Kiahne u dospelého človeka

babatkoling
11. máj 2015

... ako to riesite?
Uplne chapem, ze prekonat kiahne v detskom veku nie je az taky problem a vobec by mi nevadilo, keby ich moj maly niekde 'schytal'.
Problemom ale je, ze ja som kiahne podla vsetkeho este nemala (neda sa to uz nijako zistit, v karte mam zapisane osypky ale nie kiahne) a mam trochu paniku dostat ich ako dospela.
Aj dnes sa mi stalo, ze prisiel na detske ihrisko chlapcek s kiahnami a ja som odtial hned odisla, este stiastie, ze jeho mamina to oznamila verejne a dala mi moznost sa rozhodnut.
Nie som tehotna ani tak skoro neplanujeme, takze je to mozno zbytocna panika z mojej strany a mohla by som ich v pohode mat s mojim malym. Informacie o priebehu dospelackych kiahni nie su ale vzdy ruzove, tak mam obavy.
Viem, ze sa da proti kiahnam zaockovat. Kamaratka sa dala a ostala jej zvacsena uzlina na niekolko rohov, cize vakcina tiez asi nie je najlepsie riesenie.
'Babo rad...' ako my hovorime.
Pripadne ak ste tu niektore, ktore ste mali kiahne ako dospele, ako to prebiehalo?
Dakujem.

natalym
11. máj 2015

Nemala som, keď som bola tehotná tak staršia dcéra dostala. Bála som sa, ale nedostala som ani bábätku sa nič nestalo a ani ich zatiaľ nedostala - už má 11 rokov. Asi sme imúnne. 😀
Doktorky som sa pýtala, že čo budeme robiť ak ich dostanem a ona mi povedala, že to budeme riešiť až keď sa tak stane. Nič sa nestalo. 😉

marika39
11. máj 2015

Moja mama dostala kiahne popri nás , mala okolo 35 rokov a dosť ju to zobralo. Nepamätám si že by si bola niekedy ľahla ked bola chorá ale toto skoro celé preležala, ale prežila 😉

mawka
11. máj 2015

ja som nemala a nechytila som ani pri detoch, ktore ich mali obaja po sebe a mala teda dost brutalne. a ja stale nic a vlastne ja som nemala ziadnu detsku chorobu. tak som bud super imunna, ale neviem si vysvetlit ako je to mozne. tiez som preluskala celu kartu a nikde ani zaznam a ani nic podobne vysevu nejakemu. ale tiez to budem riesit az by k niecomu doslo. uz dospela som, takze je jedno, ci to bude mat zly priebeh teraz v 35 alebo v 45.. a mozno ich nechytim vobec.

zeleny_cajik
11. máj 2015

@babatkoling Ahoj, lekár ti na požiadanie vyšetrí protilátky v krvi, aby si zistila, či máš prekonané kiahne. Ja som to tak tiež urobila, keď deti dostali kiahne, lebo ako dieťa som mala iba jednu vyrážku a bála som sa, či mám dostatočnú imunitu. Výsledky dostaneš do týždňa.
Inak mal nedávno kamoš kiahne v 25 rokoch a malo to dosť nepríjemný priebeh, niekoľko dní vysoké horúčky, škaredý výsyp aj na slizniciach, ostali mu hlboké jazvy...
Ja som zvažovala pre seba v prípade nízkej hladiny protilátok očkovanie.

Inak som dosť v šoku z toho, že niekto ide s dieťaťom s kiahňami na detské ihrisko, alebo vôbec medzi ľudí, podľa mňa je to dosť bezohľadné, veď tam môžu byť napr., aj tehotné mamičky, ktoré nemajú prekonané kiahne a to už nie je sranda. A choré dieťa by tiež malo mať skôr kľudný režim.

cartridge
11. máj 2015

@babatkoling Ahoj, ja som kiahne prekonala už "vo vyššom veku"cca 39-40 ročná. Takisto som bola presvedčená, že som v detstve kiahne prekonala /moja mamina ma na 100 % presvedčila, že som ich mala/, tak som bola spokojná, až kým som sa jedno ráno neprebudila a nepozrela do zrkadla a stál tam dokonalý "zombie". U nás to išlo postupne, najskôr deti, potom ja. Mala som pár dní horúčky, ktoré sa asi blížili ku 40-tke, ale nejako som to rozchodila, nič hrozného sa nedialo.

ludmilaka
11. máj 2015

@babatkoling Ahoj, tiež som nemala. Mám 2r.dcéru a čakám, že to zlapíme spolu. Neuspešne ma ako malú posúvali po všetkých deťoch s kiahňami. Chcela som sa dať očkobať, hlavne aby mi nezostali jazvy ak to zdrapím, ale keď píšeš o tej známej...A navyše je to okolo 100e.

natasa8
11. máj 2015

@babatkoling pokial viem, daju sa zistit protilatky z krvy. Skus sa opytat tvojej dr. Ja som si to zistovala, uz si presne nepamatam kde sa to vysetrenie robi. Ja som sa rozhodla dat zaockovat, kedze som planovala druhe dieta. No a moja dcera dostala kiahne prave ked som bola v 37 tyzdni. Rano som nasla prvu vyrazku a v noci mi odtiekla plodova voda. Nastastie ockovanie zabralo a nedostala som to ani ja ani babo. Len dcera musela ist na 2 tyzdne ku babke ked sme sa vratili z nemocnice.

