Kiahne a jazvy z nich

19. júl 2024

Ináč chcela by som zacat diskusiu o tom že kiahne mi zacali tak cca mesiac dozadu cize som uz plne vyliecena a kukam na sebe co napachali v podobe jaziev 🙂

Strasne som sa bala ze mi ostanú jazvy na tvari ale toto som si vsimla:
- nezalezi na tom ci si ich skrabete, ci nahodou prasknete pluzgierik alebo ci otrhnete chrastu - jazvy po takych kiahnach nemam
- mam zopar jaziev po kiahnach o ktore som sa starala dostatocne, nepraskla ich ani neodtrhla chrastu, ale boli jednak velke, a po druhe sa dlho na mojom tele zdrzali - po takych kiahnach jazvy mam
- nastastie su na mieste kde mi to je jedno

Tym chcem povedat ze podla mna vznik jaziev nesuvisi so starostlivostou ale je to o nahode ze kde sa vytvori velka/hlboka kiahna - tak tam je vacsia pravdepodobnost ze sa spravi jazva.

Samozrejme ze teraz ked uz tie tri jazvy mam asi by pomohol krem na jazvy ale nechce sa mi tym teraz zatazovat 🙂 je to na nohe 😀 a jedna na bruchu uplne nepodstatne.

Ake mate skusenosti vy???? 🙂

anavixy
19. júl 2024

Mala by si si to natierat SPF50, lebo ked sa ti to opali, tak ti flak zostane.
Ano, nezalezi ani tak na starostlivosti ako na hlbke pluzgiera/kiahne (ako pri kazdej ranke), ktoru neovplyvnis. Skriabat, prepichovat pluzgiere a odthnut chrasty nemas nie len kvoli jazvam, ale kvoli tomu, ze hrozi sekundarna bakterialna infekcia, prehlbenie tej ranky a v konecnom dosledku teda aj skarede jazvy. Kiahne zvycajne jazvy nezanechavaju, aj tie fliaciky casom zmiznu.

mikitilik29
19. júl 2024

Ak sa môžem opýtať aký si mala priebeh kiahní. Lebo ja som ešte nemala a to mam už 37 rokov. A mám dve malé deti, ktoré kiahne určite donesú a dostanem ich možno aj ja. Vraj pre dospelých je to oveľa horšie ako pre deti.

sisska96
19. júl 2024

Mne neostali žiadne jazvy, nič. Vtedy dávali tekutý púder a po 2 týždňoch bolo všetko v poriadku @mikitilik29 nemusíš sa báť, nebude nič hrozné. Aj moja mama mala okolo 40. Klasika.

autor
19. júl 2024

@mikitilik29 priebeh som mala super. A to som tehotna este aj… odporucam potom za doktorom vypytat si antivirotiká na to. Myslim ze aj to mi pomohlo k lepsiemu/lahkemu priebehu.

ivinkapink
19. júl 2024

Ja som teda kiahne dostala v 37.rokoch a veru bolo to dosť zle. Tiež som dúfala,že možno to nebude taká katastrofa. Tri dni som ležala horúčkach, nevedela o sebe, muž sa staral o tri choré deti, najmenšieho 9mesacneho mi nosil len na kojenie..
Na šiesty deň miesto zlepšenia nastalo zhoršenie, celá tvár mi akoby horela v ohni, dostala som sekundárnu infekciu, tie kiahne na tvary sa mi zapálili...pomohli antibiotiká..
Zostalo mi na tvary aj veľa jaziev, skúšala som veľa krémov, nič nepomohlo...

st_277
19. júl 2024

@mikitilik29 ockovanie nechces zvážiť ?

autor
19. júl 2024

@ivinkapink och to ma mrzi. Antivirotika ti neponukli??? :( ked zacala infekcia vzhladom na vek

mikitilik29
20. júl 2024

@st_277 no... po komentári vyššie už sa budem asi v septembri pýtať obvodnej na očkovanie. Ale skúsim najprv ci mi nevie zistiť z krvi ci som ich prekonala alebo nie. Lebo boli sme 4 dievčatá v jednej domácnosti a tri mali kiahne naraz v ten istý čas okrem mňa. A teraz neviem ci som prekonala 🙄

ivinkapink
20. júl 2024

Nie, ani som doteraz netušila, že niečo také sa dáva..ktovie či by som mala ľahší priebeh, či kvôli čomu sa dávajú?
Dokonca som ani nevedela, že sa dá zaočkovať, nikdy ma nato žiaden doktor či gynekológ neupozornil, a to som sa už v prvom tehu bála kiahní a zisťovala či som ich náhodou neprekonala, dala som si spraviť testy, takže obvodak i gynekológ má mohli upozorniť..