dobrý seň už som 14 deň po operacii stale mam trošičku nejake menšie bolesti ale už normalne jedavam. Kedy už môžem jesť uplne všetko ? a kedy sa môžem osprchovať teplou vodou?
Sprchovat sa môžeš normálne teplou vodou ved to s tým nemá nič spoločné a jest pokiaľ ti chuti a zvládaš prehltat tak kľudne jedz co ti ide na chuť 🙂
Len pár dní po opke možno 2-3, nejesť tuhé jedlo a nesprchovat sa teplou vodou .. neskôr už áno .. moja dcéra mala operáciu v piatok a už v pondelok normálne jedla .. sprchovala som ju len narýchlo aby jej voda netiekla do uší lebo jej robili aj myringotomiu ..
@sunny8 Ja som si chcela ale väčšinou čo som sa pytala čo mali operovane mandle krčne že tiež si až neskôr umyli vlasy tak ja som nevedela vôbec či mam alebo nemam. Lebo ešte v stredu minulu mi krvacalo to a robili mi znova zakrok a totalne už som nevedela že kedy si mam tie vlasy umyť... 4 noci som bola nevyspata čo 4 krat som utekala na pohotovosť kôli krvacaniu. Ale tak už viem ďakujem
Ja sem napisem, aj ked je to stara tema, mozno si ju raz bude niekto citat, ako ja. Mam 40 rokov, vybranie mandli plazmou v spec. viedenskej nemocnici. Den 4., trpim ako prasa, a to mam vysoky prah bolesti. Tvar cela spuchnuta, jedlo mi nechuti, ani len zmrzlina, lebo vsetko chuti trochu inaksie, nahorklo. V nemocnici ma nabrifovali, ze sprchu len mierne teplou vodou, idealne chladnejsou, nesmie ostavat z vody para na zrkadle. Vlasy umyvat len studensou, v stoji, v ziadnom prípade nepredklanat a nezaklanat hlavu. Par dni po zakroku mi odporucali radsej vobec vlasy neumyvat, kedze je tam vysoke riziko. Tak pouzivam suchy sampon, problem vyrieseny. Jest co najviac, aj tuhsie veci, aby siel dolu povlak z ran, cim viac povlaku zide, tym menej chrast sa vytvori, ktore sa budu extremne bolestivo lupat a hrozi krvacanie. Pit co najviac, nech su rany stale vlhke, idealne aj pravidelne pocas noci. Zvlhcovat vzduch. Dat si do ust na bolest kocku ladu a cmulat, to je od posledneho vecera u mna hit. Ziadnu horucu sprchu a pitie/jedlo 2 a pol tyzdna mi kladli na srdce niekolkokrat. Takze ziadne take, ze "rob co chces a na co sa citis". S tuhym jedlom zacinat skoro len ak mandle robili novou technikou, plazmou alebo laserom a rany su "zazvarane". Ale boli to brutalne, biely chleba pomalicky zvladam. Ranajkujem aj 2 hodiny 🙂 Mandliam zdar.
@mysulkamysulka ahoj ako to zvládaš? Mne v pondelok vyberali, dnes je piaty deň. Veľmi to bolí dnes, najviac zo všetkých dní. V nemocnici až tak veľmi nebolelo, asi vďaka liekom. Dávam si na striedačku Paralen a novalgin. Dnes som robila špagety s bolonskou pre muža a deti. No neodolala som, dala som si trochu aj ja z toho, bez kečupu. A v pohode som sa najedla, bolelo.to pri Tom trochu, ale teším sa že konečne niečo normálne, lebo už som nemohla to kasovite a mixovane.... dúfam že sa to bude dobré hojiť a nerozkrvaca sa to....ale som opatrna. Ale už len rátam dni kedy to skončí....Držte sa!
