Kapsulová gastrokópia

19. aug 2021

Neviete ako sa dá toto vyšetrenie vybaviť cez poisťovňu? Mal to niekto ? Je to prehltnutie tablety s kamerou ktorá ide žalúdkom až crevami

evaachesa
19. aug 2021

Kde sa prosím vykonáva takéto vyšetrenie? Ešte som nezachytila že to robia už aj u nás. Vďaka za info.

autor
19. aug 2021

@evaachesa áno aj u nás len ta cena je príliš vysoká pre obyčajného človeka ktorý nemá prezidentský plat 🙂 Vranov,Kosice ak chcete napíšte mi súkromné

evaachesa
19. aug 2021

Fúha, no akurát som si to vygooglila. Píšu že vyšetrenie nie je hradené zdravotnou poisťovňou. Tak 850€ je fakt viac než dosť a nemáš istotu že tu kolonoskopiu už nebudeš musieť podstúpiť ak tam niečo nájdu, prípadne bude treba odobrať vzorku 😳

autor
19. aug 2021

@evaachesa presne to sa čudujem že to vôbec na sk je keďže je to tak drahé podľa mna na to nikto nechodí

pribinak
19. aug 2021

🤣🤣🤣fakt si toto myslíš? Myslíš že niekto kto má príjem 3-5 tis mesačne má problém si zaplatiť 850,- EUR? Ale čosi . Potom pripocitaj ľudí ktorí sa stoj čo stoj chcú vyhnúť Kablu v riti a tiež si radšej zaplatia tých 850.- EUR

autor
19. aug 2021

@pribinak no veď to škoda že poisťovňa nepreplatí aspoň polovicu ale 850€ je veľa 😃 aspoň premna

jajo1
19. aug 2021

síce nie k téme, s tým nemám skúsenosti. Ale ak vyhľadávaš info, ako sa vyhnúť klasickému vyšetreniu, lebo máš strach, maximálne odporúčam spraviť toto vyšetrenie v anestézii - robí sa to na mnohých pracoviskách, síce si to platíš, ale cena určite nie je 850 eur - ja som platila 50 eur, ale už dávnejšie. Vyšetrenie mi spravili ako potrebovali a ja som nemala stresy ... Hoci vybavovačiek vopred bolo viac - treba spraviť klasické predoperačné vyšetrenia

autor
19. aug 2021

@jajo1 no u nás to nerobia takze musím väčšie mesta hľadať

pribinak
19. aug 2021

Tak áno, pre veľa ľudí je to naozaj príliš vysoká suma, tiež si myslím že by to mohla poisťovňa preplácať, lebo veľa ľudí sa toho vyšetrenia veľmi boji a nejdú naň, radšej trpia, alebo idu až keď sa im veľmi zhorší zdrav.stav

autor
19. aug 2021

@pribinak presne, a ešte keď má človek uzkostnu poruchu tak to je extrém zvládnuť hadicu

jajo1
19. aug 2021

to je pravda, ja som kvôli tomuto vyšetreniu v celkovej anestézii cestovala 150 km, ale určite mi to stálo za to. Ak by som musela znova, znova to budem riešiť takto

autor
19. aug 2021

@jajo1 no tiež to takto budem asi riešiť neviete je to celková anestéze alebo ľahšia ako sa robí priboperaci?

jajo1
19. aug 2021

to neviem úplne presne povedať, nie som zdravotník - ale podľa mňa ľahšia. Postup bol nasledovný: úvodná konzultácia + presné pokyny + stanovenie termínu. Potom doma u nás v miestnej nemocnici som si spravila predoperačné vyšetrenia. S predoperačnými vyšetreniami v daný termín príchod do centra, kde mi kolonoskopiu robili. Nasledoval samotný zákrok, vraj cca 20 minútový. Potom dve hodiny po zobudení som ležala u nich na izbe, po dvoch hodinách prepustená domov. Zdôrazňujú zabezpečený odvoz domov. Cestu domov (viezol ma manžel) si moc nepamätám, vraj som mala dobrú náladu. Večer a na druhý deň som už fungovala normálne v práci.

