Kontrola na mamografii pred 40-tkou. Je to normálne?

andrejkam
26. mar 2011

Ahojte,bola som na preventívnej prehliadke u gynekologičky.Po cytosteroch nasledovalo objednanie na sono.Lekárka mi urobila sono prsníkov,zhodnotila že je to v poriadku ale, že o 2 roky na kontrolu už na mamografiu, kedže mám veľké prsia a na MMG to bude istejšie vyšetrenie.Ukľudnila ma,že sa preto nemám znepokojovať,ale aj tak mám pochybnosti.O dva roky budem mať 37 rokov a ešte nie je termín na preventívnu mamografiu /tá je až od 40/.Máte niekto takúto skúsenosť. Ďakujem za príspevky. 😉

vroni
26. mar 2011

Ja by som v tom videla len doktorkinu opatrnost. Tuna (v AT) casto posielaju zeny uz od 35 na mamografiu, ak ta na nu posiela az za dva roky, tak nic nenasla a mamografia nie je bolestive alebo nejako inak neprijemne vysetrenie (no, nie je neprijemnejsia ako bezne vysetrenie u gynekologa), vysledky mas hned, brala by som to ako pozitivne nastavenie z doktorkinej strany (ale to je len cisto moj subjektivny nazor, nie som lekar)

andrejkam
autor
26. mar 2011

@vroni ďakujem

titkovamiriam
28. mar 2011

presne tak radsej prevencia a nieco najst neskor ja uz bola na mamografe dva razy,ako 30r a v 35-babicka na nu umrela ☹

majka35
28. mar 2011

názory sa rôznia, ja som dokonca čítala, že mamagrafia je rizikové vyšetrenie a u žien dochádza k rakovine prsníka práve kvôli nej 🙄
http://www.zdravie.sk/sz/content/728-37200/nebe...