@majusik1304 Ahoj, Majka. Ja koncim presne 14 dni od operacie a uz to boli LEN ako dost zapalene hrdlo pri chripke. Uz je to ako prechadzka rajskou zahradou 🙂 Gratulujem Ti ku spagetam 🙂 Co sa mi nepaci, ze si varila. Mna doktor extra este aj tento tyzden upozornoval, ze to nie je sranda a clovek ma oddychovat, povedal mi, ze ziadne varenie, prechadzky, riadenie, ze maximalne sa zdvihnem z gauca v obyvacke a pojdem si do kuchyne ore pitie a jedlo. Vraj prave toto je pricina, preco mava u dospelych krvacania a reoperacie, lebo neoddychuju a kadeco popritom robia. Dalsia vec je, velmi mi opakovane kladol na srdce nejest len kasovite, ale pevnu stravu. Hlavne biely chlieb (s pastetou, maslom atd. marmelada ma palila), cerstva makka pizza, maso atd. A jest toho vela. Cim viac to jes, tym viac sa povlak zosupe dolu. A jeho odpadavanie boli menej, ako ked sa ti spravia chrasty a tie opadnu. Vtedy to moze aj narusit nejaku zilku a uz sa v tom s krvacanim vezies... 5. den pomalicky, zalezi od stravy, bude opadavat ten povlak. Fakt to bolo ako mat ziletky v krku, doslova ziletky. S najvacsou bolestou som vzdy bezala do mraznicky, kde som mala pripravene ladove obklady. V noci som vstavala kazde 3 hodiny (niektori ludia si davaju budik kazdu hodinu) a pila a brala lieky. Kupila som si na bazare zvlhcovac vzduchu a na noc zapinala pri hlave, aby mi tak nevysychalo hrdlo, co potom zase boli. Uz spavam vacsinou so zavretymi ustami a pomaly zacinam aj vydychovat nosom, v lahu na chrbte sa mi ale este stale neda plne vydychnut. Doktor mi odsal nosne dutiny, skontroloval, nic tam nie je. Bude to zrejme spuchnuty capik, ktory pri vydychu blokuje nosohrtan. Te to tyzden som 3 dni rano mala slabsie epizodky s krvacanim. Vela vykasliavam, v tom hliene je ten povlak a chrasticky. S vykasliavanim sa mi spustila ak krv, dvakrat tmava, to sa da a raz svetla, to som sa uz zlakla. Vzdy som si hned prilozila lad na krk a pomohlo. Nevolo to silne krvacanie, par krvavych pluvancov. Doktor mi okrem toho 4. den nasadil lieky na znizenie krvacania, Cyklokapron 500mg. A Antibiotika, takze som celu dobu napr. nemala absolutne ziadny zapach z pusy. Pila som vela repikoveho caju, potom salvioveho, co lutujem, ten mi pofarbil zuby, budem potrebovat dentalnu hygienu. No a teraz pijem par dni uz kamilkovy. Pred par dnami som si dala pizzu a doslova som citila pocas jedenia, ako mi tie okraje pizze oskrabavju hrdlo, strasne to potom bolelo, ale zato ked som sa pozerala do zrkadla, videla som, ze to naozaj strhlo vela povlaku. Doktor bol nadseny, vravel, ze to vyzera super, ako sa to hoji. Ale naozaj ma velmi vystrihal pred tym krvacanim. Verim, ze doma preziju aj bez toho, aby si im robila spagety, nech si urobia sami, ale kupia nieco vonku a donesu aj Tebe. Moj chlap nevie varit, lebo je na to lenivy, ale nosil mi kazdy den jest, co som si zaziadala a seba zaopatril sam. Hlavne teraz, dostavas sa do fazy najvacsich bolesti. Drzim Ti paste a keby nieco, kludne napis 🙂 A vydrz, o tyzden to uz bude urcite lepsie ;)
@mysulkamysulka ďakujem za rady 🙂...Nevedela som, že treba aj chleba jesť a pod....tak skúsim. Len čo mám problém, že neviem poriadne ústa otvoriť veľké, takže sa neviem pozrieť ako to vyzerá v hrdle, len vidím, že mám veľmi biely jazyk...ale vraj je to ok. A bolesť mi dnes ide až do uší, ani rozprávať sa mi dnes veľmi nedalo. Ešte, že sú lieky od bolesti. Áno snažím sa šetriť....manžel tiež nie je nejaký extra kuchár....a deti pýtajú jesť stále. Ale.nejako si to skúsim zlahcit. Tá pizza je dobrý nápad na zajtra napr....lebo už z som rozmýšľala, že čo budem variť na nedeľu 🤩
jesť teraz,sprcha teraz,niečo ste asi zle pochopila....