V internetových lekárňach je vypredaný/nedostupný.
Ďakujem
@bambulienka25 jarne prazdniny v cernobyle asi
@nelca84 no len vám prajem dievčatá, aby ste ho mali aj vy, keď bude treba... 🙏 V tejto situácii by som sa moc nesmiala...
@narayan ďakujem za normálnu odpoveď... My sme na východe
@bambulienka25 pre istotu
naco robit paniku, ked putin bude chciet, tak to tu zrovna so zemou a jodid ti bude vies na co
@nelca84 je rozdiel robiť paniku a byť pripravená... A čo ak to so zemou nezrovná? Nevieš aká situácia nastane, alebo áno? Je dobré mať nejaký plán B. Nie nadarmo existujú kryty a bunkre.
@bambulienka25 to myslíš túto otázku vážne? 😱😅🤣👌
Keď začne tretia svetová s použitím jadrových zbraní, celý jodid Ti bude vieš na čo.
@bambulienka25 a na čo to vysvetľovať niekomu ako si ty? 🤣🤣🤣 Aj tak by si to nepochopila. 👌😅🤣
Ináč, autorka, neviem, o čo Ti ide, či sa tu snažíš rozprúdiť debatu o atómovej vojne, ale skúsila som si len tak nahodiť ten jodid do heureky a je úplne bežne dostupný.
@autorka, jodid draselny Ta ochrani pred RA jodom v tom zmysle, ze sa naviaze na stitnu zlazu a zablokuje prijem RA jodu z oziarenia. Avsak, RA jod I131 sa rozpada do 8 dni, najidealnejsie je jodid draselny je podat co najskor. Jodid draselny Ta ale neochrani pred inymi RA prvkami, ktore sa rozpadaju xy rokov. Ak by doslo k jadrovej vojne, neochrani Ta nic, radioaktivita znici vsetko zive, rozlozi Ta na atomy. V tom pripade sa budem uz len modlit, aby som zomrela aj s celou rodinou cim skor a sla rovno do neba co Ti poviem.
Ak mas poruchu stitnej zlazy, moze Ta dobre rozhodit, lebo to su mega davky. Ja mam hyperfunkciu a nesmiem jod vobec. Mne zvysuje tlak a pulz, ja mozem skoncit so zlyhanym srdcom pri takej davke. Pozor aj na toto.
Nechápem, prečo zadávateľku hneď hejtujete. Áno, je pravda, že keď začne jadrová vojna, sme v prdeli všetci. No možno na ukončenie vojny bude stačiť jedna strela a druhá strana ustúpi. Z tej jednej strely sa môže rádiácia šíriť aj niekoľko stoviek km. No a tí, ktorí nezahynú bezprostredne po výbuchu a nebudú úplne v jeho epicentre, ale v radiačnom okruhu, budú radi za každú jodovú tabletku.
@narayan to ano, ale ako pisem, chrani pred radioaktivnym jodom pred rakovinou stitnej zlazy a ten sa rozpada do 8 dni...alebo je to polcas rozpradu, uz neviem, kazdopadne, kratko oproti uranu, stronciu a neviem, co vsetko sa pouziva v tych hlaviciach. Je to len taka barlicka, pre lepsi pocit, bohuzial ☹
Ja napr. neviem o žiadnom kryte, či bunkri... teda viem, že v Košiciach nejaké sú, ale ako sa tam dostanem, ktorým smerom ísť, to netuším.. :D - toto je taký smiech cez slzy.. Som 89-tka ročník, narodila som sa prakticky v predvečer Nežnej, nás už na takéto niečo nikto nikdy nepripravoval.
