Ahojte chcem sa opýtať aké máte skúsenosti s kokosovým uhlím, ktorý vraj so zubami robí zázraky a bieli ich? Ďakujem za cenné rady!
Poprípade môžete hodiť do komentára, čo máte vy osvedčené, čo vám pomohlo - ám prirodzene bielu sklovinu, ale chcem belsie a krajšie zúbky (asi ako každá)
tak kvôli takejto otázke sa oplatí registrovať na mamičkovskej stránke...
O kokosovom uhlí počujem prvýkrát....ale dcérka si umýva kokosovým olejom a vidno výsledky, zúbky má omnoho belšie 🙂
Uhlie nepatri na zuby, ale do pece, či krbu. Takato odpoved ti musi stacit, aj ked k teme bielenia zubov by som ti vedela napisat aj siahodlhe odbornejsie slohy, ale myslim ze pri takejto otazke viac odpovedat ani netreba 🙂
@sazumak - suhlasim, toto je inak hrozne cudne, ale fakt to funguje 🙂 musela som prejst zo zubnych past na kokosovy olej, nakolko mam alergiu na ich zlozky a je to parada - menej zubneho kamena, belsie a aj na pocit cistejsie zuby (a to som bola cistiaci fanatik aj s pastami). Pasta celkovo nie je dolezita, dolezite je zuby mechanicky ocistit kefkou, fluoridy na zuby sa daju dodat aj ustnou vodou alebo separatne 😉
pise, ze je to porovite uhlie. Mne to pride tak, ze si najskor znicis zubnu skloinu. Kedze to bude posobit ako jemny smirgel.
Ako ja nerozumiem komentárom že kto sa tu kôli čomu registruje a pod. Veď keď sa niekto chce opýtať na názor má na to právo. Pre toto vznikla táto stránka predsa.
@magara54 Ja to používam, kúpila som v lekárni tobolky kokosového uhlia (pozor nepomýlte si to s iným uhlím, musí byť kokosové). Tobolku vysypem zmiešam so zubnou pastou alebo kokosovým olejom a raz-dva krát do týždňa umyjem. A keď si myslíte že trpí sklovina, použite to pár krát a choďte na preventívku k zubárovi a uvidíte čo povie v akom stave je.
Bieliť to bieli a to dokonca tak, že je to po pár razoch viditeľné. A ja si radšej zuby vybielim prírodnou formou ako nejakými agresívnymi peroxidovými prípravkami.
@magara54 Ahoj 😉 , nemam osobnu skusenost s kokosovym uhlim na bielenie zubov, no za vyskusanie nic nedas. Mna osobne trochu desi naniest na zuby ciernu farbu ale to je naozaj len moj pocit (keby to bol skutocny problem nevyrabali by cierne zubne pasty).
Ja si udrziavam stale biele zuby a funguje u mna nasledovny postup:
raz za rok pouzijem bieliace pero alebo pasiky a pravidelne po kazdom umyti zubov (zubnou pastou, ktora mineralizuje a chrani zuby pred kazom) pouzivam vzdy bieliacu ustnu vodu. Robim to tak uz cele roky a mam extra biele a zdrave zuby. Taktiez nepijem vobec kavu (pijem len vodu, prilezitostne dzusy alebo caje).
@missdiva áno, je to trochu strašidelné tá čierna farba v ústach a na zuboch ale po vypláchnutí úplne zmizne 😀
Never tym hlupostiam co ti sem pridu napisat predajcovia kokosovych olejov a uhlia. 🙂 Uz som to pisala v jednej diskusii, kokosovy olej vseobecne je teraz trendom a predava ho vela malych aj vacsich eshopov, takte reklamu tu tomu ma kto robit...
Ale realita je taka, ze kokosovy olej patri do kuchyne, nie na zuby...zuby si tym mozes cistit, ked myslis, ale urcite ti to zuby nevybieli... nema ako. Je to olej, nema ziadnu latku, ktora by zuby bielila... Ak ano, nech sem pride ten predajca uviest ingredienciu kokosoveho oleja/uhlia/pasty/supebiosomarinyXYZ, ktora dokaze zoxidovat VNUTORNE sfarbenie zubov na belsi odtien...🙂
@dorottka Je to tak ako si napisala...ten kokosovy olej s tym nema nic spolocne, zuby mas cistejsie od kamena preto, lebo si si ich zacala lepsie cistit...nic viac, nic menej...ak tomuto niekto neveri, nech sa ide opytat zubara alebo dentalneho hygienika ak neveri mne 🙂 Preto aj dentalna hygienicka na dentalnej hygiene cisti zubny kamen mechanicky ručne, pretoze to je jedina a najucinnejsia metoda. Kokosovy olej ani uhlie nema v sebe ziadnu taku ingredienciu, ktora by nejako vedela odstranovat zubny kamen lepsie ako hocijaka bezna zubna pasta...
