Kde sa robia testy na zistenie rizika rakoviny?

13. nov 2024

Genetické testy pre ženu
Ahojte kde sa robia testy na zistenie rizika rakoviny? A platí si žena sama? Musí byť výmenný lístok? Nemáte skúsenosti?

lilli110
13. nov 2024

Ambulancia lekarskej genetiky. Ano treba vymenny listok. Pri splneni urcitych podmienok hradi poistovna.

tterezka_
13. nov 2024

Máš rodinnú anamnézu? Skoč si pre výmenný lístok ku všeobecnému lekárovi a potom skús zavolať do ambulancie.

autor
13. nov 2024

@tterezka_ otec, babka, teta - rakovina...asi to je rodinná anamnéza ..neviem

bublinka1426
14. nov 2024

@tterezka_ ked je, daju? vymmeny listok?

bublinka1426
14. nov 2024

aky typ prosim

tterezka_
14. nov 2024

mne vystavili bez problémov a neplatila som nič za vyšetrenie.

lilli110
14. nov 2024

Ja som bola na vysetreni cca pred 2 tyzdnami. Vysledky budu niekedy cca februar 2025. Vymenny listok da obvodny lekar bez problémov. Najprv by som sa asi objednala. Cakala som na termin cca mesiac. Medzitym som si zbehla po vymenny listok, ked som mala cestu...to je najmenej. Mna na toto vysetrenie oslovila doktorka na ambulancii v case, ked som bola tehotna a bola som tam koli amniocenteze. Jednym z dovodov, preco som neplatila bolo, ze blizky clen rodiny mal onko ochorenie do veku 50 rokov a podlahol mu. Je tam viac veci. Treba zavolat na ambulanciu.

stanulienkat
14. nov 2024

Ja ti rovno poviem, že je to veľmi veľká zbytočnosť pre teba. Viem zhruba o čom tie testy sú, sama som také absolvovala v rámci štúdie. Ak vies, že máte v rodine rakoviny, tak to potom absolútne nemá žiadny zmysel. Vieš, že máš náchylnosť. Ak ti tie testy zostanú pozitívne, vôbec to neznamená, že dostaneš rakovinu. A naopak- ak budú tie testy negatívne, neznamená to, že tú rakovinu nedostaneš. Len to predpokladá určité riziko a predispozíciu. Absolútne nič ti ten výsledok nedá. Len sa zdravo stravovať, dodržiavať pitný režim, pohyb, športovať. A keď vieš, že máte v rodine určité druhy rakoviny, tak zamerať sa preventívne nato- ak ste mali rakovinu hrubého čreva, dávat sí kontrolovať okultné krvácanie, respektíve raz za päť rokov kolonoskopia. Ak prsnik, tak pravidelne kontroly...

tterezka_
14. nov 2024

@stanulienkat Toto povedala aj mne doktorka, že výsledky neznamenajú nič. Ale ja som aj tak išla.

lubossi
16. nov 2024

Súhlasím ze je to zbytočnosť. Ak máš teraz strach chod do onko centra, majú tam platené celodenné celotelove vyšetrenia

bublinka1426
16. nov 2024

@lubossi to je kde prosim ta v Ba je onkologicky ustav ine mi nenaslo
bavila som sa slekraom a terstovanei na onkomarkery dava zmysel len pri istych typoch rakoviny, inde to vyznam ani nema

lubossi
16. nov 2024

ja som z BA takze poznam len v BA. ale tak za vylet to snad stoji.. oni maju nieco ako "prevencny program". Mimo kopec onkomarkerov z krvy prejdu aktualny stav. Celotelove sono vnutornych organov (ci tam nie su nejake strukturalne zmeny, polypy, kalcity a kadeco) na ktore pozeraju onko doktory, kontrola koze..

vzdy lepsie vediet ze aktualne tam nic neni, ako sa cely zivot nicit ze mas predispoziciu na rakovinu co ja viem pecene. Alebo opacne ked ti vijdu testy ze predispozicie nemas a budes si ten papierik zmolit v ruke ked ti neskor nieco najdu

autor
16. nov 2024

@lubossi to som nevedela a kde sa dá objednať prosím na ten prevencny program

lubossi
16. nov 2024

https://www.ousa.sk/ambulancia/preventivne-cent...
Myslím ze sme dostali termín do mesiaca. Dali sme to mame k 60

smoulingirl
16. nov 2024

O aky typ rakoviny sa jedna pri rodinnych prislusnikoch?

bublinka1426
16. nov 2024

@lubossi dakujem mozem sa opytat ako to cele funguje? prosim mozete aj do spravy dakujem

bublinka1426
16. nov 2024

@lubossi skoda ze v PC nie je aj gastro, to je najdolezistejsie