Ahojte, prosím vás, ja som už v koncoch, ako naschvál, keď mi menia korunku na zube, tak problém...Už ale dlhšie si cítim akoby nad hornou jednotkou bolesť pri kosti, ale akoby tam niečo bolo hore pri nose, pri dotyku a pritlačení ma to rozbolí... Bolí ma líce akoby kosť už dlhšie tiež a ide to ku uchu, výraznú nádchu nemám, nos som mala trošku upchatý...
Keď sa usmejem tak ma to zabolí hore pri nose, pri zodvihnutí hornej pery. Sem tam som si hodila Nalgesin ale už to cítim stále... Najviac sa bojím toho aby to nešlo z toho zuba, je mŕtvy.
ďakujem za rady.
Jednoznačne zub. Zápal na koreni zo zle ošetreného mŕtveho zuba. Píšeš, že meníš korunku, zubárovi si nepovedala o tvojich ťažkostiach?
@janka1011 ahoj. No ja ten zub mam mrtvy uz 20 rokov a bol bez problemov. Teraz som chcela vymenit na zirkon. Tak neviem ked to moze byt hocico asi...
Podľa toho, čo píšeš si nemyslím, že to môže byť hocičo , ale že je to práve ten zub. To je jedno, koľko rokov je mŕtvy. Každý mŕtvy zub predstavuje toto riziko. Na poklep ťa nebolí?
@janka1011 nie. Zub ako taky nie len pri nose akoby kost a lice...ale idem zajtra k zubarovi radsej nech spravi RTG.
Tak potom daj vedieť ako si dopadla. Držím palce
Podľa mňa bude cysta nad koreňom keď to tam boli. Nech správy mali iba na ten zub. Ak mám pravdu, zub je dobre ošetrený stačí ísť k stomatochirurgovi a spraví resekciu koreňa. To je v lokálnej hodinový zákrok. Alebo môže byť prasklina v zube, aj to vie byť citlivé
@janka1011 viem presne co to je. Viem ako to vyzerá. 12 rokov praxe a 4 na odbornej škole v odbore zubny asistent ta naučia všetk. Hlavne aj ty doktori s ktorymi robíš. Najmä ak sú to chirurgovia a resekcia je naozaj mala chirurgia. A keď sa zápalové ložisko nevylieci, spraví sa tam cysticky obal, ktorý sa následne aj s hrotom koreňa odstraňuje. Často to býva aj pri trhani mŕtvych zubov. Ten cysticky obal drží ten zápalový granulat.
Rtg mi bol robeny pred pol rokom a nic tam nebolo. To sa mohlo za tu dobu zapalit? Idem uz ku zubarovi a strasne sa bojim. Vcera son sa vyplakala ako slon...
Ahojte, tak dopadla som poriadne...
Urobili mi asi 10 snímkov zubov, poriadny zápal pri kosti. Ked som zubárovi ukázala snímok z pred pol roka, tak to tam dvaja pred tým nevideli akože...
Takže zajtra mi to idú urobiť tak, že vyberú kovový čap, ktorý tam mám už 13 rokov a na tom bola tá kovokeramická korunka, dajú mi tam nejakú vyhojovaciu vložku, aby zápal ustúpil, potom dajú keramický biely čap a potom urobia novú zirkónovú korunku+ATB, tak super, som zvedavá ako dlho to bude trvať, ale keďže toto riešim už pol roka tak to asi vydržím, ale som na vyrútenie, lebo už nová korunka bola hotová a zistili toto, tak ale asi lepšie ako by ju už nalepili a potom by to museli zasa dávať dolu kvôli bolesti...jaaaj
A čap bol robený ten kovový v labaku alebo len v ambulancii? Lebo keď v ambulancii ten sa ako skrutka zavrta do zuba a vie zub prasknúť. Bacha na to. To sa už potom nedá bohužiaľ nijak zachrániť. Co sa týka zvyšku bude sa platiť všetko až na tu korunku ak sa bude prerábať, pripadne sa doplatí len rozdiel medzi kovokeramickou a zirkonovou. A prečo sa to rieši už pol roka? Lebo výmena korunky je max na 2 týždne. A vždy sme pred tým robili rtg len toho zuba. Malo by to byt tak ze keď bude v pohode a nebude prasknutý osetri sa, vložka na 2 týždne, zavrie sa zub. Záleží ci bude alebo nebude čakať na úplne vytvrnutie koreňovej výplne. Ak nie, zavrie a v ten deň rovno nalepy sklenený čap, správy odtlačky a pošle do labaka. Do týždňa, max dvoch bude nová korunka hotova. Ak bude čakať tak zväčša týždeň, správy sa čap, odtlačky a čaká sa korunka. Pripadne ešte ak je už teraz zirkonova alebo aj kovokeramicka, môže spraviť to ze správy čap a bude to prispôsobovať na už vyrobenú korunku. Ale je to pracne a nie vždy je na to čas a priestor. Ale aj to je možnosť. Napíšem aj najhoršiu možnú variantu ak na ňu neupozornili. Môže sa stať že keď čap výberu, bude prasklina v zuba a to je už také ze nie je práve najlepšie taky zub ošetrovať lebo sa nedá ošetriť 100% a môže opäť nastať problém so zápalom. Vtedy sa odporúča vytiahnuť zub. V takom prípade by som odporučila implantát. Cenovo je asi o 200 eur drahší ako mostík. Na mostík sa musia obrúsit susedné zuby a to je škoda. Dá sa spraviť tak, že sa vytiahne a rovno do tej rany sa dá. Na čas vhojenia sa robí medzerník, taka mala protezka vyzera to dobre. Po zhojeni po 3 mesiacoch sa robí odtlačok a o týždeň až 14 dní jr hotová korunka. Ak by sa nedalo hneď dávať implantát, čaká sa 3 mesiace na zahojenie rany, vloží sa implantát opäť sa čaká 3 mesiace na zahojenie a potom odtlačky. Celý čas je ten medzerník. Ale ak sa aj nájde prasklina, vy ako pacient kľudne môžete povedať ze aj tak chcete skúsiť ale to už je na vase riziko a dáva sa to podpísať ze bolo doporucene iné ale na želanie pacienta. Môže sa podariť spraviť aj s prasklinou tak ze vydrží ďalších x rokov. Ale môže aj len mesiac.
