Kliešť hlbšie pod kožou. K akému lekárovi ísť?

waspera
2. máj 2023

Ahojte, neviete kto vie zistit a postupovat dalej v pripade zostatku kliesta pod pokozkou hlbsie? Vseobecny, ci nejaky odbornik?Aky je postup, dakujem.

lily14
2. máj 2023

@waspera chirurgia

waspera
autor
2. máj 2023

budu to riesit aj na pohotovosti detskej?

pribinak
2. máj 2023

@waspera áno

kristinka92
2. máj 2023

pohotovost? s kliestom? viete naco je urgent?? to snáď počká aj do zajtra k obvodnej nie?

dzulli1980
2. máj 2023

Isto nie pohotovosť, tá je na urgentné prípady ... treba ísť k pediatrovi, ten určí ďalší postup ...

pribinak
2. máj 2023

@kristinka92
@dzulli1980 ja som zle synovi vybrala kliešťa, tiež mu zostala hlavička v koži. Mam sestru zdravotaka, ale nebola doma. Volala som na pohotovosť, normálne sme prišli, vybrali, vydezinfikovali a vybavené
No problém

ankare
2. máj 2023

@waspera zostatok kliešťa nie je problém. Telo to prirodzene vypudi von.

viestta
2. máj 2023

@kristinka92 @dzulli1980 ano, na pohotovost. Sice nejde o minuty, ale ak je kliest prenasacom, kazda hodina, ked je prisaty alebo ostava hlavicka v kozi zvysuje sancu na prenos infekcie, ci uz boleriozy alebo encefalitidy

kubobubo
2. máj 2023

áno, vyberú na pohotovosti. Aj ja som mrvila nosom, ale syn (4r) mal v uchu vlezeného, fakt sa nedal vybrať. Bez problémov ho na počkanie vybrali aj bez rečí.

dzulli1980
2. máj 2023

@viestta Zas nepreháňaj ... úplne štandardne sa tieto veci, keď už, riešia u všeobecného lekára/pediatra ATB ... nie je to život ohrozujúci stav ... nič ma nevie vytočiť viac ako to, keď čakám na pohotovosti s tým, že mi dieťa nonstop zvracia, dieťa vedľa sa ide zadusiť, čo tak kašle a niekto tam príde riešiť kliešťa.

zuzinka888
2. máj 2023

@dzulli1980 tak si precitaj aj o borelioze ci inych chorobach z kliestov. Ich priznakov, nasledkov....potom si nejaka mamicka moze povedat, ze ona musi riesit toto a byt v nemocnici na infuzkach v horuckach a niekto len so zvracanim. Lahko sa zlahcuju ine choroby ak ju prave nema tvoje dieta.

drake122
2. máj 2023

Normálne na chirurgickej pohotovosti to vyberú, ale zase netreba robiť paniku a isť tam teraz v noci. Doobeda v pracovných dňoch je tam najmenej ľudí... ak si z Bratislavy alebo iného velkého mesta.

dzulli1980
2. máj 2023

@zuzinka888 Lenže bolerióza, či iné choroby z kliešťov sa neprejavia hneď, netreba ich riešiť akútne ... mi nerozprávaj, že to z večera do ráno nepočká ... asi si nezažila u dieťaťa nonstop zvracanie, keď sa dieťa v priebehu dvoch hodín dokáže dehydratovať tak, že má obličky aj pečeň na hraničných hodnotách a je v ohrození života ... hej, zažila som aj zvracanie, aj kliešťa ... a keby som mala možnosť vybrať si, vyberiem si "len" kliešťa.

zuzinka888
2. máj 2023

@dzulli1980 mam 4 deti a zazila som kadeco. A zazila som aj to,ze man bol kliest vybraty lekarkou, nedala antibiotika, ze staci len sledovat, sledovali sme. O tyzdem dostala dcera 40, ktore jej nevedeli zrazit ani v nemocnici. Zdrbali nas, nie doktoreku preco nedala antibiotika. V tom roku ich bolo vdlmi vela nakazenych. V nemocnici mali vela pripadov - lekari vraveli o " epidemii" a na pohotovosti vzdy predpisali..Dcera skoncila na Jiske a problemy ma este stale. Musi chkdit na testy a vysetrenia. Takze ano mozno by pockalo do dalsieho dna, mozno mozno, mozno.... ale ja si budem vycitat, ze som mala ist aj o pol noci a MOZNO by bola ok.

viestta
2. máj 2023

@dzulli1980 nepreháňam, iste je, že s kliešťom ta z pohotovosti nevyhodia. A na kliešťovu encefalitídu ATB nezaberajú, je to vírusová infekcia

madeline1
2. máj 2023

@waspera na chirurgii to vyberu

madeline1
2. máj 2023

@ankare zostatok kliesta treba dat von a necakat s tym, moze byt z toho choroba...