@ivanatim tak ja urcite ziaden predajca nie som, kokosovym olejom si zuby cistim na odporucanie hygienicky aj paradontologicky... ani jedna mi olej nepredavala ani neodporucala znacku, ci myslis, ze to este len pride? :D zuby mam belsie nie z dovodu bieliacej zlozky, ze zazracne mam silnejsiu sklovinu alebo belsi dentin, ale mam nachylnost k pigmentovym skvrnam a z nejakeho dovodu im ten olej predchadza lepsie - nezmenila som ani techniku, ani cas ani nic, tiez netusim, ako je to mozne... skusenost odovzdat snad mozem, ci musim dolozit superstudie z Nature?
Bolo tu vytknute, ze to uhlie urcite neposkodzuje sklovinu, lebo vy ju mate vdaka tomu bielsiu. Tu mate vysvetlenie: http://www.pluska.sk/zena/zdravie/myty-fakty-zu... Jednoducho vsetko co je zhorene na uhol posobi ako smirgel, tam to nie je o com.
Ak by sa vam to cele nechcelo citat:
Atraktívne zničené Erózia zubnej skloviny je veľmi zákerná. Zuby napadnuté eróziou sa vám dokonca môžu zdať zdravšie, hladšie a krajšie ako skutočne zdravé zuby. „Poškodenie skloviny v počiatočnej fáze sa na prvý pohľad prejavuje iba zmenou farby, ktorá je najmä po častej konzumácii vody s citrónom svetlejšia a zuby vyzerajú ako vybielené. Laikovi sa takýto vzhľad zubov môže zdať atraktívnejší. Ak sa erózia včas nerozpozná, môže proces pokračovať a okrem skloviny môže byť poškodený aj dentín, čiže zubovina. V extrémnych prípadoch môže nastať až taký úbytok tvrdých zubných tkanív, že zub sa stane náchylným na zlomenie,“ vysvetľuje stomatologička Adela Roubíčková.
@ivanatim inac mne sa to tiez zdalo byt dobra hovadina, ja som na take veci skeptik, ale ked zabera, whatever :D je mi jasne, ze je to len mechanicky efekt viac menej, ale fakt som nic nezmenila, cistim si zuby vsetkym od vymyslu sveta, na hygienu chodim parkrat do roka, akurat mam slabost na veci, ktore farbia zuby a navyse tu blbu alergiu na niektoru zlozku tradicnej pasty... :-/ inak zubar mi povedal, ze nic doma ti nevybieli prirodzenu farbu zubov, ani vsetky bieliacie somariny z lekarni, drogeriek, ani nic prirodne... a dava to logiku predsa len 🙂
@ivanatim Ja teda nie som žiadny predajca...ale vidím výsledky na svojej 11 ročnej dcérke. Kokosový olej používa asi mesiac a pol a pekne jej to vybielilo zuby. Ja osobne na dentálnu hygienu chodím, ale nejaké výsledky nevidím...je problém zohnať niekoho, kto to urobí poctivo, každý sa pozerá len na to, aby za čo najkratší čas urobil čo najmenej práce a poriadne na tom zarobil.
@sazumak 11-rocnej dcerke? :O A to jej davate akoze namiesto zubnej pasty s fluoridom? :O Co Vam na to hovori zubar? Dentalnu hygienu si treba robit aj doma poriadne, kazdy den pouzivat nit a skoro kazdy den aj medzizubnu kefku a dosiahnu sa tym rovnake vysledky ake sa dosiahnu pri navsteve dentalnej hygieny raz za polroka ci raz za rok. Dentalna hygiena nema za ucel mat nejaky vysledky co sa tyka bielenia zubov. Sluzi len na odstranenie zubneho kamena a teda zabranenie kazivosti zubov a vzniku zapalu dasien.
