Kam sa obrátiť pri depresii?

19. nov 2024

Ako zit prilis ťažky zivot? žiadne východisko, dlho som sa snažila, prečítala x kníh o pozitívnom mysleni a sebarozvoji, beriem prírodné tabletky na lepšiu náladu,skúšala som koucku, ale nič nepomáha a myslela som ze to zvládnem kvôli deťom ale nedokážem to... ich mi je strašne ľúto lebo nemám na ne vobec silu ani nervy..chcela som ísť k hockomu psychologovi psychiatrovi, kľudne brat ad, ale muž je v novej práci a nemá ani sekundu voľno ani dovolenku, a nemám kde nechať dieťa, nemám nikoho na pomoc, čiže ani tak sa nedá pomôcť, okrem muza na mne nikomu nezáleží...co mam robiť?chcem tu ešte byť pre svoje deti aspoň kým vyrastú, ale nevládzem..

biba_18
19. nov 2024

skús chatové psychologické linky pomoci - keď s tebou bude pracovať psychológ, môžeš s ním písať hodinu ... sú aj telefonické, pokiaľ máš voľné minúty, môžeš aj telefonovať ...

biba_18
19. nov 2024
autor
19. nov 2024

@biba_18 ďakujem

berenika39
19. nov 2024

Podívej se třeba i sem, na Koníku třeba najdeš pomoc. Držím palce. https://www.modrykonik.sk/faq/z-mojej-zivotnej-situacie-uz-nevidim-ziadne-vychodisko/

mikadooo
19. nov 2024

Takže si nikde nebola, chápem to správne? Ad vie predpísať aj obvoďák. Zajtra zavolaj sestričke, alebo ak sa nedá, vezmeš ich so sebou do čakárne a keď sa dostaneš na rad, tak podľa toho, koľko deti rozumejú/nerozumejú, buď by som to dala obvoďákovi prečítať, alebo by som mu to povedala. S otázkou, či mi nevie predpísať aspoň nejakú prvú pomoc, aby som to prežila. Dve deti a manžel od nevidím do nevidím v robote, plus žiadna pomoc od okolia = psychiatria. Nehanbi sa ísť za obvoďákom. Držím ti palce. Mám to za sebou, síce som to dala bez liekov, alebo bolo to veľmi náročné obdobie, veľmi. Ak ťa obvoďák pošle k psychiatrovi, skús objednať babysitterku, ktorá postráži deti priamo v čakárni, kým budeš dnu, aj tak sa dá. Neviem ako staré máš deti. Premysli si scenár, viem, že je to ťažké, hľadaj cestu, akokoľvek pritiahnutú za vlasy. Mimochodom muž si vie vziať priepustku na teba ako "navštevu lekára - sprievod" 7 dní do roka takisto, má na to zo zákona nárok. Čiže aj tu je cesta, zamestnávateľ má povinnosť ho uvoľniť na nevyhnutný čas, čiže v tej čakárni môže byť na ten čas s deťmi aj on. Hlavne o tom s ním hovor. Je to obdobie, fáza, keď deti vyrastú, môže to byť lepšie, zatiaľ sa to dá preklenúť kľudne liekmi alebo terapiami, alebo obojím, neznamená to, že budeš už navždy brat ad alebo mať takéto stavy. Držím ti palce, hovor o tom hlavne s mužom, nájdite nejakú cestu a skúste to začať riešiť už tento týždeň...

autor
19. nov 2024

@mikadooo ďakujem ti veľmi...veru nebola okrem takej koucky..muž to zlahcuje, má toho strašne veľa a ja sa fakt snažím prekonat to nejako sama...ale ta ciernota v hlave ma ubija..nevedela som ze aj obvodná môže predpisat ad...mam 1,5 ročného a skolacku tu už netreba strážiť..stále rozmýšľam co môžem urobiť, ale potom si vravím kašlem na to proste musím len nejako prežiť a možno raz bude lepšie...ale stále nie je.

aandrea9
19. nov 2024

Smer psychiater a ak mužovi na tebe záleží ako píšeš, vezme si deň voľna a dieťa postráži. Všetko ostatné sú len výhovorky. Možno potrebuješ lieky a nie psychologickú podporu.