oli18
19. aug 2021

Veľmi sa vám divím, mladé baby, aké ste padavky. Ja som seniorka a na kolono som bola asi 10x. T.r. pôjdem znovu. Neviem, kto vám naháňa strach, ale ak ja stará poviem, že nič to nie je, tak mi môžte veriť. Ste mladé, máte mladý organizmus, vôbec vás to nebude bolieť, neboli to ani mňa. Raz som si dala pichnúť náladovku a už viac nedám. Neporozprávala som sa s lekárom o výsledku a musela som prísť druhýkrát. Potom som v aute na parkovisku spala 1,5 hodinu. Takže narkózu si nechajte na vážne operácie a choďte kľudne do toho. Nemáte sa čoho báť.

autor
19. aug 2021

@oli18 chcem si skúsiť vybaviť kapsulovu len poisťovňa to nahradí

pseudomonas87
19. aug 2021

Ak mozem poradiť , choďte na normálnu v narkoze.je to jednoduchá záležitosť,v iných krajinách pri Tom vôbec nie je anestéziológ, ale rieši to sám gastro dr plus sestra. Pichá sa propofol, kyslík do nosa ,poprípade dačo na ukludnenie. Ta kapsulova nemusí byť smerodatna, nemusí byť všetko dobré vidno a ak by trebalo vziať vzorku, aj tak sa tomu nevyhnete.drzim palce.

autor
19. aug 2021

@pseudomonas87 nevien kde takto robía zatiaľ čo som volala tak nikde ani oblbovak nič

autor
19. aug 2021
merlinja
19. aug 2021

ja len, že som to akurát včera náhodne pozerala a je tam postup vyšetrenia (nie je to síce gasto ale kolonoskopia) a ten pán tam spomína, že bol aj na gastro, možno je aj iné video. Možno niekto chce vidieť ako to prebieha (na upokojenie, alebo predstavu) . Ak je to náhodou mimo, tak sa ospravedlňujem.

melody
12. sep 2022

dobry den, je tu niekto, kto to aj absolvoval/ ma s tym nejake skusenosti? (nie s klasickou, ale prave s tou kapsulovou kolonoskopiou). klasicku som uz absolvovala, ale aby som bola uprimna, ak by mi kapsulova pomohla vyhnut sa tej klasickej, rada budem setrit. je mi jasne, ze tento typ je len na prevenciu, vzorky ani polypy sa brat nedaju. dakujem

nikusqa
15. jan 2024

@melody je to kapsulova endoskopia a nie kolonoskopia. Ja na to v najbližšej dobe pôjdem keďže kolonoskopiu aj gastroskopiu mam za sebou, veľa odberov krvi, sono, MRI tam sa nič závažné nenaslo, ale pravidelne mavam zvyseny kalprotektin a to moju gastro doktorku trápi a chce prísť na to, čo mi spôsobuje zapal hrubého čreva kedy mam aj hnačky a bolesti čriev.

melody
14. jún 2024

@nikusqa Aky je v tom prosim rozdiel, ci endoskopia, ci kolonoskopia? Rozumiem tomu tak, ze ta tableta s kamerou prejde cely traviaci system (od hora az dolu) a urobi nahravku. Rozdiel vidim len v tom, ako sa ta kontrola spravi, nie v tom kde a co sa bude robit - ci sa mylim? Teda nedaju sa brat vzorky, to mi je jasne…
A prosim, uz to mas asi za sebou - co na to hovoris? Kolko to trvalo, kym to preslo telom? Nejak si to vnimala? Splnilo to ucel? / pomohlo to a lekarka nasla, co hladala? Co sa tyka kvality prenosu a snimania, bolo to rovnako dobre, ako ked to robila endoskopom? Bola s tym spokojna? Vdaka.

