Kamarátka gynekologička zdieľala na fb realistické zábery, bez skresľovania,bez bagatelizovania,či preháňania...
https://www.40dnizazivot.sk/clanky/67-6-snimok-...
Ok. Môžme zdielať aj foto utyranych nechcených deti? Alebo deti trpiacich, postihnutých, čakajúcich na smrť?
@ukulela to ma akože akú súvislosť??
Budem za zlu ale kazda zena nech sa rozhodne ako uzna za vhodne. Ano na jednej strane smutne ze babo sa nemoze rozhodnut same ci chce ci nechce zit no na druhej strane matka pozna snad svoju situaciu ci sa dokaze alebo nedokaze postarat o dieta neskor.
Viem je to na dlhu debatu moze dat dieta n aadopciu atd...
vela krat nejde na potrat necha si dieta a nema mu co dat do ust,hladuju,pripadne je potom doma tyrane otcom ci samotnou matkou.
Takze nechala by som to na kazdom z nas ako sa rozhodne naco zdielat taketo veci kazda z nas predsa vie ako to vyzera urcite vela z nas fotky videla pripadne videa niekde v skole atd.
@mima1 však hej no.. Keby sme tak v dnešnej dobe mali dačo co by zabránilo neželanému pocatiu dieťaťa..
Smiem vediet meno tej kamaratky gynekologicky, prosim? 🙂
@ptmt1011 100 percent súhlas!
@maybe888 kazda zena ma pravo sa rozhodnut, ci pojde alebo nepojde na potrat!
Keby tvoju dceru znasilnili, ostala by tehotna, tak by si sa tvarila, ze je vsetko OK?? Chcela by si, aby si dieta nechala??
Nikdy nevieme, co danu zenu vedie k potratu!
@veronikaszabova znásilnenie a zdravotné komplikácie je dačo iné pre boha.. Ja mam kamošku ktorá má 27 a pred dvoma mesiacmi bola už na druhom potrate..s antikoncepcie je boli žalúdok a jej frajer neznáša kondómy tak sexuju bez ochrany.. Ale na dieťa si ešte netrúfa to chce až po tridsiatke o takichto prípadoch hovorím
@sandra1910 potom treba svoj nazor poupravit 🙂 je tu privela zien, ktore interrupciu podstupit museli a nie je to pre ne lahke.
Robit osvetu je fajn ale nie sirit demagogiu. Osobne nie som za potraty, som za slobodnu volbu zeny. Je to jej telo a bez neho by sa ziadne emryo nevyvinulo. Myslim, ze je dolezite zamerat sa najma na prevenciu a na vytvorenie vhodnych podmienok a nastrojov pomoci prez zeny, ktore otehotneli aj napriek ochrane (lebo ziadna nie je na 100%), ktore nemaju materilane zabezpecenie, ktore su tyrane, boli znasilnene a podobne. Reci typu, dajte na adopciu. Prosim Vas, viete si to predstavit- nosit pod srdcom dieta, citit ho kopat a potom ho dat prec. Ta psychicka trauma. A to pisem ako adoptivna matka. Vzdavam hold zenam, ktore to zvladli, ja si to neviem predstavit. A ono zas take ruzove nie je ani pre tie deti, ktore v case puberty maju silnu potrebu vediet, kto je ich biologicka rodina , a to nezavisle od toho ako dobre sa maju u adoptivnych rodicov. Tie zeny, co sa rozhodnu pre potrat maju v drvivej vacsine nato vazny dovod a neverim, ze vo vnutri im je to jedno. A to uz nehovorim o extremistoch, co by nechali v klude vynosit a porodit dieta aj 14 rocne znasilnene dievca alebo zenu, ktora ma vazne komplikacie a tehotenstvo ci porod su pre nu nezlucitelne so zivotom. Akoze vrazda zeny oproti nenarodenemu dietatu je nieco menej. Potratov je stale menej a aj ked sa zakazu bude prekvitat akurat tak ilegalny trh na tieto sluzby. Naozaj nemame ako spolocnost ine vazne problemy, ktore treba riesit a zaobeerat sa nimi? Je mi z toho fanatizmu zle. Kazdy nech sa najprv stara o seba a spravne rozhoduje vo svojich veciach a nestara sa do intimnych zalezitosti cudzych ludi.
Kazdy ma slobodnu volbu ako sa rozhodne.. ako bolo spominane vyssie ak ide o znasilnenie, alebo hrozi postihnutie dietata je len a len vecou zeny ako sa rozhodne. Tak nesudit, lebo ziadna nevie ako by sa zachovala. Ale ak ide zena na potrat len preto lebo nepouziva ochranu a mysli si ze otehotniet nemoze tak proti takymto zenam mam vyhrady a som proti potratom.