aandrea9
19. nov 2024

Hlavne prosím nechoď za obvodnou kvôli AD. Vypocut a posúdiť tvoj stav musí v prvom rade odborník. AD nie sú lieky ordinovane iba tak. Nebuď pokusný králik 🙏

mikadooo
19. nov 2024

Mne obvodná ponúkla raz, že môže mi predpísať. Pobav sa s mužom a popros ho o pomoc. Nemám skúsenosť s ad žiadnu zatiaľ. Ale teda @aandrea9 píše, že obvodná nie, tak nájdi psychiatra a požiadaj muža, nech ide s tebou, keď ti dá termín. A nech ti muž bábo na tú chvíľu postráži, kým sa porozprávaš s psychiatrom o svojich stavoch. Neviem napr. či si medzi materskými bola v práci, medzi dospelými, alebo si stále len doma okolo detí, aj to bol pre mňa nápor na psychiku, sociálna izolácia, atď. Každopádne, úplne ideálna kombinácia je psychoterapeut (psychológ- ten poradí rôzne bezliekové techniky, ako zvládať krízové situácie, resp. čo vyvoláva tie najhoršie stavy a ako s tým pracovať, len je to aj finančne náročné, zadarmo psychológa asi nenájdeš), plus psychiater, ktorý nastaví lieky, sleduje ako reaguješ a následne, ak ich už nebude treba, tak ich bude zas postupne vysadzovať. Držím ti palce a mužovi povedz, že potrebuješ pomoc, on ti do hlavy nevidí. A z toho, čo si písala hore, to až tak "ľahko" nevyzerá, ako to asi on vníma...

aandrea9
19. nov 2024

@mikadooo vieš, obvodná nech rieši sopliky, teploty a podobne. S uchom ju pošle k usnemu a s dušou nech ju pošle k psychiatrovi. Každé AD je špecifické tak nech je od začiatku pod odborným dohľadom psychiatra. A nemyslím to ironicky. Autorke želám veľa šťastia 🍀

gleep1
19. nov 2024

Dieťa zober so sebou. Ak je male bude s tebou u doktora ak väčšie vydrží pri sestričke.

mikadooo
19. nov 2024

@aandrea9 hej, ja ti verím, nemám v tomto skúsenosti. Vtedy som musela vyzerať tiež dosť zúfalo, keď mi obvoďáčka ponúka tie AD 🤷. k obvodnej sa možno dostane už zajtra a k psychiatrovi kto vie kedy, ale verím, že to dá a že sa o mesiac bude mať lepšie... Tie termíny u odborných lekárov sú niekedy na zaplakanie. Každopádne, hlavne nech sa pobaví s mužom a nech ide... Verím, že to dáš autorka, potom nám prosím napíš, ako sa máš...

aandrea9
19. nov 2024

Autorka, školáčka bude v škole a drobca vezmi so sebou. A aby som nezabudla, k psychiatrovi nepotrebuješ výmenný. Hlavne sa rozhyb, neviem odkiaľ si ale psychiatri sú dosť obsadení. Chod do toho 🙏🍀

evkamotka
20. nov 2024

Suhlasim, jedno v skole, male vezmi so sebou. Termin aj tak dostanes o mesiac az styri. Smer psychiater aby ti vedel predpisat lieky. Verim ze to dr pochopi, male povarujes na rukach a pomotka sa chvilu po ambulancii je tam toho

drahomirrra
20. nov 2024

Zlaticko moje, necakaj ani sekundu a chod ku lekarke, predpise AD a uvidis, budes si nadavat, ze si cakala tak dlho. Ale upozornujem, najdóezitejsia cast je terapia u psychologa. Liek je barlicka, pomoze ti postavit sa na nohy, ale vyliecenie je v tvojej hlave. Pytaj dobre, pokrokove AD. Escutalopram, Sertralin…

drahomirrra
20. nov 2024

A Ak nemas problem s peniazkami, tato dr ta vysetri online, normalne telemedicina.
https://www.topdoktor.sk/doktor/psychiater/brat...
Nemusis nikde chodit.