Podla mojich skusenosti je dostatok dobrych dentalnych hygienikov. Treba poriadne pohladat, urcite neist za nizkou cenou a urcite nekupovat dentalnu hygienu cez zlavomat, to je asi uplne najhorsie riesenie, pretoze tam je to potom fakt tak ako pisete - rychlo oflaknute, kedze je to slabo zaplatene po strhnuti 25% provizie pre zlavomat.
@ivanatim A ja som niekde písala, že dcérka si neumýva zuby aj klasickým spôsobom? 🙂 Každý deň používa niť, aj medzizubnú kefku, raz do týždňa aj Elmex gél. Má 11 rokov a úplne zdravý chrup bez jediného kazu. Som zdravotná sestra, takže o tom, na čo slúži dentálna hygiena, čo to viem. Ja som len odpovedala na otázku, že či pomáha kokosové uhlie...to sme síce neskúšali, ale keďže dcérke zožltli zuby ( asi cez zimu pije viac čaju ), tak skúsila kokosový olej a má zúbky omnoho belšie. Ja som si ho napr. kúpila na pleť a mne nerobí dobre, upchávajú sa póry a moja maminka si ho nemôže vynachváliť 🙂 Má po ňom skvelú pleť a menej vrások. Ja osobne aj ako zdravotná sestra nie som za zbytočné lieky a pod., lebo väčšina lekárov predpisuje kopec liekov zbytočne len kvôli dílerom, aby zarobili a nie pre dobro človeka. Samozrejme aj zubár povie, že je lepšie dať si vybieliť zuby u neho, ale ja radšej siahnem po prírodným veciach, ako je kokosový olej. S tým zľavomatom úplne súhlasím, boli sme tak jediný raz a nikdy viac. No dostatok dentálnych hygienikov...ako kde...mali sme výbornú, ale šla na dôchodok. A odvtedy sme už takú dôkladnú nenašli 🙂
@sazumak Pozri, toto som nejak neskúmala. Stačilo mi pár štúdii o tom "super preferovanom" fluoride. Nekupujem ani gély, ani pasty nič čo obsahuje fluorid. A keď zubárka chcela dať pri prehliadke dcére či synovi na zúbky "gélik" tak som sa jej spýtala čo to je - že fluoridová pasta - tak som sa jej poďakovala s tým, že nevyhadzujem zbytočne peniaze za bezfluoridové pasty aby mi potom ona nacapala deťom na zuby jej super gélik - nepovedala ani pol slova - či už za alebo proti.....😉
@evittam No veď práve, je to aj ako u lekárov...strkajú výrobky, čo im dávajú díleri. Dávno sa vie, že napr. Ibuprofen je škodlivý a doktorka ho aj tak predpisuje manželovi pri každej návšteve, keď je chorý. Už s ním chodievam radšej do lekárne ja a polku zbytočných receptov pretriedime 🙂 No to je na dlhú tému 🙂
@sazumak elmex isto nie je top pasta, ak take vobec existuje, pre citlive zuby to ma byt udajne sensodyne alebo parodontax... kazdopadne ja som vystriedala viacero past na odporucanie a postupom casu som si vsimla, ze mam citlive rozdrazdene vnutro lic, obcas i jazyk, plus par zubov bolievalo velmi pravidelne, aj ked boli zdrave... az ked som prestala pouzivat akekolvek pasty, vsetko nahle prestalo. Teraz pouzivam uz len spominany kokosovy olej plus zvyknem pouzivat nejaku fluoridovu ustnu vodu - vsetko je ok. Elmex gel by som mozno pouzivala, ak by som mala odvapnene miesta... kazdopadne mne to nerobilo dobre, bohvie preco, ale mne vsetko to hrozne drazdi sliznicu ust :-/.
@evittam :D ty mne hovoris nech si nastudujem nieco o fluoridoch? :D ty asi nevies ze mam vystudovanu zubarinu, vsakze? :D fluoridy ludstvo pouziva na ochranu pre dzubnym kazom uz od roku 1960. Vtedy ludstvo FLUORID zachranil pred pokracujucou epidemiou zubneho kazu, ktora tu bola v povojnovom obdobi. Dostuduj si realitu a fakty! Necitaj tie bludne konspiratorske clanky co koluju po internete. Ano, videla som ich aj ja a nestacila som sa divit comu niektori ludia uveria. Tie clanky boli uz velakrat vyvracane v komentaroch roznych zubarov, ale zial, siria sa dalej a je to zlé, lebo ako vidim, najdu sa ludia, ktori takym hlupostiam uveria... Opytaj sa zubarov co ti povedia na tieto tvoje nazory...
