Ahojte ak mate niekto tento zdravotny problem dajte vediet. Rada si vymenim skusenosti ako to zvladat.
@zienkazenicka Daj si ho vybrať a máš svätý pokoj.
@mamina1978
@stefka33 ibaze ja nemam kamene...mam funkcnu poruchu vyprazdnovania zlcnika...a vraj sa neodporuca ho vyberat pretoze problemy po vybrati mozu byt este vacsie.
@zienkazenicka Nie som odborník na žlčník, ale mne akosi z toho logicky vyplýva, že ak máš poruchu vyprázdňovania žlčníka, tak by bolo fajn ak by bol vonku a žlč by ti tiekla z pečene rovno do žalúdka. Či ako to myslíš?
@stefka33 Ahoj a odkedy zlc tecie z pecene do zaludka? Hovorime o tom istom?
@zienkazenicka Žlč sa tvorí v pečeni a odtiaľ putuje do žlčníka, kde sa zhromažďuje a keď sa napapáš tak sa žlčník podráždi a vypustí žlč do žalúdka. Ak ti žlčník vyberú, tak čo myslíš že kam sa žlč z pečene podeje? Vysublimuje do okolia či čo? 😀 To ti urobia premostenie z pečene rovno do žalúdka. Čo si si myslela, že žlč sa tvorí v žlčníku?
@stefka33 to asi tazko do zaludka🙂
Slúži na zhromažďovanie a zahusťovanie žlče, ktorá do neho priteká cez žlčovod a odteká žlčovým vývodom do tenkého čreva. Jeho funkciou však nie je len zhromažďovanie, ale aj zahustenie žlče. To prebieha vstrebaním vody a sčasti aj niektorých elektrolytov na 10-násobne koncentrovanú žlč. K uvoľňovaniu žlče zo žlčníka dáva povel hormón cholecystokinín, uvoľňovaný dvanástnikom po príjme potravy do žalúdka. Žlč napomáha predovšetkým pri trávení tukov ich emulgáciou, t. j. neutralizáciou kyslej potravinovej hmoty putujúcej zo žalúdka do ďalších častí tráviacej sústavy - dvanástniku (duodenum). Obsahuje zmes žlčových kyselín, cholesterolu, vybraných pigmentov, bielkovín a minerálnych solí, napr. ióny sodíka alebo draslíka. Žltohnedá farba žlče má svoj pôvod v žlčovom farbive bilirubíne, vznikajúcom predovšetkým rozpadom červených krviniek.
Najdôležitejšou súčasťou žlče sú žlčové kyseliny tvorené z cholesterolu v pečeni. Primárne žlčové kyseliny (kyselina cholová a chenodeoxycholová) sú po vylúčení žlče do čreva premenené na tzv. sekundárne žlčové kyseliny, ktoré sa uplatňujú pri emulgácii primárnych tukov - teda po každom mastnom jedle. Strávenie sýtejších pokrmov si žiada niekoľko gramov týchto kyselín. Pretože ľudské telo ich má k dispozícii iba asi 2 až 4 gramy, je ich potrebné množstvo zaisťovať cirkuláciou medzi črevom a pečeňou. Prevažná časť žlčových kyselín (95%) je totižto v poslednom úseku tenkého čreva, bedrovníka, vstrebávaná naspäť do krvi a transportovaná do pečene, kde sa opäť stáva súčasťou novovytvorenej žlče.
Pečeňové bunky denne vytvoria 0,5 - 0,7 l žlče. Pečeňovými žlčovými vývodmi potom putuje sčasti priamo do počiatočnej časti tenkého čreva, dvanástniku (duodenum), sčasti odteká do žlčníka, kde sa ako v rezervoári hromadí a zahusťuje a je k dispozícii k plneniu svojich ďalších funkcií.
@zienkazenicka Aj ja viem používať ctrl+c a ctrl+v. Tak fajn máš pravdu nie do žalúdka ale do tenkého čreva. 🙂
@stefka33 ale to je dost podstatny rozdiel...a to ctrl som pouzila preto lebo kebyze ti to napisem ja asi by sme sa tu dohadovali a takto je to z odborneho clanku. Ak chces niekomu poraditasi treba k tomu aj nieco vedieta nie pisat bludy...hlavne ak to ma byt rada ku zdravotnemu problemu. A ak si nie si ista tak potom radsej neradit.
