Kokosový olej a jeho využitie

chiaramonika
18. mar 2014

Ahojte. Chcela by som sa informovať kocky ci nemáte niektorá skúsenosť s kokosovym olejom. Dlho používam len olivový ale Dočítala som sa ze prave tento kokosovy je najzdravsi. Vlastne ze sa moze využívať ako v kuchyni tak aj ako doplnok kozmetiky. Zajtra ho plánujem kupit. Chcem sa opytat to napríklad si mozem usmazit lososa na ňom a mozem si ho dat aj ako krém na ruky 🙂 ? Zda sa mi to zvláštne. Za každú radu budem vďačná.

jajka2012
18. mar 2014

urcite sa da pouzit vselijako 🙂 ja ho davam miesto kremu na tvar, teloveho mlieka aj ako vlasovu masku 🙂

exupery
18. mar 2014

Ja pouzivam na chodidla,tvar,vlastne cele telo,na vlasy miesto kondicioneru,tak isto aj moj mm aj moj pol rocny syn a 4rocna dcera,skusali sme ho aj ochutnat a dcere velmi chutil,varit som neskusala 🙂
@chiaramonika

slavkapo
18. mar 2014

MM na nom robi palacinky...su super vonave...

liliandax
18. mar 2014

ja ho pouzivam ako krem na ruky, skusala som aj na vlasy dat, a tiez som ho dala do roztopenej cokolady na polevu na tortu 🙂

chiaramonika
autor
18. mar 2014

@jajka2012
@exupery
@slavkapo no preto sa pýtam lebo som čítala ze sa moze na ňom vysmazat pridávať do jedál atd a nakoniec ze sa moze používať ako vlasova kozmetika ale aj ako telové mlieko tak som myslela ze zle čítam 🙂

tin007
18. mar 2014

Davam si ho na telo po sprche, na tvar miesto kremu, moj maser ma nim masiruje a tiez planujem na nom robit palacinky.

mimla
18. mar 2014

Na čo ho používam ja:
Na natretie dieťaťa po kúpeli, alebo ako prísada do kúpeľa.
Ako zábal na vlasy.
Ako masku na tvár.
Na varenie
Na pečenie
Na smaženie (lososa by som na to neopekala, má to intenzívnu kokosovú vôňu)
Na popraskanú kožu
Namiesto telového mlieka
Do šalátu
Na palacinky
Ako zábal na nohy (aj keď to už je trošku barbarstvo)

Inak na to všetko možno použiť aj olivový olej, akurát kokosový o dosť lepšie vonia. Až na to smaženie. Žiadny rastlinný olej nie je práve ideálny na smaženie, lepšia je masť. Alebo vôbec nesmažiť.

Kokosový olej sa má držať na chladnejšom mieste, aby ostal tuhý. Dosť rýchlo sa roztápa, stačí ho dať na ruky a hneď je roztopený.

chiaramonika
autor
18. mar 2014

@mimla ďakujem. Každopádne vyskúšam 🙂

luvika
18. mar 2014

Ja ho pouzivam na vlasy, na cele telo vratane tvare, deti takisto po kupani, na docistenie zubov 😀 a v kuchyni ho davam do ovocnych koktejlov, robim na nich palacinky, a moj kamarat aj prazenicu a klobasu, ale to som neskusala :D

ivanka9
18. mar 2014

Podľa toho,ktorý olej kúpiš..je totiž kokosový olej určený práve do kuchyne, ten je rafinovaný, zbavený vône, ale jeho vlastnosti ostávajú..a potom je olej v bio kvalite, ten aj vonia, je o niečo drahší, a ten my skôr využívame na kozmetické účely (ja si ním teraz v tehotenstve natieram bruško, a možno neuveríš, ale využívame ho najmä v spálni, keďže som teraz v tehotenstve dolu akási "suchšia", tak ho používame ako lubrikant ;) ) Na varenie môžeš pokojne používať aj ten bio, voňavý, ale mne je ho ľúto kvôli cene..na porovnanie, 1kg rafinovaného stojí cca 6e, a 400g bio stojí cca 7e (podľa výrobcu) 🙂

bronia13
18. mar 2014

@jajka2012 ako pouzivas ako masku na vlasy? pomaha to ja zatial sa len tym natieras?

milota164
18. mar 2014

ja ho pouzivam na vlasy ako masku

jajka2012
18. mar 2014

@bronia13 raz tyzdenne dam na suche vlasy spolu s arganovym a olivovym olejom, zabalim do potravinovej folie a potom uterak na to a necham dlho dlho posobit, aby to bolo v teple a potom zmyjem poriadne 🙂 neviem ci to pomaha..ale neuskodi :D

elilly
18. mar 2014

ahoj, tiez pouzivam kokosovy olej na telo 🙂 natieram sa po sprche a este aj o dva dni citim ucinky 😉 ked mi bolo zle od zaludka a nasadila som si dietu, tak som na nom aj varila, ale to mi zas stopla svokra, ze Igor Bukovsky (odbornik na zdravu vyzivu) zrovna kokosovy olej pre nasu zemepisnu sirku v kuchyni velmi neodporuca. Vraj je pre nas pritazky .. pravda ale je, ze masko na nom chutilo celej rodine a aj moj podrazdeny zaludok to zvladol 😉

chiaramonika
autor
18. mar 2014

@elilly no prave toto som chcela vediet ci je dobre na ňom napríklad grilovať masko atd. nakoľko zdravo sa stravujem uz cca rok. Len zelenina mäso ryby ovocie tvaroh no a tak a som chcela ze ci teda mozem to pri takejto strave využívať. No ja som sa prave docitala ze je dobre stráviteľny dobry pri diéte a tráviacich problémoch 🙂

luciaq
18. mar 2014

super tema. tiez nad nim uz dlhsiu dobu uvazujem, ale zienky dnes ste ma presvedcili. kde ho zvyknete kupovat?

