Jóga - aké bolo prvé cvičenie a ako začať?

monca0021
17. máj 2019

Ahojte🤗 premýšľam nad tým že začneme s muzom chodiť na jogu tak by ma zaujímali vaše skúsenosti, pocity, aké bolo prvé cvičenie atd atd. Keďže mám PP a tetaniu veľa ľudí mi to radilo že by to malo pomôcť aj na bolesti chrbta, uvoľnenie mysle a tak. Uvítam pozitívne ale aj negatívne skúsenosti. Ďakujem 😘

prevenar
17. máj 2019

vyskusas - uvidis . nikto dalsi ta zaujimat nemusi . ak chces nieco dosiahnut v ramci jogy , vyzaduje si to tvrdu a pravidelnu pracu, ako cokolvek ine. v kazdom pripade, joga je super vec 🙂

lindusss2016
18. máj 2019

@monca0021 ja si naopak myslim, ze v ramci jogy mozes vela dosiahnut uz po prvom tyzdni ci mesiaci pravidelneho cvicenia. Joga nema za ciel dokonale prevedene pozicie (aj ked ti pokroky urcite budu prinasat radost), ale celkove zlepsenie fyzickej a psychickej kondicie. No ako hociktore ine cvicenie, ani joga nie je pre kazdeho, takze naozaj ti su skusenosti ostatnych zbytocne, chodte, skuste, nestratite tym nic. Ak mate radsej dynamicke cvicenie, vyhladajte power yogu, ked hladate vacsi relax mysle, tak hatha yogu.

nevludna
18. máj 2019

Skuste najprv youtube 🙂

lindusss2016
18. máj 2019

@nevludna to nie je vobec dobry napad, z youtube jej nikto nepovie, ci to robi spravne alebo nie

nevludna
18. máj 2019

@lindusss2016 zakladne cviky mozu skusit, na kurze kde je tiez vela ludi, nema sancu kazdeho upozornit🤷🏼‍♀️

lindusss2016
18. máj 2019

@nevludna joga by sa vo velkej skupine cvicit nemala. A ak lektor vidi, ze nieco robia ludia zle, tak ich urcite upozorni. Ale v prvom rade do podrobna vysvetli pozicie pre zaciatocnikov. Co su podla teba zakladne pozicie? 🤔

mogaa
18. máj 2019

@monca0021 joga je super....je veľa druhov jogy - klasická joga, ašvaranga,powerjoga, dýchacia joga, joga v dennom živote,meditácie....tých druhov je tam veľa a každá je inak zameraná môže byť na relaxácie/meditácie alebo na fyzičku....pozrite si kurzy vo vašom okolí a ak ide o kurz - dohodnite sa že najskôr vyskúšate jednu hodinu, ale u nás býva joga ako bežné cvičenie - platíš za vstup....treba si vyskúšať viac cvičiteľov , každý môže jogu poňať uplne inak...ak chceš vyskúšať doma, zaplať si na 30dní fitshaker (7,90eur/mes.) plavkovej výzve sú teraz cvičenia s Fredym Aisym ale jogu tam cvičí aj jedna kočka - môžeš cvičiť kedy chceš a koľko chceš.....Tak na začiatok by si mohla vyskúšať cez net - rozhýbeš sa a zároven uvidíš čo joga obnáša. V tých videách cvičí Nikol,Andrejka a Aisy

mogaa
18. máj 2019

@monca0021 a ešte tá joga je tam zameraná pre uplných začiatočníkov takže sa tam rozhýbeš, nerobia sa hneď nejaké náročné asany

lindusss2016
18. máj 2019

@mogaa asvaranga yoga myslis asi ashtanga yoga a ta nie je absolutne vhodna pre zaciatocnikov, taktiez meditacie su silne kafe, takze ja odporucam vybrat medzi power a hatha (klasicka). Suhlasim, ze ak nesadne prvy cvicitel, neznamena to, ze treba na jogu zanevriet, staci skusit ineho.

sisa_el
18. máj 2019

Mne velmi pomohlo, ked som zacala na zaciatku podla youtube (isla som podla Yoga with Adriene), pomaha aj vidiet sa v zrkadle a hlavne vsetko pomaly a nesnazit sa hned vyzerat pri tom ako cvicitelka, moze z toho byt aj neprijemne zranenie. Na hodinach jogy som uz aspon vedela co a ako a tam som to len doladila. Na chrbat je to uplne uzasne, ked pravidelne cvicim, chrbat vobec neboli 🙂

prevenar
18. máj 2019

@lindusss2016 dobry instruktor na youtube je bomba .

