Je tu tehotná mamička, ktorá má defekt komorového septa?

sallinska
10. apr 2020

Ahojte, je tu nejaká mamička, ktorá má defekt komorového septa?
Presne s takouto diagnózou som sa narodila ja, absolvovala som ako 4 ročná operáciu srdca, som úplne zdravá, raz do roka chodím na kontroly a mám menší šelest. Práve sme sa dozvedeli, že čakáme naše prvé bábätko. Trošku sa obávam ako bude prebiehať pôrod, či to pôjde prirodzenou cestou, či to moje srdce vydrží... samozrejme, že celé tehotenstvo chcem konzultovať s kardiológom. Ak by mal niekto nejakú podobnú skúsenosť ako prebiehalo tehotenstvo s podobným problémom, budem rada za zdieľanie tejto skúsenosti 🙂

tara42
10. apr 2020

Ahoj, ja mam vrodenu chybu srdca - zuzenu hlavnu tepnu - aortu. Nebola som operovana na srdce a ani neberiem lieky len som sledovana kazdy rok od narodenia u kardiologa aj ked nie kazdy rok teraz uz ako dospela chodim. Vzdy mi kazdy kardiolog hovoril, ze MUSIM kvoli srdcu rodit cisarskym. Momentalne som v 28tt tehotenstva a pred takym mesiacom a pol som bola u kardiologa prvykrat za ten cas co som tehotna a srdce tehotenstvo zvlada zatial dobre. Co ma ale sokovalo bolo, ze mi povedal, ze nechava na porodnika ci rodit prirodzene alebo sekciou. Bola som dost prekvapena lebo naposledy co som tam bola v nejakom 2018 a bavili sme sa o planovanom tehotenstve tak povedal, ze budem rodit sekciou. Tak som to hovorila mojej gynekologicke a zatial je taky zaver, ze ak to bude prebiehat spontanne bezproblemov tak to bude prirodzene ak by musela byt vyvolavacka tak to mi spravia radsej cisarak. Este pojdem raz kardiologovi - inemu v nejakom 8 mesiaci ci sa nic nezmenilo a chcem si vypocut iny nazor. Ale uprimne neviem, co mam od toho cakat nakolko som prvorodicka a neviem ci by som to udychala lebo ja akonahle nemam vzduch tak mam stavy na odpadnutie. 🤷‍♀️

kiki68
10. apr 2020

U nas v Rakuskuco viem tak vsetky taketo rodicky odosielaju na Akh a tam ich riesi kardiolog, ale vsetci tam uprednostnuju pre rizikove rodicky cisarak. Podla mna to riskovat nebudu po operacii. Myslim ze by som hladala aj normalneho porodnika, co to nebude chciet skusat inak. Tehu a zvlast porod je zataz na srdce a cele telo. Uz len to ze zrazu ja msm tep okolo 84 v klude . Cize to pracuje o dost viac. Mne obvodna povedala rovno, ze keby mam ja zle ozvy u nej tak idem rovno na konzultaciu ku kardiologovi. Nastastie oki.

dejna26
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
katarinahar
11. apr 2020

@sallinska Ahoj, ja mam od narodenia defekt komoroveho septa, operovana som sice nebola, ale brala som ako dieta nejake lieky. Rodila som pred 2 rokmi normalne prirodzene. V tehotenstve ma moj gynekolog hned poslal k mojej kardiologicke, aby ma vysetrila a dala stanovisko ci mozem rodit normalne alebo cisarskym. Kardiologicka urobila vsetky vysetrenia ako vzdy (ekg, sono) a kedze mam uz dlhe roky nalez nezmeneny, nemam žiadne obmedzenia ani problemy v tomto smere, tak mi dala stanovisko, ze mozem rodit prirodzene. Cele tehotenstvo som mala inak ukážkové, žiadne problemy co sa tyka srdca, tlak tiez ukazkovy aj tep. Porod som zvladla bez problemov prirodzenou cestou, aj ked som nemala tazky porod, ale zdlhavy (rodila som 2 dni, lebo som sa pomaly otvarala). Mala som aj epiduralku, co som mala tiez vzhľadom na tuto vadu riadne odkonzultovane s anestéziológom. Takze u mna cely priebeh tehotenstva aj samotny porod bol bez problemov aj vzhladom na tuto diagnozu. Kludne napis ak by ta este nieco zaujimalo ☺️

sallinska
autor
13. apr 2020

@katarinahar ďakujem za odpoveď, určite chcem počkať na vyjadrenie kardiológa. Snáď to všetko prebehne bez problémov, predsa len sú to odborníci, vedia čo je správne 🙂 doteraz som žiadne problémy so srdcom nemala, tak verím že to tak aj ostane.