@sazumak Ty akoze ides verit viac nejakej pochybnej anonymnej pani na internete, ktora vyvracia celu vedu a nazory medicinskej praxe starej 60 rokov radsej ako zubarke? :D nenaleť jej na tieto hluposti. Elmex gel ano, ten je vyborny. Raz za cas je dobre ho pouzit. Nie casto, lebo ma vysoku koncentraciu fluoridu, ten ti staci uzivat normalne v zubnej paste, ale je dobre zuby obcas prefluoridovat aby sa nekazili. Bez fluoru su kazy...aj tato pochybna pani na to casom pride, bohuzial az casom 🙂
@dorottka A dalej, nepripisuj tvoje individualne ktovie cim sposobene zdravotne problemy sliznice ust fluoridu. Ten s tym nema pravdepodobne absolutne nic spolocne. Bez dostatku fluoridu pridu kazy. To ti mozem garantovat. Mozno ich mas aj teraz a ani o tom nevies. Zuby budu stale nachylnejsie na kazivost. A vratis sa tam, kde bolu ludia po 2.svetovej vojne ked ich trapila epidemia zubneho kazu. A to vsetko len kvoli tomu, ze veris nejakym pochybnym konspiratorskym clankov na internete o fluoride a neveris praxi, faktom, realite, zubarom a odbornikom. Ludia, naucte sa rozoznavat konspiracie, fake news a podobne hluposti od faktov a reality, lebo taketo vnimanie sveta nie je rozumne...Kokosovy olej neobsahuje ZIADNU ingredienciu, ktora by chranila zuby pred zubnym kazom. Kokosovy olej patri do kuchyne, aj ked je vela clankov vela predajcov (kedze dopyt je velky a bio veci su trendom), ktore vam uvadzaju, ze to mate davat aj na zuby. Ako doplnok, OK, robte si s tym co chcete ak si nevazite sklovinu. Ale zuby potrebuju byt chranene.
A aby sme tu mali aj nejaky komplexnejsi nazor, ked uz tak rada citas, precitaj si aj tento clanok, myslim ze tam mas co citat... 🙂
@ivanatim Prepac,necitam konspiracne bludy-nastastie. Par rokov uz nepouzivam zubnu pastu s fluoridom a cuduj sa svete kaz som mala naposledy pomaly pred 5-7 rokmi,zuby mam perfektne.😉
A co ked mas vystudovanu zubarinu-tak mas pravdu a nic viac len pravdu? 😁
Dalsi "poloboh v bielom plasti".
Ja tiez netvrdim,ze vo svojej profesii mam vo vsetkom pravdu len preto lebo som to studovala a mam dlhorocnu prax.😉
@evittam Aaaach boze :/ No toto su presne tie "argumentacie" takychto typov ludi...nie, budeme verit tebe, lebo ty citas konspiracne bludy a tebe budeme verit, ano... Tak si teda radsej este raz pokojne precitaj napriklad tento clanok: http://www.myty.sk/mytus-fluor-v-zubnej-paste-j...
Sama zubarka ti dava fluorid a ty jej ho odfrknes? No akoze ked uz lekarovi neveris, ale myslis si ze o tom vies nieco viac ako lekar, tak to je uz co povedat. To, ze uz roky nepouzivas fluorid a MYSLIS si, ze nemas kazy, neznamena, ze ich naozaj nemas a ze rokmi nebudu zuby este viac a viac nachylnejsie na zvysenu kazivost, ale potom to uz nezachranis... Alebo to, ze si to tu ako anonym napisala, neznamena, ze to tak naozaj je... dolezite su fakty, nie nazory pochybnych anonymov ospevujucich konspiracie... ked uz nie fakty, veda alebo lekari ti maju byt potvrdenim toho co pisem, tak aspon historia...? ci ani to? ani 60 rokov historie ludstva a pouzivania fluoridu a 20 rokov epidemie kazu pred tymto obdobim? ci ani to? :( ach boze...
no toto si vies namiesat aj sama a pravdepodobne za menej penazi...v lekarni si kup aktivne uhlie v tobolkach.... namoc dotoho kefku a vycisti zuby.... da sa kupit aj zeolitovy prasok a umyt si zuby nim... nemusi topodla mna byt akurat uhlie z kokosu...