nikusqa
14. jún 2024

@melody tak doslova hlavným rozdielom je, že kolonoskopia je zameraná iba na hrubé črevo a kúsok konca tenkého čreva. A pri kapsulovej endoskopii ten endoskop snima od začiatku žalúdka až po začiatok hrubého čreva. Cize hlavnou úlohou kapsulovej endoskopie je pozrieť cele tenké črevo, ktoré sa nijak inak nedá zvnútra pozrieť. Necítila som vôbec, ze je ta kapsula vo mne, trvalo cca 5 hodin kym ta kamera pozrela vsetko co mala, a snímky sú veľmi pekné, ostré, presné. Kapsulka vyšla potom zo mňa za 1 a pol dňa (rano som ju prehtla a na druhy den večer uz vyšla zo mňa von). A či splnila účel, tak podla mňa splnila lebo sa vylúčila Crohnova choroba v tenkom čreve, ktoré mam v poriadku. A čo mi zistili je zapal žalúdka (gastritida) a erytemy čiže krvavé škvrny na dvanástniku. Na žalúdok beriem ale dlho IPP kvôli refluxu, takze zapal sa mi tvorí aj z neho lebo je kyselinami dráždeny a pažerák mam tiež poškodený.

melody
15. jún 2024

@nikusqa dakujem, som rada, ze pomohlo. Robilo ti to snimky aj z hrubeho creva? Tiez by ma zaujimalo, ako si ta kamera pomohla so zaludocnymi a zlcovymi stavami, ktore sa tam nachadzaju a neda sa s tym nic spravit (obe su vylucovane neustale, ci mame zaludok plny, ci nie). Ci mozno tym, ze to ide pomalsie pomoze, ze foto spravi, ked ma zaostrene? Bola som totiz na tej kokonoskopii a kazdu chvilu tam musel po troche tie tekutiny odsavat, inak bol obraz rozostreny. Tak som si prave vtedy spomenula na kapsulu, ze ako by teda toto fungovalo. Dakujem. Ozaj, v ktorom meste ti to robili? Myslim, ze som nasla gastrocentrum len Kosiciach, kde ponukali aj kaps. endoskp.

nikusqa
15. jún 2024

@melody nie, hrubé crevo kapsula nesnímala. Tak asi je ta kamera na to stavaná, ze si vie poradiť aj s tým, ale ja som sa pred tým musela vyprázdniť, normálne prehanadlo mi dr predpísala ako pred kolonoskopiou, a žalúdok som mala na 100% prázdny takze bol ľahko viditeľný, podla mňa tých kyselín tam není zase toľko aby bránili tej kamere to okolie vidieť. Mne nikdy nič neodsavali a z hrubého čreva duplovane nie, tam mali skôr problém, ze som mala v niektorých úsekoch ešte veľa stolice a ťažko sa tým kolonoskopom predieral dalej ale vtedy som bola v narkoze tak pokračoval ďalej, kebyže som pri vedomí tak by nepokracoval. Mne to robili v Bratislave.

jamidea
15. jún 2024

Ja som sitiez co to zistovala, no vyslo mi z toho tolko, ze kapsulovu ti spravia iba ak to doporuci tvoj lekar. Teraz nevravim o plateni ale o samotnom zakroku. Tak neviem. Ja by som si to aj zaplatila.

melody
16. jún 2024

@nikusqa opat dakujem za odpoved. Uz asi len posledna otazka :o) - prosim ta, v ktorom zariadeni si to riesila? Nevedela som, ze aj niekde v BA to robia.

nikusqa
16. jún 2024

@melody ja chodím do súkromného gastro centra Assiduo ale kapsulku mi prišla dať moja doktorka v nemocnici Svätého Michala, ktorá je hneď oproti Assiduu a musela som tam byť aj hospitalizovana, ráno ma prijali a na druhy deň poobede pustili.

tatiana149
16. jún 2024

V Prešove som bola. Neplatila som nič. Poisťovňa dôvera. Celková narkóza schválená. Rovno mi robili aj kolono aj gastro plus vzorky brali na biopsie. Neviem nič. Ale tak dobre som sa nevyspala strašne dlho. Po dvoch hodinách som fungovala. Prvý krát mi robili gastro a odpadla som. Preto sa zvolila narkóza na druhé vyšetrenie. A mám pokoj.