Ja sa radim aj s lekarmi, ale napriek tomu hladam niekoho kto ma podobny problem aby sme si poradili co pomaha, aka strava, prip. ake odporucane lieky, atd.
ja som po operácií....bez predošlých problémov, akéhokoľvek náznaku, predošlých kolík a bolesti....sa raz proste dostavila akútna bolesť, po ktorej ma urgentne hospitalizovali a následne po stabilizovaní stavu operovali a vybrali žlčník.....a princíp následného fungovania mi bol vysvetlení rovnako ako napísala @stefka33
...dodržiavam dietu, aj ked už pomaličky prechádzam na normálnu stravu a skúšam ako moje telo bude reagovať...zatiaľ všetko v poriadku..
ja sa nechcem nikoho zastávať ani tu robiť rozbroje, len si myslím, že ti to chcela normálne jednoducho vysvetliť....a keď sa radíš aj s lekármi, tak si myslím, že ich rady by mali byť dostatočné a žienky tu na MK ti nič nového-závratného neporadia....ale držím palce, aby si tu našla to čo hľadáš 😉
@zienkazenicka Tak hľadaj ďalej. 😉 Zrejme si chceš ten svoj žlčník silou mocou ponechať. Nech sa páči. Mne je to ukradnuté. Mala som podobný problém ako ty a poslúchala rady o tom ako sa vyhnúť operácii diétami liekmi a podobne. Skončila som polomrtva na JIS-ke s akútnym zápalom pankreasu. Mesiac som nejedla a nepila. Živili ma hadičkou cez nos a infúzkami. Šanca na prežitie je 4:6. Na vedľajšej izbe to nezvládla 27 ročná baba. Takže kľudne pokračuj, drž diéty, papaj liečiky veď tebe sa určite nič také nestane. Hlavne aby si si mohla nechať žlčník.
@stefka33 Co mas proti mojmu zlcniku...ja mam funkcnu poruchu, to znamena ze ked mi ho vyoperuju problemy budu pretrvavat...aka je to potom pomoc?
@zienkazenicka ahoj. Ja mám diagnostikovanú funčknú poruchu žlčníka
@lendu
@zienkazenicka ahojte baby, ako sa vam to prosim vas prejavuje? Ako ste na tom teraz?
@lendu a mavas aj bolesti ci ako sa ti to prejavuje? Lebo mne v maji zostili piesok v zlcniku, teraz uz ho mam cisty ale neustale bolesti pod pravym rebrovym oblukom, nic strasne ale akor neprijemne,, plus mi byva zle resp.pocit guče v krku 🤕 Uz neviem comu to pripisovat, ci zlcniku ci chrbtici ci comu 🙄😰
@zabka888 bolesti pod pravym rebrom su u mna na dennom poriadku, presne ako popisujes. Nic strasne, ale dost neprijemne..... Ja to mam take komplikovanejsie, v podstate mi diagnostikovali funkcnu poruchu horneho traviaceho traktu, mne celkovo zle pracuje pankreas aj žlčník. Kázali mi jest castejsie po malych davkach aby sa zlcnik pravidelne vyprazdnoval a plus beriem Kreon na travenie. Mam velke problemy s chrbticou, takze nevedia ci ma boli chrbtica od travenia alebo travenie od chrbtice..... a tak si nejako zijem:D
@lendu aha tak to je jedno s druhym,, ja idem riesit ortopeda, bola som na ct brucha a nic podstatne sa nezistilo.. Len v podstate ze mam nieco s kostrcou, tiez vykrutenu do jednej strany.. A aj ti to pomohlo ked castejsie jes? Musis aj nieco konkretne z jedalnicka vylucit ci jes vsetko? A ako ta to boli? Nie taky tlak? Lebo ja mam par dni tlak, potom pichanie pod prsnikom potom zas medzi rebrami bolest a takto dookola😕
@zabka888 ja mam tiez vsetky vysetrenia za sebou, vsetko bolo ok, akurat zo stolice zle vysledky.... Co sa tyka mojej stravy, ked som sa dozvedela diagnozu, tak som nejedla skoro nic. Teraz jem vsetko. Drzim sa toho ze Zivot je len jeden:D a co sa tyka tych bolesti, ano pocitujem ten tlak, aj pichanie aj vselico ine, ale ako hovorim naucila som sa s tym zit, okolie to aj tak nezaujima🙂
@zabka888 ako som uz pisala vyssie, mam za sebou vsetky mozne vysetrenia, od hadice zvrchu az po hadicu zo spodu, CT, magneticka rezonancia, nikde sa nic neukazalo, nepotvrdilo, len zo stolice som mala zle vysledky. Uzavreli mi to teda ako funkcnu poruchu horneho traviaceho traktu. Pricina.... stres? neviem naozaj
@zabka888
