Ahojte, chcela by som vedieť či tu má niekto podobný problém ako ja. Nosievam kontaktné šošovky už asi 7 rokov bez problémov, ale posledné dva mesiace mám problémy, hneď po vybratí šošoviek bolesť, pálenie, pichanie v oku. Nemôžem ich jednoducho nosiť viac ako dva dni zasebou. Bola som na vyšetrení a pani doktorka mi povedala, že je to z toho, že si chytám oči so špinavými rukami, čo nieje vôbec pravda. Predsa len viem po 7 rokoch, čo robím. Mala tu z Vás niektorá tiež takýto problém ? Čo ste s tým robili ? A čo to môže spôsobovať ?Okluliare nosiť nechcem, ale toto ma prinútilo uvažovať nad laserovou operáciou.
Šošovky spôsobujú syndróm suchého oka, mne sa to tiež stalo po niekoľkých rokoch, takže ja striedam šošovky a okuliare. Určite by som šošovky nenosila vela dni za sebou po niekoľko hodín. Potom radsej vyskúšaj tú laserovu operáciu na overenej klinike.
@xkarolina presne to iste šošovky nosím cca 4 roky a len na víkend okuliare a už pociťujem velky diskonfort, bola som na očnom syndróm suchého oka to nie je ani zapal spojiviek, kt. mi už pred par rokmi šošovky spôsobili. Ale ja mám citlivú pleť, alergie na parfumy, v okoli oči aj ekzem, dr. To vyhodnotila ako zapal mihalnic, dostala som antibiot. masť a zlepšuje sa to. Skúste ísť k dr. ale taktiež uvažujem na laserom, len čakám kým sa môj stav ukľudní. Šošovky sú asi z dlhodobého hľadiska čisté zlo.
@xkarolina dlhorocne nosenie kontaktnych sosoviek sposobuje syndrom sucheho oka, samotna rohovka nema samostatne cievne zasobenie, vyzivuje sa zo slz,komorovej vody, vzduchom tym ze vy si date na rohovku kontaktnu sosovku sa tato prirodzena vyziva porusi a rohovka zacina trpiet..
pri uzivani sosoviek musite extremne dnat na hygienu ruk, puzdra od sosoviek,roztoku, samotnych sosoviek pokial sa toto nedodrziava, tym ze ma rohovka porusenu vyzivu je nachylnejsia na zapaly rohovky, ktore sa potom tazsie liecia..
pri uzivani sosoviek je nutne podavanie umelych slz, na trhu je je ich velmi vela v roznych cenovych kategoriach , vacsina z nich je vhodna aj ore uzivatelov kontaktnych sosoviek ale treba na to lekarnika upozornit ak si nejake budete ziadat v lekarni.. najcastejsie odporucame Hylo-fresh,Hylo gel ten je gelovitejsej konzistencie a zvlhci oko na dlhsiu dobu( okolo 12€) pohodlne podavanie do oka aj ked mate na ocisch sosovky pocas dna ak potrebujete alebo uz vecer ked si sosovky vyberiete,tesne pred spanim Corneregel gel na regeneraciu rohovky pocas noci- priesvitny gel (cca 8€) podavat ked uz nemate na ociach sosovky.
Co sa tyka laserovej operacie najskor je nitne komplexne vysetrenie, kde zhodnotia ci ste vobec vhodny kandidat na laserovu operaciu a pokial nebude rohovka v dobrom stave so syndromom sucheho oka kvalitna ocna klinika vas k operacii neodporuci potom je nutne min 3-6mes intenzivne podavanie umelych slz a nebudeme moct tie mesice nosit kontaktne sosovky..
Mala som niečo podobne, na vysetreni bolo vsetko v poriadku, robili mi aj test ci mam dostatok slz v oku. Nakoniec sme zistili, ze som mala sosovky s malym priemerom, takze mi sposobovali rezanie a zacervenanie oci. Po zmene sosoviek sa to zas napravilo. Sosovky som zmenila svojvoľne, v tom priemery bol sice maly rozdiel, myslela som ze to vadit nebude a vadilo.
nosim sosovky 17 rokov a este aj pred nimi som mala citlive oci. casom som musela zamenit znacku a najst ai vysokopriepustne - treba ai pozriet parametre priepustnosti vzduchu. aku znacku mas? ja som mala klasiku bausch and lomb ci ako a som velmi spokojna s biofinity. ine mi nesedia. plus poruke treba mat ocne kvapky
@taktotedanie označím pani doktorku očnú