Genetické testy pre ženu
Ahojte kde sa robia testy na zistenie rizika rakoviny? A platí si žena sama? Musí byť výmenný lístok? Nemáte skúsenosti?
Máš rodinnú anamnézu? Skoč si pre výmenný lístok ku všeobecnému lekárovi a potom skús zavolať do ambulancie.
@tterezka_ otec, babka, teta - rakovina...asi to je rodinná anamnéza ..neviem
@tterezka_ ked je, daju? vymmeny listok?
aky typ prosim
mne vystavili bez problémov a neplatila som nič za vyšetrenie.
Ja som bola na vysetreni cca pred 2 tyzdnami. Vysledky budu niekedy cca februar 2025. Vymenny listok da obvodny lekar bez problémov. Najprv by som sa asi objednala. Cakala som na termin cca mesiac. Medzitym som si zbehla po vymenny listok, ked som mala cestu...to je najmenej. Mna na toto vysetrenie oslovila doktorka na ambulancii v case, ked som bola tehotna a bola som tam koli amniocenteze. Jednym z dovodov, preco som neplatila bolo, ze blizky clen rodiny mal onko ochorenie do veku 50 rokov a podlahol mu. Je tam viac veci. Treba zavolat na ambulanciu.
Ja ti rovno poviem, že je to veľmi veľká zbytočnosť pre teba. Viem zhruba o čom tie testy sú, sama som také absolvovala v rámci štúdie. Ak vies, že máte v rodine rakoviny, tak to potom absolútne nemá žiadny zmysel. Vieš, že máš náchylnosť. Ak ti tie testy zostanú pozitívne, vôbec to neznamená, že dostaneš rakovinu. A naopak- ak budú tie testy negatívne, neznamená to, že tú rakovinu nedostaneš. Len to predpokladá určité riziko a predispozíciu. Absolútne nič ti ten výsledok nedá. Len sa zdravo stravovať, dodržiavať pitný režim, pohyb, športovať. A keď vieš, že máte v rodine určité druhy rakoviny, tak zamerať sa preventívne nato- ak ste mali rakovinu hrubého čreva, dávat sí kontrolovať okultné krvácanie, respektíve raz za päť rokov kolonoskopia. Ak prsnik, tak pravidelne kontroly...
@stanulienkat Toto povedala aj mne doktorka, že výsledky neznamenajú nič. Ale ja som aj tak išla.
Súhlasím ze je to zbytočnosť. Ak máš teraz strach chod do onko centra, majú tam platené celodenné celotelove vyšetrenia
@lubossi to je kde prosim ta v Ba je onkologicky ustav ine mi nenaslo
bavila som sa slekraom a terstovanei na onkomarkery dava zmysel len pri istych typoch rakoviny, inde to vyznam ani nema
ja som z BA takze poznam len v BA. ale tak za vylet to snad stoji.. oni maju nieco ako "prevencny program". Mimo kopec onkomarkerov z krvy prejdu aktualny stav. Celotelove sono vnutornych organov (ci tam nie su nejake strukturalne zmeny, polypy, kalcity a kadeco) na ktore pozeraju onko doktory, kontrola koze..
vzdy lepsie vediet ze aktualne tam nic neni, ako sa cely zivot nicit ze mas predispoziciu na rakovinu co ja viem pecene. Alebo opacne ked ti vijdu testy ze predispozicie nemas a budes si ten papierik zmolit v ruke ked ti neskor nieco najdu
@lubossi to som nevedela a kde sa dá objednať prosím na ten prevencny program
https://www.ousa.sk/ambulancia/preventivne-cent...
Myslím ze sme dostali termín do mesiaca. Dali sme to mame k 60
O aky typ rakoviny sa jedna pri rodinnych prislusnikoch?
@lubossi dakujem mozem sa opytat ako to cele funguje? prosim mozete aj do spravy dakujem
@lubossi skoda ze v PC nie je aj gastro, to je najdolezistejsie
Ambulancia lekarskej genetiky. Ano treba vymenny listok. Pri splneni urcitych podmienok hradi poistovna.