jamimo
2. máj 2023

@waspera minule jedna pani doktorka hovorila v tv, že už za 2 hodiny môže kliešť infikovať hostiteľa 😒 A máme tu aj nový druh ochorenia
https://m.vysetrenie.zoznam.sk/cl/1000649/17298...

evaachesa
2. máj 2023

@dzulli1980 kliešť prenáša boreliózu a ešte nebezpečnejšiu kliešťovú encefalitídu. Každá minúta je dôležitá. Niečo si o tom prosím najskôr naštuduj. Naposledy som mala kliešťa v 7 mesiaci tehotenstva a hneď ako som si ho našla som utekala na pohotovosť keďže sa mi ho nepodarilo vybrať.

evaachesa
2. máj 2023

@zuzinka888 mrzí ma čím ste si prešli a nechápem toto podceňovanie. 😒 Čím sa dcérka nakazila ak smiem vedieť? A ako dlho už bojujete s tými probléami? Držím palce aby sa jej polepšilo. ❤️🍀
Syna aktuálne očkujeme proti kliešťovej encefalitíde keďže mám proti nej dosť rešpekt. Repelentom ho striekam už aj teraz ráno pred škôlkou.Každým rokom je tej hávede viac a viac. 😒

smajliica
3. máj 2023

Na pohotovosť. Čím kratšie je prisatý tým menšia šanca nákazy. ATB nepomôžu, kliešte prenášajú vírusové ochorenia.

drake122
3. máj 2023

@jamimo ale už pokojne mohol byť prisatý 2 dni kým ho našli. Utekať na pohotovosť v noci v takom prípade už je šuma fuk, treba len počkať 3-4 týždne a sledovať príznaky. Antiobiotiká dať "preventívne" tiež nemá zmysel ako tu niekto písal.

mijo53
3. máj 2023

@kristinka92 nepočká, lebo za tie hodiny môže prísť k bolerioze

mijo53
3. máj 2023

mne hlavičku kliešťa vybrala aj kožná alebo treba ísť na chirurgiu

jamimo
3. máj 2023

Osobne poznám 3 osoby, ktoré sa trápia s následkami prisatého kliešťa. Ráno majú problém vstať z postele, neurologické problémy rôzneho charakteru. Jeden z nich na následky skonal. 42 rokov... Napr. ja už nekonzumujem ani bryndzu zo salaša, syry, žinčicu, kefír, kozí syt atď.
https://dennikn.sk/2431107/infektolog-coraz-via...

babulkomale
3. máj 2023

@dzulli1980 nie choroby riesit akutne ale primarne nakazenie - tam ide o hodiny. Kym ten kliest vygrca svoj nakazeny obsah do cloveka.

babulkomale
3. máj 2023

@mijo53 je to borelióza, baktéria sa volá Borrelia

beronsche
3. máj 2023

@dzulli1980 prave to je ten problem, ze priznaky boreliozy sa neprejavia hned... Ked sa prejavia, stava sa, ze byvaju pripisovane inym ochoreniam a tak je aj liecba neefektivna.
Kliesta je teda rozhodne potrebne riesit hned, ako je najdeny!
**
Poklial viem, do 24h od prisatia je riziko nakazenia sa boreliami relativne nizke, kedze su v jeho zaludku. Ked sa kliest poriadne nacicia, borelie sa uz mozu dostat aj do ranky. Preto je potrebne ho urychlene vybrat.
Len neviem, ked je uz v ranke len hlavicka, ci to uz nie je z pohladu nakazenia sa boreliami jedno.. a Ani neviem, co dalsie ochorenia, ktore moze potencialne prenasat. Ale ja by som to radsej Isla vybrat (najprv by som im zavolala).
Povodcami kliestovej encefalitidy sa da nakazit rychlejsie, lebo tento virus ma ta potvora uz v slinach. Ale u mnohych zdravych ludi sa encefalitida ani nerozvinie , kedze si s tym poradi imunita.

Mna strasi ta borelioza.. casto sa "v tichosti", bez priznakov prehupne do skrytej chronickej formy a potom, kym sa konecne prejavi, napacha velke skody na zdravi. Ani uplne vyliecenie nie je v takom pripade jednoduche..

mijo53
3. máj 2023

@babulkomale áno máš pravdu, urobila som preklep

waspera
autor
3. máj 2023

ma druhy tyzden cerveny kruh v okoli miesta vstupu kliesta, ked to natriem, zmizne to, potom sa to zasa objavi