (omeprazol) su prave na to, aby ti ho ochranili pre neziaduce ucinky kortikoidov. A draslik sa pri uzivani kortikoidov zvykne stracat aj ked budes jest kvanta zeleniny a ovocia. Mne kazala dr.len pocas uzivania prednisonu brat a potom hned vysadit. Na tu nespavost skus magnezium, snad trochu pomoze a beries prednison rano?
@ivca82 prednison beriem 2 rano a 1 na obed.. Ten draslik asi skusim,horčîk užívam, kontrolu mam az v piatok, tak snad mi zníži dåvku.. Ja sa trombocytopenie až tak neobavam..odrodila som len s 5000dostickami 😉 tu su skor problemom tie protilatky..aby nevznikla infekcia pocas operacie...
ja uzivam kortikoidy dlhodobo a nespavost mam praveze vtedy, ked sa pokusim davku znizit. Ale tak ty beries inu davku ako ja - 5 mg metylprednizolonu, ten je trochu silnejsi.
@magdalenkad mne dcera s trombocytopenie nastastie vyrastla. Ale teda stacilo, ze vysla na slnko a hned petechie a modriny vsade bez toho aby sa udrela.
@ivca82 no mne trombocytopenia vznikla počas tehotenstva a zostala už..nevadí..hlavne, že malý je v poriadku 😉 no u mna je to zvlastne, ze petechie nemam ziadne a modriny sice mavam dost, ale to som mala odmala....
@ivca82 a dcéru nato liečili, ak sa smiem spýtať???
@magdalenkad brala lieky. Pamba a este jeden., presne si nepamatam nazov, chodili sme na zaciatku kazdy tyzden na hematologiu, aj jej zistili, ze sa jej tvoria protilatky, no nastastie sa to po roku upravilo same a kortikoidom sme sa vyhli. Len nesmela nic, ziadne slnko, behanie skakanie, plavanie, len letna voda pri sprchovani a inak len sediet, lezat a prechadzat sa v chladku.
@ivca82 tak to je super, že sa z toho dostala..prajem jej veľa zdravíčka aj naďalej 😉 mne by to tiez neliecili kortikoidmi, nebyt tej planovanej operacie.. Tiez sa cakalo rok a pol na upravu, uzivala som doteraz len pyridoxin 4tablety denne,bevascor..ale nezaberalo.. Som zvedava v piatok na vysledky....
@magdalenkad drzim palce, nech ti to pomoze. Som si spomenula, ze ten druhy liek boli kapsule, ktore nam v lekarni delili na polovicne davky, pre dieta, vtedy 6 rocne, boli silne. Snad ti kortikoidy zaberu a mozes na operaciu.
@ivca82 ďakujem krásne 😉
@magdalenkad je to zial normalne. Mne sa dalo normalne spat, ked sa davky znizovali ne 10mg, niekomu aj skor. A lieky na zaludok som brala 2x denne + draslik.