@lendu kočky moje zlaté ako ste na to s tým vašim žlčníkom? mne bolo 2x/ jul, august 2016/ nič na žlčníku nenašli potom som išla na sono a že balto v žlčníku/ zač.okt.2016/ nasledne o dva mesiace kontrola a nič všetko čisté a teraz mi robili aj pred vianocami a všetko čisté , a CT bolo robené ...ale majú podozrenie na funkčnú porucchu žlčníka dva chirurgovaia že vybrať !!! a ja neviem ...a idem k novému gastro. a chcem aby ma poslal aj na magnetickú... ako ste yv na tom máte žlčník alebo ste si ho dali vybrať...ono viem že nemôžem čokoladu a kávú isto a vysmážené nejem.... a celkovo to nie sú koliky ale také tupé tlaky v strede a potom to ide do prava pod rebro nikedy len v boku to cítim ale cítim len chrbát....a mám pocit ako keby mi aj zle trávili , a mám pocit hrče v krku .....inak všetky odbery sú vždy o.k. okrem AMS v moči mávam stále mierne zvýšené....tak neviem či nie je problém aj s pankreasom ? som z toho nešťastná a samozrejme som schudla a padajú mi vlasy? ako sa vy stravujete ? lebo čo Vám pomáha ak vám niečo nezapasuje čo si dáte buscopan ? nospu ? algifen ? alebo nejaké bylinky? čo vám pomáha? Ďakujem za pomoc a radu .....ako s tým žiť či si to dať vybrať alebo sa to upokojí ....????
@tanika ahoj, neviem ci si citala moje prispevky vyssie ale ja som tiez po CT a nic mi nezistili, na sone som mala uz len mierne zhustenu zlc,, takze som podobne na tom ako ty, aj ked teraz mam pocit ze sa mi to trochu upokojiloale tiez som nemavala koliky len taky tupy tlak pod pr.rebr.oblukom a presne aj co pises hrcu v krku (ale to mozno ak psychicky co som uz bola z toho nanervy) a teraz najnovsie mi byva zle ako keby od zaludka ale vysledovala som, ze mi kava robi problem tak sa ju snazim obmedzovat.. Inak jem vsetko ale mastne veci s velkou mierou, tiez som schudla a tiez neviem ako dalej.. Hlavne koli tomu ze by sme chceli druhe dieta a bojim sa co by mi to robilo v tejotenstve 😕 Ale ja byt na tvojom mieste tak by som si to vybrat este nedala kym ti to nerobi velke problemy,, poznam viac zien ktorym sa to casom ukludnilo 🙏🏻😉
@zabka888 &ďakujem za odpoveď...áno som z toho už na nervy, ja mám aj problém ako keby zo žalúdkom preto sa už aj bojím čo jesť...ale ja určite nie káva, čokoláda a mám pocit že si už nedám ani smotanové jedlá vtedy mi to začne bolieť...a chcem sa spýtať čo ti pomáha keď napr. to cítiš dlhšie ten pravý bok a chrbát.... bylinky? a ozaj nebrala si Febichol ? alebo Ursosan ? to ti nedali ale skúšam si dávať aj na trávenie pankreolan.... ja som z toho zúfalá Prosím ťa ješ aj vymážené jedlá alebo či ozaj všetko ? ja mám ešte pocit že poslednom čase aj čerstvé pečivo to je tiež u mňa problém.....ako sa ty stravuješ....od kedy to máš ale ako sa ti to podarilo ukludniť? dík si poklad🙂
@tanika ahoj..... mne na gastre zlcnik neodporuca vybrat vzhladom k tomu ze tam nemam ani kamene ani blato.... ono je to velmi tazko v podstate ten zlcnik mam nefunkcny, ale lekar hovoril ze je to hop alebo trop. Velmi casto sa vraj stava ze zlcnik vyberu a ludia maju problemy stale dokonca niekedy horsie - aj mi to kreslil ako to robia ze oni to na dvoch miestach ucvaknu a potom sa tie miesta zuzia, tym sa znizi priechod zlce a ludia mozu mat este horsie problemy ako pred operaciou..... on mi to vysvetloval ze nevedia presne urcit ci je primarnym problemom zlcnik - teda jeho kontrakcie alebo zlcove cesty - priechodnost..... neviem ci ma chapes.... no ja mavam takisto dost velke tlaky, bolesti chrbtice na dennom poriadku..... ja uzivam kreon, kedysi som uzivala aj ursosan ale nic mi to neprinieslo, tak som ho prestala uzivat. Kedysi som sa straaasne obmedzovala nejedla som skoro nic a to bolo este horsie. Lekar mi potom povedal ze robim chybu vraj musim jest aj tuky a mastne, dokonca mi doporucil, aby som si urobila skvarky a to pocas dna pojedala vraj kvoli tomu, aby sa ten zlcnik pravidelne vyprazdnoval - ono logiku to ma, lebo ked som sa obmedzovala tak sa mi zda ze to bolo este horsie. Samozrejme vsetko s mierou, najdolezitejsie je jest pravidelne a hlavne dobre a vydatne sa naranajkovat, rano je zlc v zlcniku najhustejsia a potrebuje sa vyprazdnit.