1 - je to zadarmo ..co sa da tazko prekonat
2- casto vysoko odborne prevedene (treba hladat)
3 - moznost rychleho skusania roznych typov jogy / cviceni
4 - asi 3x som bol u roznych cvicitelov jogy v roznych mestach ..aj "vychytenych" v ramci daneho mesta . vo vsetkych pripadoch po mne ani pes nestekol, ze ako cvicim. ..akurat som bol "lahsi" o celkom peknu sumu a nemal som pocit, ze to bolo v niecom lepsie ako youtube. ..prave naopak.

lindusss2016
18. máj 2019

@prevenar ja sama som instruktor jogy a tak viem, ze nespravne prevedenie asan moze byt viac na skodu. Ale jasne, z youtubu sa da cvicit doma bud ak mas aspon zaklady, alebo ak si clovek, ktory naozaj pocuva a respektuje svoje telo a jeho moznosti. Zo skusenosti ti poviem, ze u mnohych zaciatocnikoch je badat taku snahu "dostat sa co najdalej" v asane (napr.ciel je dociahnut rukou na zem a idu za tym aj za cenu, ze sa vykrutia, pritom pozitovneho ucinku sa da dosiahnut aj na pol ceste rukou na zem, ale spravnym prevedenim). Takze ano, da sa cvicit z youtubu, sama to robim, ale zaciatocnikom neodporucam, kedze je dolezite, aby pochopili princip. Ja som za 12 rokov, co jogu praktizujem, skusila fakt kopec instruktorov, ale nestalo sa mi, ze by niekto uplne zanedbaval klientov. Niektori maju taky miernejsi pristup, ak vidia, ze zopar ludi smeruje pohladom hore, povedia len: pohlad smeruje dopredu a vacsina ludi sa tym padom upravi a ani si neuvedomia, ze tym vlastne zmenili celkovy postoj. Zas ako uplny laik ona nemoze vediet, ktory lektor na youtube je odbornik a ktory nie 😐 a povirm ti uprimne, ze sama som zo zacistku cvicila z youtube a ked som sa dostala do ruk jednej skvelwj lektorke, tak som zistila, ze vo vela poziciach som robila chyby

lindusss2016
18. máj 2019

@prevenar a dobry lektor samozrejme upozorni aj na kontraindikacie roznych asan, napr. ak ma niekto problem s platnickami, zeny pocas menstruacie atd.

prevenar
18. máj 2019

@lindusss2016 no, potom sa mi "dobreho" lektora este nepodarilo stratnut 🙂 pekny dnik 🙂

lindusss2016
18. máj 2019

@prevenar skoda naozaj, lebo spravny lektor dokaze z jogy urobit ozajstny zazitok. Bohuzial peniaze hybu svetom a ak si niekto nabacha 20 ludi na jednu lekciu, tak sa im nedokaze dostatocne venovat. Ja si myslim, ze pri joge je dolezita aj taka komorna atmosfera a ze 10 - 12 ludi je az az. A mozno si len cvicil spravne, ked ta nikto nenapominal 🙂

wena
18. máj 2019

Mňa joga nebavila, pre mňa to bolo veľmi nudné a pomalé, každých 5 minút som pozerala na hodinky kedy už skončí hodina. Ale samotné cvičenie mi neprišlo nejaké náročné, bolo to aj fajn na také ponaťahovanie. Musíš vyskúšať a uvidíš či ti to sadne.

lucyluv
18. máj 2019

Závisí veľmi aj od druhu jogy a hlavne trénera, napr ja som si až postupne našla, čo a koho mám rada, v akom centre mi je naj, pri kom si viem oddýchnuť, zrelaxovať sa a aj si riadne zacvičiť. Ako prvé Vám stačí začať s hatha jogou, to je taký light začiatok, prípadne rovno kurz pre začiatočníkov, to bude asi naj. Niekto to robí viac športovo, niekto viac duchovnejsie, u mňa aj výber hudby pri cvičení robí veľký rozdiel. Takže podla mňa je to hotová veda :D

prevenar
18. máj 2019

@lindusss2016 ..bolo nas 7 ..ale to je jedno 🙂 ..youtube je pre mna jednoznacne bomba 🙂

lindusss2016
19. máj 2019

@lucyluv ja len poopravim, ze hatha yoga nie je lightovejsia 🙂 mozno v ponimani konkretneho lektora bola, je to klasicka joga, pomalsia, viac sa zameriava na dychove cvicenia, v asanach sa zotrvava dlhsie, ale hatha pre pokrocilych moze byt tiez narocnejsia. Mne zas pride power yoga jednoduchsia, lebo sa na nu netreba tolko sustredit, ale kazda ma svoje caro. Ale inak suhlasim, velmi zalezi na druhu ale este viac na cvicitelovi, kazdy v tom hlada nieco ine a kazdemu to moze niekto iny splnit. Preto ak niekto vyskusal len jednu lekciu, nemoze zavrhnut celu jogu, kedze ma tolko variacii.

