Alkoholička mama pije od roku 2008 flase tvrdeho sama, s prestavkami, mesiac, potom mesiac v liehu, keď nepije je v pohode ako normalna, je 2023, na ociach to vidno, ze má také sivé duhovky, az biele, okolo dúhoviek, ze ani farbu oci nevidno,, ale ze ma v poriadku oci, má 70 rokov. Ked ma svoju hladinu správa sa dost mimo, vyhadzuje smeti z okna, len mina peniaze na fakt hluposti podomovym predajcom vsetko od nich kupi a oni chodia pravidelne, alebo objednava, ako dlho takto vydrzí? Dalo by sa to este napravit, keby si to zazrakom prizná? Alebo ako by mohla skoncit, ked takto pije, ze ked aj uz neťahá ze flase, tak ma v mineralke flasi alkohol, akoze pije nealko. Co mam cakat, ako matka skonci?
Nuž ked pije tak dlho a nenastala zmena tak to uz lepsie nebude...ona sama zjavne nechce prestat a riesit to...uz ma svoj vek moze to skoncit kadejako..moze odist pecen, moze dostat nejaku porazku, moze mat uraz ked bude opita..a moze zit bez problemov aj dalsich 20 rokov...tazko povedat..viem ze to boli sa na to pozerat ale tu biet pomoci...je to jej rozhodnutie a jej zivot...treba sa od toho odosobnit aj ked je to extremne na psychiku
videla som nedávno pacienta s cirhózou pečene a inými poškodeniami pažeráka a žalúdka z alkoholu, nie je to pekný pohľad, ale sama neprestane, je to veľmi silná závislosť, potrebuje liečenie
Pomohli by liecenie, ale v takom veku pochybujem, ze by si ju presvedcila tam ist.
70 rocny clovek co zije zdravo a nepije moze prakticky kedykolvek zomriet,staci ze praskne cievka, krvna zrazenina a je koniec. Cize pri alkoholikovi je tato pravdepodobnost este vyssia. Mna by skor trapilo to nezmyselne nakupovanie,tam uz moze byt v hre aj dusevna choroba.
Mojej mame trvalo 25 rokov, kým sa upila na smrť. Otec mal pečeňové testy ako batoľa aj po 30 ročnom pití, ale zabila ho rakovina pľúc. Takze je to individuálne. Možno sa ti podarí prehovoriť na liečenie.
Tak moj svokor alkoholik pred 3 tyzdnami zomrel. Pil v podstate od puberty a velmi sa to vyhrotilo poslednych 10 rokov. Bol uz naozaj taky typicky opilec co spava vonku, nevie chodit a podobne. Pred rokom a pol si povedal, ze prestane na vlastnu past a upadol do deliria. V nemocnici mu zistili nasledujuce veci: niekolko poraneni na mozgu (alkoholik ma oslabene cievy a na vnutorne krvacanie mu kolkokrat staci aj rana, ktora zvonku ani nezanecha stopy), dalej prasknuta lebka, cirhoza pecene, zvacsene srdce, varixy na pazeraku, rozhaseny krvny obraz a bakterialne infekcie uplne vsade - v nose, hrdle, v crevach, v mocovom mechure. Dva mesiace bol nepricetny leziaci pacient, potom sa pozviechal a o 5 mesiacov sa vratil domov. Nepit vydrzal mesiac. Potom uz nastupila postupne demencia, neurologicke poruchy, cirhoza aj zvonku viditelna (zavodnene brucho). Tiez epilepticke zachvaty a kopa urazov, zomrel po pade zo schodov a naslednom tazkom krvacani do mozgu.
Problem u starsich ludi je, ze tam je uz motivacia prestat velmi mala, uz velmi nevidia dovod. Nehovoriac o tom, ze ten navyk je tam uz velmi velmi dlhorocny.
@lucka_ke nechce si to uznať, je chudá a teraz som nasla celu borovicku tú velkú flasu. Nikto z rodiny jej to nepovedia aj ked to vedia vidia, v obchode predavacky najlepsie, znamy co ju stretli v meste opitu to vedia. Je uplne slepá k realite a co robí je choré. Dusevnu chorobu iste má, je mimo reality. Stale myslim na to, že zle skoncí.
@zana134 fu, to bolo pre Teba ťažké potom. Neprizná si to. Drz sa.
aj v našej rodine sa deje niečo podobné s blízkym človekom a neurobíme vôbec nič. My sme ho aj konfrontovali, najskôr pomáhali, snažili sa vysvetliť, že problém je riešiteľný a že budeme stáť pri ňom, potom už aj ultimáta padali. Nepomohlo nič. Kto nechce, toho nepresvedčíš. Čakať môžeš v lepšom prípade haldu ostudy, keď sa prestane ovládať už nadobro, v horšom veľké zdravotné komplikácie, smrť...
ja velmi neporadím asi, mňa len vždy zaujíma kde berú títo alkoholici peniaze na vsetko plus na alkohol? to takto pijú aj pracujú? ona je dochodkyňa už to mi je jasné, ale stará sa sama o seba z dochodku aj nakupuje tie zbytočnosti?
Ťažko povedať. poznala som alkoholika, srdciara, pil odjakživa, posledných 30 rokov denno denne do nemoty. Jedol veľmi málo, pil od rána do večera. Pil aj na lieky. Kardiologička ho na každom vyšetrení pochválila, že nevie, čo robí, ale nech to robí naďalej, lebo sa drží super. Po vyšetrení kúpil manželke zákusok a sebe dvojitú vodku. Zabili ho 2 mŕtvice za sebou, mal nad 75 rokov. ROzprávať sa s ním dalo len skoro ráno, kým nemal vypité.
@alexnina777 z majetkov co zdedila zila a zije.
och..chápem..možno jej len povedať, nech si nechá rezervu na ústav, kde ju doopatrujú keď
ostane nevládna..
No na to bacha, to sa na ňu namotaju iní smejdi a dostanú ju o všetko...
@marianarem môj otec niečo podobné. začala ho zalievať voda, ale nič nepovedal a keďže žil sám, nepovedal, že nevládze chodiť... keď ho brala sanitka, nevedeli mu ani tlak zmerať, celkový rozvrat organizmu, zápaly, cirhóza. vydržal cca 10 dní a zomrel na zlyhanie srdca.
@taynee aj môj otec mal podobné výsledky, ale raz sa to všetko zúročí....
krvný rozbor ukáže ako je na tom pečeň + všetko ostatné...