@lendu veľmi pekne ti ďakujem za odpoveď lebo som z toho nešťastná...a môžem sa spýtať ono ti to potvrdili vlastne ako že máš tento problém? sono? CT alebo aj magnetická ? lebo chrirgovia že vybrať ale jeden gastrolog mi povedal že presne to čo ty hovoríš môže byť oveľa horšie...ale máš pravdu ja sa tiež obmedzujem a je to horšie má to logiku čo píšeš musím jesť a hlavne pravidelne a samozrejme z mierou. ten kreon mám aj ja doma dávaš si ho pravidelne alebo kedy ako ? a ješ všetko alebo čo ti nerobí dobre čomu sa radšej vyhýbaš ? som rada že som Vás tu našla lebo som ozaj zúfalá...a presne chrbát, tlaky a tupé bolesti niekedy v celom nadbrušku a hlavne pravá strana a ide to aj do boku prostee celkové nepohodlie....za dva týždne idem jednému dobrému gastro. som zvedavá čo mi ten povie ale mne už robil dva krá po sebe sono také dôsledné a nič žiadne blato ani piesok, a CT nič všetko.o.k.....mne sa to blato tam objavilo raz to mi našli .iank to blato je zahustená žlč? čo je vlastne to blato ?
@tanika ja by som ti tu mohla pisat cely roman o tom ako zle som ja toto vsetko znasala..... no ale uz je to tri roky od stanovenia diagnozy a ja sa s tym ucim zit.... nic ine ti totiz ani nezostava. Okolie uz tiez nebavi ma pocuvat si stazovat, kazdy ma svoje starosti a ber to tak, ze nie si ani prva, ani posledna..... Lekarom je to tiez v podstate jedno, ide o to, ako sa k celemu problemu postavis ty.... a ty to urcite zvladnes.... jeden dobry lekar mi vysvetloval, ze cele travenie je postavene na neurohormonalnom systeme, cize vela veci ovplyvnuje stres, co je svata pravda. Cim viac sa budes o seba bat a stresovat, tym ti bude horsie, hlavne co sa zlcnika tyka, ten reaguje na stres brutalne..... Takze moja rada aj ked to bude zniet mozno dost kruto: Nauc sa s tym zit co najrychlejsie, predides mnohym problemom, lebo o chvilu ta budu s touto diagnozou aj ku psychiatrovi posielat - podotyka nie preto ze by si bola hlupa, ale pre problemy spominane vyssie.... ano rovnako aj ja som si tym presla - vsetky vysetrenia negativne CT, magneticka..... proste nic mi nenasli, tiez len zhustenu zlc, co je vlastne sposobene zlym vyprazdnovanim zlcnika...... este co sa tyka tej diagnostiky. Robili mi funkcne sono - cize spravili sono - zlcnik bol plny.... potom som zjedla cokoladu a o 30 minut mi robili dalsie sono. Ak by bol zlcnik v poriadku, mal by sa vyprazdnit. Mne sa skoro vobec ani nepohol - cize zla funkcia. Ak mas este nejake otazky kludne pis.
Ja idem na OP zlcnika za 3 tyzdne mam termin. Ale mne ho idu cely vybrat. Mam ho totiz plny kamenov a uz niekolko kolik za sebou. ☹