Ahojte, chcela by som sa opýtať na vaše skúsenosti s kokosovým olejom, ak ho používate na kozmetické účely, aký to má efekt a hlavne ma zaujíma jedna vec - známa mi hovorila, že na Discovery dávali dokument o tom, že by sa nemal používať na varenie, lebo vraj sa tam viac ako v iných olejoch vyskytujú pôsobením tepla karcinogény. Počuli ste niečo o tom? Uvažujem, že si ho kúpim, no teraz som na vážkach. Ďakujem za odpovede.
Ja som ho skusala pouzivat na telo namiesto telového kremu, ale po 2 tyzdnoch kazdodenneho natierania mi zacal strasne vysusovat pokozku, tak som s tym prestala. Potom mi kamaratka, ktora vyraba prirodnu kozmetiku hovorila, ze sa nema tento olej pouzivat samostatne, ale ze sa ma miesat s inými olejmi (napr. olivovy, pupalkovy a pod.). Na varenie som neskusala, len som si obcas dala za lyzicku takého surového 🙂
prave kokosovy olej je na varenie- vysmazanie vhodny lebo ma vysoky bod prepalenia, teda nevznikaju karcinogenne latky, ako pri inych olejoch...
@17alexis kokosový olej mi poradila kozmetička aj na masáž tváre, priznám sa, mne sa na tvár nehodí, upcháva mi póry, ale na telo je pre mňa hotový zázrak, ale nepoužívam ho po každom umytí, ale 3 krát do týždňa, do varenia som ešte neskúšala, ale čítala som o ňom ako o malom zázraku..vraj na tvár je lešie čisté bambudské maslo, vyskúšame..asi je to individuálne podľa typu pleti..ja mám strašne suchú..
praveze je vhodny na varenie aj vyprazanie
Kokosový olej používam roky,jeden mám v kuchyni - používam ho skoro do všetkého,idealny je do sladkých jedál/ryž.nákyp,žemlovka,všetky koláčiky,omelety,vyprážam na ňom palacinky,lievance,rezne/,jeden mám v kúpelni-natieram sa po každom kúpeli,odličujem sa s ním každý večer,používam s morskou soľou zmiešaný ako peeling na telo,používam na vlasy,na chodidlá.Nepoužívam žiadne krémy na tvár,ani na opalovanie,len kokosový olej. Striedam s panenským olivovým ,ten použivam tiež na toto všetko čo som napísala.
V prvom rade nepodliehať žiadnym módnym trendom (áno, teraz skrátka frčí kokosový olej tak, ako pred pár rokmi frčal olivový) ale používať a užívať pestrosť 🙂. Nielen kokosový olej na varenie, ale aj 100% slnečnicový je vynikajúci, na krátke osmahnutie aj extra panenský olivový.
Rovnako by mali mať svoje pevné miesto v kuchyni oleje ako avokádový, sezamový, tekvicový...
ja si miesam kokosovy olej s kremom a potieram si tvar, suche paty, lakte, a je to super, citala som ze sa da pouzit na strasne vela veci, skusila som aj napr umyt tym umyvadlo a fakt to pomohlo :D tu je strasne vela pouziti http://www.naureus.sk/blog/detail/15-sposobov-ako-vyuzit-kokosovy-olej-od-akne-po-zips?utm_source=lnk&utm_medium=07&utm_campaign=blog-kokosvy-olej
Roky ho pužívam na chlieb s reďkevkou alebo pažitkou,paradajkou,paprikou/ako sme kedysi jedavali na Slovensku chlieb s masťou/ a neviem čo sú ženské a gynekologicKé problémy a choroby. Za to,že momentálne ,,frčí ,, na Slovensku /lebo vo svete ,,frčí odpradávna/- odkazujem ,,vďaka bohu,, !!
Odkazujem; To, že momentálne "frčí" na Slovensku neznamená, že sme ho predtým nepoznali 😀 Znamená to, že sa v súčasnosti teší veľkej obľube, viac ako kedykoľvek predtým.
Napríklad mne osobne oveľa viac chutí na chlieb alebo celkovo studenú kuchyňu extra panenský olivový alebo avokádový.
Tak to že sa teší veľkej obľube je super,moja dcéra tiež dlho odolávala,lebo si logicky myslela ,že jej matka ,,starne,, a ,,trepe,,blbosti a moja mama je,, stará,, osoba a posielam jej na Slovensko kokosový olej lebo ho sama chcela vyskúšať. A samozrejme na studenú kuchyňu je ideálny ollivový lebo kokosový je tuhý. 😀 😀 😀
no to záleží od toho ako ,,kúriš,, lebo my máme momentálne v Anglicku krásne,slnečno,teplo a mám ho v kuchyni aj v kúpelni stále tuhý 😀 😀 😀 😒 😒 😒 - ale vážne ,mňa ho naučil používať jeden starý Ind s manželkou a som im za to veľmi vďačná - lebo ja použivam aj kokosové mlieko aj kokosovú vodu-je to všetko len a len o zvyku .
no ,to je aj problém mojej dcéry,nemá rada voňu kokosu v ničom, ja zase ,,kokosové ,,milujem všeko .Ona si nevie zvyknúť ani na olivový olej lebo jej nevonia,ja zase zjem fľašu olív hocikedy na posedenie,len tak pri telke a davam ich hádam všade 😀
nooo to verím a je to smutné.Extra panenský kokosový olej je perleťovo biely ak ho máš v kuchyni postavený ako ja teraz. Ak je tekuty pri izbovej teplote,je to nepanensky kokosovy olej,ktory je zbaveny prirodných vonných esterov,preto je bez kokosovej chuti aj vone.To je pre ludí ktorí neznášajú kokosovú chuť. 😀
😀 😠 😀 tak neviem,lebo mne sa to ešte nestalo,jedine keď som ho mala na parapete a svietilo nan slnko,ale hlavne že splnia svoj účel .
@17alexis oleje som si dost prestudovala, ked som zacala malemu varit. Toto je asi najkomplexnejsi clanok o olejoch https://honsch.wordpress.com/2010/12/23/rastlin...
Hlavne si netreba mylit kokosovy a palmovy olej. A potom ho pouzivat na to, na co je urceny - kazdy olej ma svoje pre a proti. U mna, pokial ide o vyrobky mimo EU, hladam bio a pripadne fair trade, lebo inak nemam doveru za akych podmienok bola dana potravina vyrobena
@17alexis ano, pocula som to. Pred niekokkymi rokmi sa lekari preli o to ci Rama je zdrava alebo nie, lebo obsahuje kokosovy olej. Niektori tvrdili to o karcinogenoch, dalsiy vyzdvihovali nanasytene mastne kyseliny co obsahuje.
Asi aj o kokosovom oleji plati to co o ostanom (mast, vajcia, cukor, psenica, agavovy sirup, maso, mak, orechy..). Nic netreba prehanat.