Kontrastná látka

liana272
10. okt 2023

Ahojte chcela by som vás opýtať či niekomu robili mri bez kontrastnej latky a potom s kontrastnou látkou či tam bol nejaký rozdiel vo výsledku ?
Napríklad je možné odhaliť nádor na mozgu keď nebola podaná kontastna latka ?
Je možné odhaliť sklerózu multiplex keď nebola podaná kontrastna latka ?

e1i
10. okt 2023

@liana272 KL sluzi na odlisenie rozdielov oproti nativnemu snimku takze najprv zosnimaju bez a po podani kontrastu este raz a porovnaju zmeny.prave ten nador by im KL zobrazila. A SM sa nepotvrdzuje nahodou lumbalkou?

liana272
autor
11. okt 2023

@e1i robili mi mri mozgu ale kontrastnu latku mi nepodali.. pritom mám bolesti hlavy vracanie točenie atd , vraj že ho mám v poriadku ale tetaz mám takého chrobáka v hlave, že čo keď tam nieje nič vidno prave kvôli tomu že mi ju nedali

e1i
11. okt 2023

@liana272 doktor snad vie co robi ked naordinoval bez,urobili bez KL. Tvoje problemy vobec nemusia mat cierny scenar. Na ORL si bola? Vertigo vylucene? Mama mala tocaky a vracanie z toho.

mamina7070
11. okt 2023

@liana272 o podani KL rozhodne lekar radiolog co robi MRI ak nerozhodol nebolo potreba
nador a pod by odhalil tak ci tak

nespekuluj tes sa ze si ok a liec si migrenu

seag
11. okt 2023

@liana272 z vlastnej skúsenosti- tiež som mala podozrenie na SM a robili mi MRI bez kontrastnej a potom ma následne poslali pre istotu znova na MRI a už mi dali aj kontrastnú látku... stále bol výsledok neistý a na lumbálku som nechcela ísť tak som išla tretí krát do roka na MRI zas s kontrastnou látkou a k inému neurológovi a ten všetko vylúčil... a veľmi záleží aj kam ideš na tú magnetickú- niektoré sú slabé (alebo veľmi sa doktorovi nechcelo pri popisovaní snímkou...)

taktotedanie
11. okt 2023

@liana272 ak chhces vylucit sklerozu musi byt kontrast
Je toto najmenej, kontrast je lepsi zisti sa uplne presne priebeh ciev ci niesu aneuryzmy atd
Ja som bola na mri hlavy a je to neprijemne a keby som to mala absolvovat 2x len preto ze prvykrat bez kontrastu a potom by trebalo kontrast tak dam radsej hned kontrast a mam klid

katkaos
11. okt 2023

@liana272 Mne robili MRI s KL a povedali mi, ze mam sklerozu multiplex. Najprv snimali bez a po par minutach mi dali KL. Hned ma hospitalizovali kvoli lumbalke. Bola som len mesiac po porode 🫣 Takze uuuplna katastrofa! Lumbalka nastastie SM nepotvrdila, akurat mam vysoku predispoziciu na mozgovu prihodu.
Uz ked mam predzvest zleho, tak trochu spomalim. Naucila som sa pracovat sama so sebou a je mi paradne 🙂 Drzim palce aj vam! 🙏🏻