nicicka
11. máj 2015

Ja som dostala pred troma rokmi, mali sme 3 tyzdne pred svadbou, takze som bola zhrozena...ale bola to pohoda, ziadne svrbenie ani ine komplik. Aspon som si poumyvala okna kedze som musela byt doma 🙂. Dala som si pol deci alkoholu ako mi poradila sestricka na rychlejsi priebeh, po ktorom sa mi vsetko hned vyhodilo a na svadbe uz len vizazistka zakryla male jazvycky makeupom. Nastastie som na tvari mala len jednu bodku. Ale ak planujes babo, tak radsej to prekonaj teraz ako v tehu, nie je to ziadna tragedia...

ludmilaka
11. máj 2015

@natasa8 Ahojko, koľko ťa to očkovanie stálo? Bola to jednorázová vakcína alebo 2x? Viem, že u detí je to 2x. Asi si pôjdem zistiť tie protilátky.

baskaj
11. máj 2015

Sestra mala kiahne ako dospelá, popri tom, ako ich mali aj jej 3 deti. Síce malá ťažší priebeh ako oni, bola dosť hotová, ale všetko to zvládla. Ja by som sa toho na tvojom mieste nebála. Síce ti nikto dopredu nepredpovie, aký priebeh by to malo u teba, ale poriadne odrovnat ťa môže napr. aj chrípka.

zuzka105
11. máj 2015

Ja som kiahne nemala , co ma teraz dost trápi. Brat ich dostal v 35rokoch. Mal vysoke teploty a ma jazvy po celej tvari.Skoda ze som o ockovani nevedela skor, ak sa bude dat asi ho raz vyuzijem, ale musim si zistit viac info.

natasa8
11. máj 2015

@ludmilaka uz si cenu nepamatam presne... boli to 2 davky s odstupom myslim 2 mesiace. Po druhej davke sa nedporuca este 3 mes. otehotniet.

mirkapal
11. máj 2015

@natasa8
@zeleny_cajik Dievcata, ako sa da zistit uroven protilatok, tzn. ci ich mam malo alebo vela? Lebo ja aj s mm sme tiez tie pripady, ze sme nikdy kiahne nemali, v zdravotnych zaznamoch o tom tiez nemame zmienku. Chceli sme sa dat pred mojim prvym tehotenstvom zaockovat, no dr nam vtedy zobrala krv na zistenie protilatok (virus varicella). Obidvom nam zistili, ze protilatky mame, ale nic nehovorili o ich hladine. Takze netusim, ci ich mame malo alebo vela... Dcerky kiahne zatial nemali.

zeleny_cajik
11. máj 2015

@mirkapal Ja si matne pamätám, že som mala výsledok okolo 500 tých jednotiek (neviem, ako sa nazývajú 😅 ) a lekárka vravela, že už 100 je hranica, kedy sa má za to, že máš dostatočnú hladinu protilátok, aby si kiahne nedostala.

horana
11. máj 2015

@babatkoling Tomu sa nevyhnes, ani nemusi byt chlapcek na ihrisku, moze byt niekto v buse ci uplne obycajne na chodniku par metrov okolo teba len prejist - ani to na nom nemusi byt vidno, ved uz 2 dni pre vysevom je infekcnost a najvacsia - a chytis. A dospela, sice mozes dopadnut relativne brutus, ale stale lepsie ich chytit ako mama nez ako babka!
Ja som tiez dostala od mojich deti, a este som sa aj o ne musela starat, im uz koncili, mne zacali, oni v pohode prezili, ja prve dni uplne bez seba, vysoke horucky, nevladala som sa hybat, na wc som sa doslova plazila po zemi ako vojak v zakopoch, mzitky pred ocami. Vyrazok tolko ze ako valy, vyrazky na vyrazkach, neverila som ze TOTO niekedy zmizne. Vlastne deti sa ma bali ako vyzeram, muz si musel vziat na cas dovcu. Este ze mal nevidel nahu, lebo take prsia, to bolo regulerne do hororu, samej sa mi stitilo sa na seba co i len pozriet. Ale nemusis mat take a aj keby, ono vsetko prejde, aj toto preslo a ja som rada ze mam za tym uz. Par tyzdnov budes nanajvys mimo, no boze. Ako hovorim, stale lepsie ako babka!

lenkalibor
18. jún 2015

no viem ze sa diskusia tyka dospelakov ale ja osobne som chcela ockovat svoje deti lebo som si povedala ze naco by to mali prekonavat, ked nemusia? ale stretla som sa s pripadom u nas v dedine kedy starsia dcera bola zaockovana a chlapcek ktory sa im narodil v nejakom veku dostal kiahne, sestricka ho bozkavala hrala sa s nim v nadeji ze je ockovana a bac, kiahne sa na nu nalepili. Prislo mi to ako skoda penazi ak to nema 100% ucinok a bala som sa ze ten ucinok ockovania pominie prave v dospelosti ked kiahne dospelak zvlada dost tazko tak som si povedala ze budeme cakat na kiahne z okolia namiesto ockovania. A mam znamu ktora nikdy nemala kiahne, nikdy ich nikde nechytila aj ked s kiahnami v kontakte bola a aj jej deti teraz prekonali kiahne a to nie naraz ale postupne a ona je uz v termine porodu a stale nic. Na niekoho sa proste kiahne nechytia. 🙂

mufka1
18. jún 2015

No ja mozem povedat ze moj ex chytil ako 40 r.🙂 od nasho syna ktori to doniesol zoskolky no moj muz mal horucku cca 39,5 po 2 dnoch to preslo a bol fit vsade sa natieral a ja som mu samozrejme natierala nedostupne preno miesta bolo to cca 3 tyzde bol doma.No susedka dostala kiahne ako 39 r a znasala to zle horucky 40 tky a nemocnica cca viac ako tyzden.ale zvladla to moje skusenosti su taketo 🙂