Každý deň mám pálenie záhy

gladika34
18. okt 2021

Ahojte! Som mladá študentka a cca asi posledný rok ma skoro dennodenne páli záha. Väčšinou po sladkostiach, čerstvom pečive, cestovinach atď... Neberiem na to nič, keďže to naozaj nie je žiadna veľká nepríjemnosť alebo problém, ale niekedy to bolo len raz za čas a čím ďalej tým je to častejšie... Tento problém majú starí rodičia. Niekedy aj po jedle mám pocit akokeby som sa mala vyzvracat, ale to vždy do pol hodinky prejde... To ani až tak neriešim. Myslíte, že to mám nejako riešiť s doktorkou alebo sa s týmto pocitom jednoducho naučiť žiť? Pripadne mám tu niekoho s podobným stavom? Ďakujem 🙂)

jeliz59
18. okt 2021

Gaviscon a reni (hádam to dobre píšem) veľmi dobre prípravky na zahu.....cmulacie pastilky...za mňa top

kormino
19. okt 2021

Ahoj,celý život ma pálila záha najviac v tehotenstve,treba si odsledovať potraviny,ktoré nerobia dobre a tie vynechať.U mňa to boli čerstvé kysnuté veci,paradajková polievka,paprika a jedla na cibuľovom základe.Toto sa snažím vynechať Keď niečo zjem,z čoho mám záhu potom si dám už spomínané reni ,dobrý je aj malox alebo tums.želám veľa zdravia😍

stanulienkat
19. okt 2021

Vygoogli si,ktore potraviny su nevhodne. Niekolko si ich aj vymenovala. Nie mentol, cokolada,mak,sladkosti,cibula,cesnak...je toho plno. Samozrejme stres.. Vysadit a az potom zatazovat doktorov.

aniele
19. okt 2021

Muža trápila záha celý život, čokoľvek zjedol. Riešil to rennie a pod., teda liečbou príznakov. A potom sa pri vyšetrovaní iných problémov zistilo, že má herniu pažeráka. Každé ráno berie helicid a má pokoj.

emilius03
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
iwesska
19. okt 2021

Ak sa nechces prepracovat k rakovine pazeraka,tak je najvyssi cas to riesit a navstivit obvodneho a nasledne gastro,aby ti ten pazerak skontroloval a naordinoval lieky. Lebo po roku denneho palenia budes mat uz zrejme erozie na pazeraku. Mas skratka reflux a to je chronicke ochorenie,raz lepsie,raz horsie. Ja s tym zijem 5r.,viem o com hovorim. Zaklad je dodrziavat antirefluxnu dietu- ziadne sladkosti,mastne,vyprazane...no je toho dost. Ak to nebudes dodrziavat,nepomozu ti ani lieky PPI. Tie sa tiez mozu brat obedzenu dobu,pre ich neziaduce ucinky pri dlhodobom uzivani. Zakladom je ozaj ta zivotosprava a este mozes vyskusat Essox,gel,ktory hoji sliznice. Neutralizovat kyselinu dlhodobym pitim Fatry a liekov typu Rennie,Maalox a pod sa nesmie. To je len na obcasne,kratkodobe pouzitie.

monkabohdalova
19. okt 2021

@kormino keby sa mám riadiť vynechaním potravín, tak už asi nejem vôbec nič :( mňa páli extremne zo všetkeho , fakt je jedno čo zjem ... na zmiernenie odporúčam Sodove tabletky alebo gastrovit

daniela2202
19. okt 2021

@gladika34 môže to byť prekyslený organizmus a zlé baktérie zvíťazili....takže by som si dala vyšetriť stolicu u doktora obvodného na helicobactera pylori.... lebo s ním nie je sranda.... pekný deň prajem

cukroska
19. okt 2021

@gladika34 ja tým trpím dlho veľmi. Riešila som to celé roky sódou bicarbonou,čo viem, že nie je dobre. Ale zase nie každý deň ju jem. Záleží od toho čo jem a koľko. Určite keď som sa stravovala zdravšie, neprejedala som to už nemávala. Pre porovnanie iba. Ale keďže to nedodržím a som v tom dosť lajdak tiež mám stále často pálenie záhy. Už som si dala predpisat doktorom liek. Vola sa Pantomyl a pomáha okamžite.
Ale ak ti to neprestáva chod s tým nech ťa pošle na gastro. Netreba to podceňovať.

tt247
19. okt 2021

@gladika34 Nie, nemáš sa s tým naučiť žiť, najprv treba navštíviť gastro, aby si vedela, že to nie je nič vážnejšie. To je základ. Môže to byť helicobakter, zápal žalúdka, histamínová intolerancia prípadne iná intolerancia a podobne. U mňa je čerstvé pečivo z pšenice no go, možno skús zo špaldovej múky. Alkohol vôbec, čokoládu, čipsy, pizzu a éčkami prepchaté sladkosti tiež nie. Cestoviny skús z kukuričnej múky, nie klasické. Pi len čistú vodu, prípadne nejaký necukrený čaj. Žiadne perlivé vody ani džúsy. Daj si špeci diétu aspoň na istý čas a uvidíš.

marty_4
19. okt 2021

toto nie je normalne a netreba sa s tym naucit zit, praveze treba s tym nieco robit, mne pomohol talcid, ked mi takto nieco bolo ale treba ist na gastro 😉

gladika34
autor
19. okt 2021

Ďakujem za váš čas a rady 😊 no práveže som nechcela ísť veľmi do tabletiek, lebo také hrozné to zase až nie je... Tabletky mi prídu ako krajná možnosť. Mám problémy aj s občasným akné, čo mi kozmeticka vždy prízvukuje, či mám trávenie v poriadku, keďže sa mi vyrážky vyskytujú práve na takých miestach, kde je typický tento problém. Nedokážem sa ho zbaviť a to úprimne už mám v pleti vrazenych pár stovák eur a nič. Ani kožná mi s tým nevedela pomôcť, tak asi budem musieť ísť predsa na nejaké vyšetrenie, či to nemá pôvod zvnútra.

kormino
19. okt 2021

Ja mám 51 rokov záha ma páli od 18 ky.Vyšetrená som bola veľa krát ,okrem žlčníkových kameňov,ktoré už mám dávno vxoperované ,žiadny nález.U nás to má v rodine skoro každý.Pravda je,že zdravšie stravovanie pomáha najviac,a to som odskúšala kadečo aj sóda bikarbónu.

iwesska
19. okt 2021

@gladika34 To si len myslis,ze to take vazne nie je. Poskodenie pazeraka kyselinou sa neurcuje podla toho,ako silno to pali. Niekto moze mat brutalne palenie a velmi odolnu sliznicu,ktora sa neposkodi. Iny nemusi palenie citit vobec (skryty reflux) a ma poskodeny pazerak. Takze po roku palenia je na samoliecbu uz trosku neskoro,ale rob ako myslis...