@petkaaa tie percentá budú skôr obrátené. Väčšinou ide o obyčajný egoizmus. Teraz nie, lebo študujem, lebo nemám vlastné bývanie, lebo s týmto frajerom sa len šmyklo....a iné si doplnte samé. Eugenicky dôvod vďaka Bohu neviem posúdiť. Tu sa riadim známym, kto si bez viny, hod prvý kameňom.
@petkaaa ja si myslim ze je dobre aby si to zeny pozreli a zacali sa poriadne chranit pokial nechcu otehotniet. Dalsia vec, este stale nietori ludia veria ze potrat nie je nic strasne, ze sa nejedna o dieta ale o zhluk buniek. A v neposlednom rade, vacsina zien si uvedomi co spravilo az ked maju po a psychicke nasledky si potom nesu cely zivot- cize ho maju zniceny viac ako keby sa to dieta narodilo...Preto si myslim si ze tento clanok a video moze viac pomoct ako uskodit.
@whatever1 absolútny súhlas
Treba rozvirit diskusiu takto pred vikendom? Mne je potrat proti srsti, ale nebudem nikomu vnucovat svoj nazor. Kazdy nech kona podla svojho svedomia. Keby sa potraty zakazali zakonom, vykonavali by sa nadalej nelegalne. Pretoze vzdy sa najde niekto, komu peniaze nesmrdia a bude ochotny to vykonat 🤷♀️
Kiezby sa na slovensku takto horlivo riesili aj veci, ktore maju celospolocensky dopad, napr to, na akej urovni sa nachadza tato krajina 30 rokov po pade komunizmu....
Kazda zena ma pravo sa rozhodnut nechciet dieta, to znamena, ze ma pravo pouzivat akukolvek antikoncepciu. Uz nezijeme v stredoveku, kde mali akurat tak prasacie creva alebo samanske bylinky. Som proti potratom, ale ich zakazanie nic nevyriesi, treba zeny vzdelavat. Tu na MK kazdy den citam, ako zeny o svojom cykle absolutne nic netusia, citaju socialne siete namiesto ucebnic biologie, myslia si, ze kazda zena ovuluje na 14ty den cyklu a prerusovana suloz je bezpecna metoda, lebo susedom to tak funguje uz 20 rokov 🙊 ked som zacinala so sexom a dieta absolutne neprichadzalo do uvahy, uzivala som HAK, partner mal kondom a aj tak ejakuloval mimo mna. To by som chcela vidiet, ako by sa tak dalo nechcene otehotniet 😅 skratka kazdy vie, ze sexom sa robia deti a ked ich nechce, ma nedozerne moznosti ako sa chranit.
Suhlasim, ze o tom je potrebne minimane hovorit. Ved aj ked idete na opku, ktora vam ma pomoct, chcete predsa vediet ako to bude prebiehat.
Mnoho mladych ma o "repro rights" alebo o "choice" teda volbe zjednodusene predstavy.
Odporucam aj stranku
https://www.choice42.com/videos
my favourite one - love it
dnes ked mame podstupit lekarsky zakrok hladame nfo na nete operacie sa nahravaju atd tak potom predsa nech ludia vidia ako konci prerusenie tehotenstva a mozno sa aj vplyvom toho zmeni nazov UPT na UUT
Ja som odporcom potratov v prípade zdravých detí alebo detí ktoré aj s postihnutím vedia viesť pomerne kvalitný život. Detí ktoré vznikajú zo znásilnenia je minimum . Drvivú väčšinu tvoria matky ktoré sa na to " necítia " nevedia či chcú vôbec deti , a či teraz alebo o rok , už sú pohodlné sa vrátiť k plienkam ak majú deti odrastené ...keď deti nechcem tak nerobím buď veci ktoré k nim vedú alebo používam ochranu. Ak otehotniem , treba sa k " problému " postaviť čelom a plne znášať následky konania a nie sa vyvliecť z toho zabitím niekoho iného .
Najprv som si myslela že to len mladé ženy si mýlia antikoncepciu s interupciou , ale čoraz častejšie zisťujem že aj " zrelé ženy " , v dobrom a stabilnom manželstve , perfektne zabezpečené , idú na interupciu aj bez vedomia otca dieťaťa.
Stránku som si pozrela, hrať sa na nejaké slovíčkarenie o ukončení alebo prerušení mi príde zbytočné. Je jasné, že po prerušení tehotenstva v ňom nemožno pokračovať. Zabrániť ženám ale právo voľby je choré, potraty u nás rokmi klesajú, to je fakt. Preto nevidím dôvod na to zakazovať ich. Samozrejme neobhajujem ich ako voľbu antikoncepcie, ale cena je podľa mňa pri tomto zákroku strašiakom a reálne neviem o jedinej žene, ktorá by to použila ako antikoncepciu. Ja sama som na potrate bola, bola som znásilnená a poviem vám, že keby potraty neboli dobrovoľné radšej sa zabijem než to dieťa donosím... nevidela som z tej situácie iné východisko. Dnes som úplne okey, nemám žiadne následky. Dievčatá a ženy by mali byť oboznámené so všetkými možnosťami aké sú im ponúkané. A to sa týka aj vzdelávania ohľadne antikoncepcie. Sex by mal prestať byť tabuizovaný ako tomu stále v niektorých domacnostiach je. Bohužiaľ.
