Kašeľ, ukončenie PNky a následne začatie PNky

zemko99
27. jan 2019

Ahojte, 1.1 som nastúpila do novej prace. Následne už 14.1 som skončila na pnke, mala som vysoké teploty, hrdlo, kašeľ, nádcha, s tými teplotami som do práce nemohla ísť. Brala som azibiot ( azitromycin) a žltý trifed, potom mi to zrejme sadlo aj na dutiny, boleli ma zuby, uši a pri fukani ma puchlo až k očiam. V pondelok som bola u doktorky, crp bolo pod 5, zvýšená teplota aj u nej v ordinácii, dala mi erdomed, stále som kaslala veľmi. No ja som sa rozhodla v piatok ísť k lekárke, nech mi. Ukončí pnku, keďže som v práci bola len dva týždne a mala som strach. Od zajtra má teda vypísala do prace. No ja to ľutujem, strašne kašlem, boli ma na hrdui a mam aj také plytsie dýchanie. Môj manžel mi vraví, že strašne škaredo kašlem a ja sa cítim veľmi, ale veľmi slabo. Keby som zajtra išla k lekárke s tým, nech ma hoci pošle na rtg, lenže ja som už pnku ukončila, toho sa bojím, môže mi vypísať novú? Ja som sa dala vypísať do prace len preto, lebo je to nová práca a bála som sa. Lenže cítim sa slabo, stále kaslem, ten erdomed tiež veľmi nepomohla. Aši pred dvoma rokmi som mala začínajúci zápal pľúc a bojím sa toho teraz, lebo aj švagriná, ktorá je síce gynekologická mi vravela o tom studenom zápale pľúc.

wena
27. jan 2019

Môže ti vypísať novú, ale tvoj zamestnávateľ asi nebude nadšený lebo ti opäť bude musieť platiť tých 10 dní a aj pre lekárku je to zbytočne práca navyše. Ale tak inú možnosť asi nemáš, takže čo už.

zemko99
autor
27. jan 2019

@wena viem, som hlúpa, nemala som sa dat v piatok už vypísať do prace. Keďže mi vôbec nie je lepšie, práveže horšie, no uvidím do zajtra.

wena
27. jan 2019

@zemko99 A nezabudni ešte, že o trvanie PN sa ti posúva aj koniec skúšobnej doby.

zemko99
autor
27. jan 2019

@wena áno to viem, že sa mi tým pádom predlžuje skusobka.a nie je šanca, že keď som tu pnku ukončila v piatok a od pondelka ma vypísala, že to ešte nedorucila na sociálku, že nebude potrebné vystaviť novú PN? Mam z toho stres, v nove práci som bola 2 týždne, žiaľ nijako neovplyvním to, že som ochorela práve teraz, preto som sa išla v piatok vypísať, aby som nemusela byť dlho na PN, manžel má varoval, nech to nerobím a už to ľutujem, lebo nechcem si spôsobiť nejaký vážnejší zdravotný problém, hlavne to, že som pred dvoma rokmi mala začínajúci zápal pľúc a bojím sa toho, že teraz to môže byť práve to.

wena
27. jan 2019

@zemko99 No každá PN má svoje číslo a keď máš na tlačive už dátum ukončenia napísaný, tak to ti ťažko vymaže odtiaľ. Ale zas stres mať nemusíš, hlavne daj v novej práci vedieť, že sa ti cez víkend pohoršilo a že ešte ostávaš doma. Veď ty za to nemôžeš a v práci by tiež určite nechceli aby si prišla chorá a nakazila kolegov. To je normálne, že ľudia idú na PN aj počas skúšobnej doby, čo majú robiť keď ochorie? Zamestnávatelia to síce nemajú radi, ale aspoň uvidíš, či je tvoj zamestnávateľ seriózny a pochopí to, ak ťa na to miesto chceli, tak ťa len kvôli PN nevyhodia.

zemko99
autor
27. jan 2019

@wena to máš pravdu, ved to, že s tým už nič nenarobím. Tak isto som mohla ochorieť a byť zamestnana 3 roky a tak isto teraz, ked som len 2 týždne tam bola.
dakujem.