Kolonoskopia bez sedácie

31. jan 2023

Ahojte, prosim, absolvovali ste niekto kolonoskopiu - bez akejkolvek sedacie, utlmovania? Potrebujem toto vysetrenie absolvovat, ale potrebujem v ten den soferovat. Tak ci sa to da prezit, alebo je to naozaj bolestive.
Pripadne, ak ste to mali so sedaciou - ako dlho ste boli mimo?
Dakujem.

nique
31. jan 2023

Je to velmi individualne, kde, kto a ako ti to bude robit. Vseobecne je to bolestive vysetrenie. V BA to robia ale aj bezbolestne. Vybavovala som to mamine, ktora cestovala az z NO. Bez liekov, len doplacala 20EUR za "nadstandard". Podla jej slov to bola uplna pohoda, citila len tlak, ale nie bolest. V takom pripade je teda hned mozne soferovat. Pri podani liekov na tlmenie bolesti sa nemoze nejaky cas po podani soferovat. To uz zavisi od liekov. Zvycajne 2-3hod.

kiwi3
31. jan 2023

pre niekoho je to velmi bolestive, iny povie, ze brnkacka, ze to nic nie je. prijemne to urcite nie je uz len preto, ze na zapade sa to robi len v plnej anesteze.
ja som bola len v anesteze a robi sa to v riadenej, cize ta uspia len na ten cas, co treba. cca 10-15 min a potom sa este preberas vo vedlajsej miestnosti

bavlnka92
31. jan 2023

bolo to nepríjemné, no viac by som to prirovnala k väčšiemu tlaku ako bolesti. len aj tak ešte bolo potrebné ísť na wc ale po pár hodinách pohoda.

panelacikova
31. jan 2023

záleží to aj od toho, či máš v črevách momentálne nejaký zápal alebo polypy - od toho sa odvíja aj bolestivosť. ja som podstúpila tento zákrok 4x, zakaždým bez akýchkoľvek sedatív apod. a v pohode. ale črevá boli v danom čase bez nálezov. a šoférovať sa dá, tam nie je problém. po vyšetrení môžeš normálne sedieť..

darkswan
31. jan 2023

Nik ti nevie povedat, ako velmi to bude boliet, ja som dala na tusaka a isla v prijemnom spanku, po prebudeni mi lekar povedal, ze super rozhodnutie lebo s mojimi crevami by som to bez toho nedala, len soferovat potom urcite nie

blublu
31. jan 2023

ja som to absolvovala pomerne nedávno, bez akejkoľvek sedácie, tiež kvôli šoférovaniu. Poviem ti, že pre mňa bola gastrofibroskopia oveľa horšia 🙂 okrem stavu čriev asi záleží aj na tom, s akým citom ti to doktor robí, ale veľmi dúfam že éra mäsiarov je už dávno za nami... nebolo to najpríjemnejšie vyšetrenie na svete, ale veľa pomáha aj čo najväčšia snaha uvoľniť sa. mňa osobne bolelo len to, keď mi doktor fúkal do čriev vzduch, ale trvalo to možno minútu intenzívnejšej bolesti a dalo sa to vydržať. Takže za mňa - ide to, psychicky sa priprav že to bude úplne OK a držím palce 🙂

noemi79
31. jan 2023

Ja som tiež bez liekov a utlmení absolvovala kolonoskopiu… Treba byt v klude, pokojne dýchať a dá sa to bez problémov vydržať…

majka1231990
31. jan 2023

Bola som v novembri,bez utlmovákov.. je to nepríjemné,bolesť som nepociťovala,skôr tlak,keďže do čriev vpúšťajú vzduch.. prirovnala by som to pohybom bábätka v bruchu..

svetlonos
31. jan 2023

Ani za svet! Mne pichol malu davku a bol to des! Vybavila by som si trebars aj den v nemocnici ale nesla by som bez riadnej davky.

heln
1. feb 2023

ahoj, uz v inej diskusii som pisala: preco ides na kolonoskopiu? mas problem, ochorenie criev? operovali ti niekedy brusnu dutinu, mala si sekciu? mas zrasty v brusnej dutine? ak odpovedas ano, zrejme to bude boliet.
ja som bola bez akychkolvek liekov, kvoli zrastom to v urcitych chvilach bolelo jak das, ale nemam z toho traumu, keby to nebolelo, bolo by to v pohode vysetrenie, cele to trvalo asi 15 minut. potom ma poslali na wecko vypustit plyny, co mne neslo, takze cestou domov som mala riadne bolestive krce v bruchu.

luliu
1. feb 2023

@nique kde v Ba bola tvoja mamina? Vďaka. Odporucas danú kliniku?

nique
1. feb 2023

@luliu V BA ich je viac, ktore su dobre. Mamina bola tu: https://symed.sk/kontakt/. A velmi spokojna.