A áno pre mňa je napríklad dôvod na potrat aj to, že sa žena momentálne na dieťa necíti. Nemôžeme nikomu vnucovať ako má svoj život žiť. Mnohí sa oháňajú stratou jedinečnej DNA, táto sa stráca denno denne, pretože množstvo tehotenstiev končí spontánnym potratom. Je to smutné a nemalo by sa to diať, ale život je už raz taký. Mnohí hovoria, že svet možno prišiel o dokonalého lekára a vedca a možno prišiel o vraha a násilníka. Lebo také deti vyzlrastajú v rodinách kde je nedistatok, nielen financií, ale hlavne lásky. A to je jednoducho fakt.
Tak či tak je dokázané, že v krajinách kde sú potraty nelegálne je nízka kvalita života žien, stúpa potratový turizmus a množstvo žien, ktoré zomrú pri neodborne vykonanom potrate. Ak žena nechce, ani palicou ju nedonútite dieťa si nechať, takže by sme jej mali dopriať medicínsky bezpecný zákrok aby neohrozila aj seba. Ak chcete pomáhať nezakazujte potraty, pomôžte slobodným matkám, upravte zákony o adopcii, starajte sa o rodiny v núdzi a urobíte viacej dobra...
@livus5510 stacilo by aby ludia pristupovali ku sexu zodpovednejsie ...a nie ze budem si bezhlavo uzivat a potom ked pridu naslekdy jednoducho sa ich pojdem na kliniku zbavit..to ze si bola znasilnena je mi luto ale ako si uz mohla citat vyssie tak znaslineni by sa to samorzejme netykalo..to tu treba asi 30x krat napisat..je jedna vec ist na potrat lebo bola zena znasilena a druha ist na potrat lebo sexovala bez ochrany (vsak načo) a ona ešte dieta nechce lebo nie je pripravena..a podobne blbosti..a nerozumiem ako mozes porovnavat spontanny potrat s umyselnym potratom..ja som spontanny zazila pred 4 rokmi a neviem pochopit ako to moze nejaka zena absolvovat dobrovolne..(samozrejme nemyslim taku po znasilneni)
@maybe888 https://najmama.aktuality.sk/clanok/236504/7-ty..., tvoja kamarátka asi vie aké veľké je dieťa v siedmom a ôsmom týždni.... Keď ma v siedmom jeden centimeter, ako moze mat takú ruku???? Nie som za potraty, ale ani proti, som za to, aby sa každý rozhodol sám za seba a takétinosvety neznášam. V siedmom týždni ešte nemusí bit srdce dokelu.
@sandra1910 porovnala som to preto, že sa tam taktiež stratí jedinečná DNA a že si treba uvedomiť, že sa to deje denne a nejde o žiaden čin proti ľudskosti. Treba čítať s porozumením, pre mňa nechcenie mať dieťa znamená dostatočný dôvod, lebo život plný odmietania nie je výhra. Nejde len o život samotný, ide aj o jeho kvalitu.
Samozrejme k sexu sa treba stavať zodpovedne, s tým plne súhlasim. Ale na potrat sa často nejde z rozmaru, ak by všetky ženy v zlej situácií nemali mať sex je to tiež také. Nemôžete stavať jeden dôvod nad druhý, lebo príde ďalšia skupina ľudí a bude sa hádať prečo teda znásilnenie ten dôvod je. Pre niekoho môj potrat bol zlom, lebo ma znásilnil bývalý priateľ a toho som si predsa sama vybrala. Váš potrat ma mrzí a samozrejme som nechcela bagatelizovať čím ste si prešli. Chcem len poukázať aby ste nebagatelizovali žiaden dôvod, to co vy viete vyriešiť, nejaká iná možno nezvládne. Tak to je.
Sú ženy čo dokážu vynosiť dieťa zo znásilnenia, sú ženy čo dokážu pribrať druhú prácu a postarať sa aj o nechcené dieťa v nevhodnej situácií. A sú ženy, ktoré to nedokážu, my by sme nemali byť ich sudcami a kresliť čiaru kde je správnosť ich rozhodnutia. My môžeme podať pomocnú ruku, uistiť sa či sú dobre informované a byť pri nich. Nech sa rozhodnú akokoľvek. Mnohé ženy sú silné, niektoré ale také nie sú, ani ja som nebola.
Kde sme to došli . Keď matka dokáže zabiť svoje dieťa . .
@maybe888 to je strašné.. A smutne ale treba to ukázať..