zuzkapap
19. máj 2019

Ja som bola presne na takej joge kde nás bolo okolo 15... A nemala som z toho dobrý pocit, lebo som nevedela sama dobre robiť tie cviky a inštruktor nemal čas to vysvetľovať osobitne toľko ľuďom. Po pár hodinách som sa to naučila, lebo som si na povedala ze dám tomu ešte šancu. Je to ale super na oddych keď je to spojené aj s meditáciou - hlavne myseľ človeka si oddychne 🙂

lucka_lullu
27. máj 2019

@lindusss2016 ak sa môžem opýtať a hormonálna joga je aká? Videla som vo viacerých diskusiách, že ženy ktorým sa nedarilo otehotnieť ju začali cvičiť. Je aj pre začiatočníkov?

lindusss2016
27. máj 2019

@lucka_lullu no osobne poznam babu, co tam nechodila sice kvoli otehotneniu, ale po par lekciach sa zadarilo, aj ked neplanovala 😃 na mojich lekciach

lindusss2016
27. máj 2019

Pardon, odoslalo skor. Na mojich lekciach som tiez mala viacero tehuliek uz po par tyzdnoch cvicenia 🙂 takze za mna urcite ano, ked chces otehotniet a zatial sa nedari a urcite je vhodna aj pre zaciatocnikov. Ale ja vzdy hovorim, ze viac zalezi od lektora nez od druhu jogy. Urcite vyskusaj, ked uz priamo neovplyvni hormony, budes sa citit kludnejsia, vyrovnanejsia a tym padom sa telo samo nakopne spravnym smerom

lucka_lullu
27. máj 2019

@lindusss2016 ďakujem, ako ja mám hormóny síce v poriadku, no tiež som čítala, že cvičenie pomohlo k otehotneniu aj takým, ktoré mali hormóny v poriadku, skôr k celkovej pohode a k akoby prestavení myslenia. Len som si nebola istá, či môžu aj úplní začiatočníci.

lindusss2016
27. máj 2019

@lucka_lullu presne tak, clovek sa uplne inak naladi, pride na ine myslienky, prestane sa stresovat a to robi zazraky, nielen co sa otehotnenia tyka, ale urcite sa to prejavi aj v inych sferach. Za mna zaciatocnici mozu ist na akukolvek jogu (okrem ashtanga yogy, ta je naozaj narocnejsia), najhorsie co sa ti moze stat, ze prvych par lekcii budes trochu tapat a neuzijes si to tak. Ale to je normalne, ze prve hodiny sa skor sustredujes na to prevedenie, vsetko je nove, tak musis davat pozor na tie pozicie a tak, ale ked sa ti to uz trosku dostane do hlavy, tak pri tom zacnes aj relaxovat

iwka_77
29. máj 2019

@lindusss2016 je to super. Mne to tiež trvalo, kým som sa naučila relaxovať, ale podarilo sa mi to. Len chcela by som aby aj drahý so mnou išiel raz za čas aspoň len neviem, že jak ho na to nalákať, jak ho nahovoriť 😕

hanata
29. máj 2019

Ja odporucam youtube. Cvicievam podla tychto:

https://www.youtube.com/watch?v=k3WdQZrJQ3M

Ucinnejsia je kazdodenna 20 minutova joga, ako 1,5 h raz tyzdenne.

hanata
29. máj 2019

Este k tomu videu. Prvykrat to bolo dost na nic, lebo som len pozerala na tv, aby som videla co a ako cvicit, nevedela som sa dobre sustredit na dychanie. Mam skoliozu a neskutocne mi aj konkretne toto video pomohlo. Ked som ho cvicila druhykrat, uz som zhruba vedela, ake cviky nasleduju a viac som mohla mat zavrete oci a sustredit sa na dychanie, rozdiel bol obrovsky. Takze odporucam pohodu, cas, vyvetranu miestnost a uzit si to. Maju tam aj videa na pokracovanie a rozne zamerania, ja som asi po 8 cviceniach ostala taka ohybna (dovtedy som bola totalne lajbava a stuhnuta). Drzim palce.

kristi777
28. nov 2020

Ahojte. Môžete vyskúšať cvičiť online na tomto YouTube kanály. Je tam aj množstvo videí pre začiatočníkov.

https://www.youtube.com/channel/UCUXqq9sd6AL1ST...

kafedame
2. feb 2022

@kristi777 ahojte,ja sa chcem spýtať,či sa joga môže cvičiť aj počas menštruácie? 🙄Alebo ako je to vtedy?