Ahojte pozorujem to už asi piaty deň. Keď ležím som v pohode. Akonáhle sa otočím na pravý bok mám pocit že sa mi točí hlava že sa mi hýbe pred očami celý svet. Deje sa to len na pravej strane. Neviete z čoho to môže byť? Nemala som žiadny úraz ani nejaké fyzické napätie. Na Mri mozgu som bola kvôli migrénam a nemám na mozgu žiadny nález. Neviem si to vysvetliť. 😐
pytaj sa na ORL, moze ist o rovnovazny system v uchu
Tiez som to v tehotenstve mala z krcnej chrbtice, pomohli cviky s fyzio
@sszuzu8 v uchu máš systém rovnovážnych teliesok nad slimákom. Sú to také tri polkruhovité kanáliky kolmè na seba a simulujú osi x,y,z. V nich je tekutina ktorá pri zmene polohy hlavy mení svoju hladinu. Prevaľuje sa v tých kanálikoch - trubičkach. Kanáliky sú pokryté vnútri zmyslových bunkami, ktoré reagujú na tu tekutinu a posielajú signály do mozgu. Ten vyhodnocuje podľa toho v ktorom kanáliku je v akej polohe tá tekutina polohu hlavy v osiach x,y,z. Problém občas nastane, ak v jednom z kanálikov sa vytvoria take malé kryštáliky a upchaju ho trošku. Ty si ľahneš a máš hlavu v jednej polohe. Kryštáliky sa usadia v dolnej polohe daného kanálika a upchaju ho. Potom zmeníš polohu hlavy a tekutina sa nevie presunúť kvôli tým kryštálikom okamžite do vodorovnej polohy a mozog zisti nesúlad medzi ódami x,y,z začne mu to dávať nezmysly a točí sa ti vtedy hlava. Trvá to len chvíľku pretože kryštáliky sa nakoniec uvoľnia. Riešením je urobiť si take cvičenie pri ktorom meníš polohy hlavy vo všetkých troch osiach až extrémne. Môže sa ti zatočiť hlava pri tom cvičení ale to je dobre. To ti práve uvoľní tie kryštáliky a potom sa ti uz hlava nebude točiť. Niekedy pomôže sa postaviť iba na hlavu.
Tu je to vysvetlené
A aj tieto cviky by ti mohli pomôcť.
Krcna alebo posunuty stavec,aj ja to mavam😅
Mne sa tak pri zmene točí hlava už viac ako pol roka. A chodila som aj na krčné cvičiť tie polohy, pochodili som po vyšetreniach ach.
Zabudla som dodať trvá to nanajvýš pár sekúnd