chiaramonika
autor
18. mar 2014

@luciaq kúpiš ho v bio obchode alebo DM drogerii 🙂

elilly
18. mar 2014

no ja som si to nazivo vyskusala 😉 uz tri tyzdne si davam pozor na stravu a presne ako pises, len zelenina, ryby, lahke masko, ovocie a tvaroh (s uhorkou uplne super 😀 ) .. no a kedze deti maju radi spagety s mletym maskom na cibulke, hriby atd (vsetko same zdrave veci ...) a ja na diete .. tak som to mlete maso spravila na kokosovom oleji, teda najskor som na nom podusila cibulku a potom to maso a mohla som to zjest aj ja. fakt mi nic nebolo .. trosku ma ale dostala svokra tym bukovskym, taze sa miernim, ale zrovna vcera som na nom robila kuracie a minuly tyzden bravcove 😉

chiaramonika
autor
18. mar 2014

@elilly a ktorý kokosovy olej mas ? Lebo su dva. Aromatizovany krasne vonia zevraj a ma super účinky a druhý nearomatizovany nema ziadnu vôňu ale účinky ma take iste.

elilly
18. mar 2014

no ja mam ten v bio kvalite z DM

chiaramonika
autor
18. mar 2014

@elilly čiže vonia alebo nie ?

elilly
18. mar 2014

@chiaramonika vonia, naozaj vyrazne

chiaramonika
autor
18. mar 2014

@elilly zajtra si ho kupim. Moze to byt super kombinácia kuracie masko s koreninami na kokosovom oleji so zeleninou mnam 😝

hemetre
18. mar 2014

Ja kupujem z DMky, a je veeelmi dobry na moje suche ruky, vecer natriem a rano su ako nove, a mne straasne voni - mnam mnam, a chystam sa ho vyskusat aj na chlebik natriet 😉

elilly
18. mar 2014

@chiaramonika ono, aby si nebola prekvapena - vona sa varenimi uvolnuje (vonia aj za studena, ale pri vareni mi to pride intenzivnejsie) ale jedlo nechuti za kokosom .. chuti inak, ale nie kokosovo, co mi prave vyhovuje, lebo kazde jedlo si zachova svoju prirodzenu chut a ten olej ju len mierne doplni 😉

chiaramonika
autor
18. mar 2014

@elilly a to je na tom to super. Ze síce vonia ale do jedla to nejak extra nezasahuje 🙂 bomba 🙂
@hemetre a super na tie ruky. Mávam tiez extrémne vysusene. Tak vyskúšam aj tam zaradiť kokosovy olej.

janka2273
19. mar 2014

@chiaramonika Ja ho používam už rok 🙂 🙂 je v ňom mnoho látok,ktoré obsahuje aj materské mlieko--je antibakteriálny,antivírusový a snád na všetko 🙂 😉 Najprv som kupovala tento voňavý::
http://www.biolinka.sk/product.php?id_product=77
Pod produktom sa dočítaš,na čo vlastne je všetko dobrý--fakt snád na všetko 😉 s týmto som sa väčšinou natierala a pila som ho v mlieku na imunitu a max robila palacinky..No potom som objavila tento:::
http://www.kokosovysvet.sk/?5,SK_kokosovysvetsk...
Tohto druhého je o polovicu viac a za lepšiu cenu,no už nevonia a ten je fakt ideálny na varenie!! Tieto oleje vydržia omnoho vyššiu teplotu...dávam ho pod cibuľku,ked idem dusiť mäso,iné v ňom aj hranolky smažia 😝 je prakticky na všetko..a podstatné je,že znižuje Cholesterol 🙂 🙂 🙂
Samozrejme aj s týmto sa natieram a aj malého s tým mažem,dávam si ho do teplého mlieka tak za lyžicu a malému do kakaa na zvýšenie imunity a na chrípku,či celkový zdravotný stav zlepšiť..ked domíňam,čo mám doma,kúpim si voňavý na telo a tvár a odvoňaný budem užívať a variť na ňom..prečítaj si pod tým prvým linkom o ňom,budeš prekvapená 🙂 😉
A zlepšuje elasticitu kože,takže budeme dlho krásne--žiadne drahé krémy netreba 🙂 🙂 🙂 🙂

A samozrejme výborne premastí kožu,pôsobí na ekzémy,akné a iné neduhy+ zvnútra prelieči všetko možné od kĺbov,po cukrovku snád.-)

chiaramonika
autor
19. mar 2014

@janka2273 super stránka ta prvá 🙂 vážne.

victory1
19. mar 2014

Super tema! DAkujem za rady a inspiraciu...kokosovy olej som kupila asi pred 3 tyzdnami a furt na mna smutne kuka z police, akoby sa nevedel rozhodnut, ci patri do kuchyne, ci do kupelne... 😕

chiaramonika
autor
19. mar 2014

@victory1 aj aj 🙂