Kaz pod amalgámovou plombou

5. nov 2024

Čaute baby stalo sa vam niekedy ze by ste mali kaz pod plombou a zub zacal boliet? Co potom robi zubar s tym? Boli take osetrenie? Mam panicky strach

vanilkovazmrzka
5. nov 2024

Normalne ti vyvrta zub. Vyvrta staru plombu, vyvrta kaz pod plombou, vycisti a nanovo zaplombuje. Nemas sa coho bat, je to identicky ukon ako keby si tam tu plombu nemala 🙂 a boliet ci neboliet ta to bude rovnako ako vrtanie zuba, to musis sama vediet ze aky mas prah citlivosti. Ja si aj na vrtanie kazu pytam injekciu

autor
5. nov 2024

@vanilkovazmrzka a s injecioi nic necitis?

vanilkovazmrzka
5. nov 2024

Nie, na to je urcena, aby si nic necitila. Citis mozno trochu tlak, ale nie bolest… uz si presne nepamatam je to uz davno co mi nieco vrtali. Hlavne sa zbytocne nestresuj 🙂

thirstymonk
5. nov 2024

Ako poviem ti rovno, že ja som prvu inekciu dostal asi keď som mal 28. Staršne som sa bal, pritom s ihlami absolutne problem nemam (ani pri darovanie krvi, ani pri tetovani), ale pichať ihlu do ďasna mi prišlo krajne nechutne. Napokon to ani nebolo citiť ako ihla. Proste len jak keby mi zatlačil do ďasna napr. zadnou stranou ceruzky, a už som len videl, jak vybera pokrivenu ihlu. Za 10 sekund mi strpla huba, že som nemohol pomaly ani prehltnuť... a už to šlo. Bolesť žiadna. Používa sa na to myslím lidokain, to isté, s čím lokálne umrtvuje chirurg.

13uzivatelka11
5. nov 2024

Ja mam skoro všetky zuby takto opravovane, nie je to žiadny rozdiel medzi tým či ti vŕta "nový" kaz, alebo už zaplombovany zub.. S dobrou injekciou a zubarom necítis nič, len ti možno bude musieť dať nejakú vložku liečivú, ja mam akurát biodent, lebo som mala ten kaz už veľmi hlboký, takže za pár týždňov budeš musieť ísť zas, ale to už len trocha povrta a nastalo zaplombuje 🙂

13uzivatelka11
5. nov 2024

A to mam tiež veľký strach.. Teda teraz už menší, vďaka dobrým skúsenostiam z poslednych rokov

autor
5. nov 2024

@13uzivatelka11 ďakujem za info, aj ta bolel zub ze si tam isla?

13uzivatelka11
5. nov 2024

Nie, chodím pravidelne na kontroly a na rontgene videla kaz, inak ma asi nikdy kazy neboleli a to som mala aj väčšie, aj polorozpadnute zuby múdrosti, kým mi ich vytrhli

ronie338
6. nov 2024

Ak uu boli, možno bude treba aj kanáliky. Ale to sa všetko robí v anestézii, môže ich dat až 6, je cítiť tlak ale bolesť nie