Čo sa týka jódu, čo ja viem, či nám pomôže, ak to tu rachne, ale keď sa cítiš lepšie, že ho doma v zásobe máš, tak si zaobstaraj. Ja osobne som už dosť vyčerpaná z dvojročného covidu, nemám nervy ani priestory škrečkovať si zásoby, ani v malom, ani veľkom, mám doma štandardne ako vždy, pár vecí v zásobe, nič naviac.. Bývame v Košiciach, rodinu máme na krajnom východe, zo záhrady dovidia na Ukrajinu, mimochodom práve tam prechádza z SK na UA širokorozchodná trať, tak trochu predpokladám, že v prípade nejakých bojov, do ktorého by sme sa zaplietli, to bude asi kľúčová vec z hľadiska zásobovania, presunu, človek si vie dať dva a dva dokopy, kde by to vyzeralo teoreticky najhoršie.. pomôže nám ten jód? Možno hej... Moji rodičia sú strachom úplne paralyzovaní, nedá sa s nimi ani rozprávať, panika je slabé slovo na nich. Snažím sa im ani nevolať. Po dvojročných sústavných neúnavných každodenných titulkách o covide bez prestávky sú už tieto správy a titulky o vojne na nich fakt tú mač, čiže ak ich vystresovanú fyziku neskolí covid, tak stihnú dostať porážku ešte pred stlačením nejakých gombíkov... Pozor, nespochybňujem vojnu a ani ju neschvaľujem, práve naopak, mám sestru na hranici v službe, robia bez prestávky, neúnavne, non stop, bez toho, aby sa stihli trošku posadiť a keď mi volala po tej prvej noci, keď im oznámili, že chlapov už cez hranicu nepustia a videla tie nešťastné ženy s deťmi, ako stáli pri kraji cesty a na otázku, kam teraz pôjdu, odpovedali s plačom, že nevedia, tak mi rovno povedala, že je úplne roztrasená a nevie len tak doma sedieť, lebo je to strašné vidieť v telke, či v novinách, ale byť tam priamo je ešte horšie. Tie správy sú samozrejme v novinách pravdivé, ale titulky a spôsob podania strašný, navyše sa šíri všeličo, niekedy priamo noviny preberú nejakú správu, ktorá sa neskôr ukáže ako nepravdivá, tak si vyber.. často sú protichodné, pre laika nezrozumiteľné, neinterpretovateľné, veľa ľudí na Slovensku nevie selektovať informácie, napr. moji rodičia nie sú žiadni "dezoláti a pod.", ale už majú problém sa zorientovať v spleti neskutočného pretlaku tých informácii zo všetkých strán, strácajú sa v tom a majú strach, čo je ešte horšie, sú schopní vytvoriť si v hlave vlastné teórie a konšpirácie a ja ich nestíham ukľudňovať.
Ja obdivujem, že ešte máte silu sa pripravovať, ja osobne tak strácam svoju vieru v ľudstvo a zdravý rozum a som už nastavená do režimu, čo má prísť príde.. idem radšej žiť, kým sa dá :D
@nevenka priznám sa, moc do hĺbky tomu nerozumiem. Ty sa asi rozumieš viac. Ono je asi aj iné keď buchne elektráreň a keď na vystrelia raketu a hlavne ako ďaleko od teba. Ja sa len modlím, aby k tomu nedošlo. Zakladateľku chápem, sama som dnes pozerala na tabletkách dátum expirácie. Aj keď teda tých 5km od Bohuníc mi zaručuje akurát tak vyparenie z povrchu zemského za desatinu sekundy.
Autorka, ja zháňam už od štvrtka. V BA som nezohnala. Mali po pár kusoch a tie sa rozpredali, keď sa vravelo, že zaútočia skorej. V lekárni nám bolo povedané, že ak by ku niečomu aj došlo, štát rozdá občanom z rezerv.
A chápem, že chceš byť pripravená. Správny postoj. Nemusí to byť zrovna útok jadrovou zbraňou. My v rodine sme zvažovali kvôli atómke Černobyl na UK. Človek nevie k akým únikom môže dôjsť "nedopatrením".
Neviem ženy, ale naozaj toto je regulárna vojna, ktorá sa odohráva pár km od nás. Ja si myslím, že je správne byť aspoň trošku pripravený.
Naozaj Putin je nečitateľný. Celá situácia je nečitateľná a nikto ale nikto nevie ako sa vyvinie.
A to nie je vytváranie paniky ale normálny postoj ku danej veci.
Asi mam lepsi vyhladavac, v hocijakej internetovej lekarni si otvorim jodid draselny, tak je skladom.
Neviem odkiaľ si, my sme asi 5km vzdušnou čiarou od J. Bohuníc a u nás sa každých neviem presne, dajme tomu cca 5r. chodí pre jodit draselný na mestský úrad. Vždy rozdávali niekoľko krabičiek na rodinu. Skús sa opýtať vo vašom meste, či nemajú zásoby v prípade jadrovej katastrofy.