Po akom čase sa vám prejavili kiahne, keď vám ich dieťa prinieslo? Aké ste malo priznaky a priebeh? Poprípade ste tu niekto, kto ich ani od deti nedostal? Ďakujem
Minulý rok začal syn (5), nepamätám už teraz presne, ale cca 12 dní na to manžel (38) a o deň/ dva dcéra (16), ktorá ich mala už druhýkrát 🤷🏻♀️ mne mamka vraví, že som nemala. Všetci traja boli bodkovaní ako muchotrávky a ja nič. Najťažšie to zvládal manžel (aj keď sa tváril hrdinsky), ale okrem bežných prejavov ho veľmi bolela hlava. Dr.mu predpísal lieky, ale už si nepamätám názov (antivirotiká).
Do 3 dni od kontaktu sa dá očkovať, ockovanie zmierni priebeh. A to či človek prekonal kiahne č detstve sa dá zistiť odberom z krvi, ukáže sa ci ma protilátky.
ja som ich mala v 19-tke od maleho brata, prejavili sa mi asi po 10 dnoch, priebeh som mala uplne super, bez teploty, par pupacikov drobnych (po fenistil kvapkach ani nesvrbeli) a o 5 dni som uz mala len chrastky, mozno na niektorych miestach sa este vyskytli, ale bolo ich naozaj malicko
Manžel ich dostal asi na 10.den od syna (v35r)
Priebeh nebol jednoduchý - horúčky, vysyp úplne všade. Držal sa hrdinsky...bral aj isoprinosine ale neviem ci to nejako pomohlo
Mala som ich 2x v 23 r mierny príebeh par vyrážok a potom v 38 r vyrážky všade plná hlava, tvár, brucho teplotu som nemala, ale veľká únava.Nedostala som ich hneď, ale až ku koncu už som si myslela,že ich ani nedostanem.
Existuje očkovanie. Tým som v 45 predisla kiahnam od dcery
Mala som v 20ke horor. Teploty 40 vyrážky som mala asi všade v oku, hrdle ja som 5 dní nemohla vstať z postele uplne vypnutá. Som schudla na 45 kil len si nato spomeniem a mam dosť
Mala som 28, uplne v pohode, len na tvari ma celkom boleli tie vyrazky, inak pohoda, tyzden pokoja doma
Kamarat dostal od synovca ktoreho strazil ked mal kiahne a rodicia nemohli, jeho mamka mu tvrdila, ze kiahne asi prekonal 🤷🏻♀️ tak zistilo sa potom, ze nie
Na cca 9-10 den brutalny vysyp, horucky cez 40, skoncil v nemocnici
Inkubačná doba kiahní do 2 týždňov. Ale infekčný je človek už pred výsypom.
V dospelosti to byva masaker. Detom proti kiahnam pomaha bojovat detska zlaza. Ta sa vsak okolo 15 rokov meni na tuk a mizne. Preto to dospelaci maju horsie. Casto styridsiatky teploty, aj vyssie. Mal som spoluziaka, vo mal v 17 kiahne a dva mesiace ho v skole nebolo.
A zacinalo to u niekoho najprv kašľom? Bolesťou hlavy? Už pár dní pokaslievam. Prvú bodku malo dieta asi pred 3 dňami.
U nás sa vyhadzali deti a na druhý deň ja 30 ročná..Hlava ma bolela a nebudem klamať,myslela som si že umieram..Kiahne všade,nezaberalo nič.Ani som si to neskrabala čo to tak bolelo a ako opadli chrasty mám jazvy na tvári,na rukách...Dovtedy bol môj strop pôrod,ale ako som mala kiahne pre mňa to bola najhoršia choroba.A deti tie ležali jeden deň, úplne hladký priebeh..
@alias313 boleli? To ma mrzí, že ti ostali pamiatky na kiahne
zakladatelka, ak ste sa nakazili spolocne - tak by ste sa vyhadzali cca v tu istu dobu. ak nie (dieta to chytilo v skolke a pod) - a ty sa nakazis od neho - tak ako sa pisalo - do 2 tyzdnov. infekcne uz dieta ale bolo aj par dni rped prvou vyrazkou. takze do 10 dni - ak si sa nakazila - sa mozes vyhadzat. si si ista, ze si kiahne nemala? ako pisali, hned po vystaveni nakazy ma vyznam este ockovanie. skoda, ze si to neriesila skor. kamoska si nedavno davala vysetrit protilatky, kiahne nemala, tak sa dala preventivne zaockovat.
A ktorí deň od prvej vyrazky to bolo najhoršie? Dnes som sa dozvedela, že minulý týždeň to bola len navest na kiahne. Včera sa mi vyhodila prvá vyrážka, dnes ich je už tisíc a a od vecera mam teplotu do 38,5 ako kedy.
Mala som ich v 22rokoch pocas tehotenstva . 1den teplota 40,potom uz nic. Bodiek som mala teda fakt vela