Kaz, opuchnuté ďasno a hrčka. Bojím sa

22. aug 2024

Zubár mi spravil kaz s plombou, ktorá mala odmrtviť zub. Povedal, že ak naďalej bude robiť problémy, vyberieme nervy.
Plomba mi síce vypadla a ostala tam 'diera' ale bolesť som nemala, lekár povedal, že tak to necháme zatiaľ tak. To bolo pred rokom približne, všetko bolo v poriadku až kým mi nezačal rásť zub múdrosti. Kaz som mala vzadu, posledný zub. Ako začal rásť zub múdrosti (už je vonku celý alebo skoro celý), neviem či mi tlačil na pokazený zub - rástol trocha nakrivo, alebo čo sa stalo ale začalo mi ďasno opuchať a istý čas aj dosť bolelo. Lekár povedal, že počkáme či sa vytlačí. Teraz už zub (ani jeden) neboli, ale ako mám ten kaz tak tam mám ďasno opuchnuté a vyslovené takú hrčku tam.
Dedkovi takto diagnostikovali rakovinu, preto mám veľký strach.
Idem k lekárovi ale už k inému, len zatiaľ potrebujem podporiť.

alickapusinka
22. aug 2024

Hned to nemusi byť nič vážne.

patus_2
22. aug 2024

Zmeň určite zubára, lebo ak zubár povie pri diere v zube, že je to ok a nechá ta s tým fungovať viac ako rok, tak to je veľmi zlý prístup. Neviem, či sa bude dať zachrániť rok otvorený zub, ak áno, určite počítaj s endodonciou. Hrčka je pravdepodobne hnis, lebo v koreni je zápal. Zdurene ďasno je tiež zo zápalu, buď z rastu osmičky, alebo z toho deraho. Určite zmeň zubára a ries to, hlavne sa neboj, dobrý zubár si s tým bez problémov poradí.

mojemenonikto
22. aug 2024

Ako hovorí patus_2 zubára by som vymenil. Ešte som nevidel zubára, ktorý by povedal, že necháme len tak dieru v zube po vypadnutí plomby.
Nemusíš sa báť, že tam máš hneď rakovinu. S najväčšou pravdepodobnosťou tam máš hnisavý vačok pri koreni. Treba s tým ísť čo najskôr k zubárovi, musí ti ho vyčistiť a pravdepodobne ti nasadí antibiotiká. Ten zub ak bolel a už nebolí je pravdepodobne odumretý, tak zrejme pôjdu nervy von. Ak sa vylieči ten hnisavý vačok a správne sa vyčistia kanáliky, tak po zaplombovaní ešte môže roky vydržať. Je tam však aj riziko, že bude musieť ísť von.
V každom prípade čím skôr navštív zubára. Normálneho zubára.

koniarova
22. aug 2024

To nemyslíš vážne,že ti rok nechal otvorený zub? A tebe to akože vôbec nevadilo a nebolo divné? Hneď zmeň zubára. Už dávno ti mal kanáliky prečistiť.