Ahoj, poslednú dobu je to strašné stále keď idem spať mám strach že zomriem v spánku (ja mám konkrétne strašne tvrdý spánok) bojím sa hlavne kvôli tomu že o tom nebudem vedieť,a jednoducho všetko skončí,chcem žiť, mám ešte veľa plánov do života. Už mám zo spánku strašnú paniku.
To trápi aj mňa 😃 sú to takzvané úzkosti
@irusa no to si jej mala čo napísať 😀 teraz sa bude báť, že bude mať klinickú smrť 😀
@panelacikova 🙉🙊
Urcite vyhladaj psychoterapiu, za takymto neobvyklym strachom sa vacsinou skryva nejaky iny strach z niecoho realnejsieho, nejaka nespracovana trauma, vnutorne presvedcenie...Treba prist na podstatu problemu.
Mohla by pomôcť aj návšteva neurológa, aby zhodnotil možné fyziologické príčiny a podľa potreby môže predpísať aj tabletky na vyrovnanie chemickej nerovnováhy (nejaké ľahšie anti-depresíva).
Ja som mala po puberte opačný problém - nechcela som sa už zobudiť a lieky to pekne skorigovali.
kedy ti to začalo ? od akého dňa, podnetu, situácie si nad tým začala premýšlať ?
Ja mám tiež veľký strach zo smrti.. A síce sa nebojím, že sa nezobudím, ale mne zas prídu do hlavy niekedy také myšlienky, že "ty kokso, ale ty fakt niekedy umrieš" a obrovský strach k tomu, úzkosť, niekedy až do plaču mi je.. Alebo myšlienky, že vlastne spánok je ako keby smrť (nevnímaš,...) a vtedy ma premkne divný pocit, že ale ja nechcem zaspať, veď to ako keby som umrela... 🙈 Ja som psychológa nevyhľadala, ale tebe to pokrytecky poradím 🙃 (lebo si myslím, že je to veľmi rozumné riešenie na niečo takéto).... Mne pomáha vedome myšlienky odkloniť niekam inam.. Cez deň sa snažím byť aktívna, produktívna nech nemyslím na "hlúposti".... A večer pri zaspávaní si rada pozriem nejaké videá/filmy s dobrou tématikou alebo si dám do slúchatok podcast alebo riadenú meditáciu na dobrý spánok... A ak je moc zle, tak k tomu podcastu si streknem dospinox (melatonín v spreji) a to ma príjemne privedie do stavu spánku 🙃
Tak spavaj cez den a zabudis sa vzdy vecer.
Ahoj 🙂 Thanatofóbia je intenzívny strach zo smrti alebo z procesu umierania. Iný názov pre tento stav je „úzkosť zo smrti“. Môžete mať obavy z vlastnej smrti alebo zo smrti niekoho, na kom vám záleží. Jedna štúdia ukazuje, že 3 až 10 % ľudí cíti, že sú nervóznejší ako ostatní z pomyslenia na smrť. Väčšina ľudí s thanatofóbiou veľmi dobre reaguje na liečbu. Štúdie v skutočnosti ukazujú, že expozičná terapia pomáha väčšine ľudí žijúcich so špecifickými fobickými poruchami. 🙂
veď to by bola najkrajšia smrť...horšie by bolo ak sa ráno zobudíš a si mŕtva....ale teraz vážne asi to chce nejakú psychologickú pomoc...