Ahoj, a ty si doktorka zubná?🙂
Proste to začalo tak, že v marci ešte som bola na jednej klinike lebo som si chcela dať vymeniť kovokeramickú korunku, mala som ju už 13r. za zirkónovú, už bolo vidieť aj pri ďasne kovové atď...tak som nešla ani za mojím zubárom, lebo on nemá ani také dobré vybavenie ordinácie ako akože mali tam. Urobili mi TRG, že ok povedali (no dnes mi doktor na tom snímku ukázal už začínajúci zápal-v marci). Dali dolu ale korunku robili niekde v Maďarsku a bolo to neodborne urobené, tak som to reklamovala, lebo ani tvar ani farba nesedela...tak povedali, že spravia novú, robil to iný technik...ale zasa tá korunka bola akoby šedá, ale to asi tým kovovým čapom, a keď som povedala, že sa mi to nepáči, doktorka, že inde mi lepšie nespravia. Dobre prešlo leto lenže ja som sa nevedela stotožniť s tým, lebo to bolo vidieť, že je do šeda a je to predsa jednotka. Tak som šla zasa inde, všetko im vysvetlila, aký je problém...zasa zle urobená vrstvená korunka a ani tvar nesedel, a že keď sa mi nepáči, mám ísť inde. Tam som sedela pri technikovi a nedokázal to spraviť dobre. Sem tam som ja už cítila tú bolesť pri nose, ale som si to nejak nevšímala, lebo ma aj ofúklo, keď som bola behať, že studený vzduch...Potom som bola u môjho medzi časom, a on, že či som si už zvykla, že mi vypadne ten kovový čap a budú musieť robiť mostík, čo by som nepripustila lebo vedľajšie zuby sú zdravé. Tak, potom som ešte aj v nemocnici skončila, dostala som mozgovú ischémiu asi aj z tých nervov už...Tak som našla ešte jednu dosť ale drahú kliniku, majú veľmi dobré recenzie a keď som tam prišla, všetko to vybavenie, RTG, mikroskop...Dal dolu korunku, ani ju nepílil, len nejak roztopil lepidlo a bola dole. Trochu obrúsil urobili scen zubov. Pozrel žiaľ len ten RTG, ktorý som mala a tiež si tam nič nevšimol, ale keby by bol urobil nový tak už ten zápal tam vidí. Zavolal technika, lebo že ich technička je PN. A Keď som ho uvidela, bol to ten, čo robil pred tým tú korunku, no skoro ma porazilo, ale sme sa zhodli, že teda ani on ani ja nechceme aby robil zasa on. Ale po týždni sa vrátila z PN, tak pekne všetko naskenovali odtlačky, pofotili, nahádzali do PC, že to bude robiť ten stroj....Nalepili dočasnú, ktorú som mala ešte pred tým, lebo mi ju dali domov. Lenže tá mi na druhý deň spadla, tak som šla nech prilepia, lenže dobre nesedela a dostáva sa mi tam jedlo, tak ma to aj začalo pobolievať ale za tie 2-3 týždne ma rozbolelo aj ten zápal sa teda ozval, tak som tam včera volala, zobrali ma teda dnes...
Ja som myslela, že aj dutiny, tie som mal zapílené už. No a ten kovový čap mi tam dával asi technik ho robil, už si nepamätám, lebo to bolo pred 13 rokmi cca. Doteraz som nemala problém...Ale asi teda aj keby som tú korunku nešla meniť tak by ma to teraz bolelo a museli by to dávať dolu...Doktor povedal, že za túto, čo už spravili platiť nebudem, a spravia novú podľa odtlačkov keď už tam bude ten čap keramický alebo aký biely...Lebo by to bolo komplikované prispôsobovať a nemuselo by to dobre sedieť...Ale je profesionálny doktor-chirurg tak dúfam, že to teda zajtra spravia dobre, zahojí sa to už do Vianoc sa budem konečne usmievať po 3/4 roku. Toto s jedným zubom čo som ja nervov prežila...
Keď už nijak nebude dobre, tak už len ten implantát, len koľko peňazí som ja už dala a ešte aj dám, ale za tie nervy mi to fakt nestojí...
No keď sa robil zápal, jasne ze by sa ozval ale tým ze sa robilo, tak sa to kohlo urýchliť. No a keď sa robil len veľký rtg a nie aj malý v tom marci priamo na ten zub tak nemuselo byť až tak vidno, niekedy je tam celkom tien a zle sa hodnotí. Čiže nemuseli si všimnúť. A teraz je fajn ten postup, on ale reálne uvidí aj ako ten zub vyzerá keď vyberie von ten čap. Inak sa čudujem ze už od začiatku neposielali do labaku k technikovi aby videl aj tu druhu ako vyzerá. Ťažko sa totiž ladia v predu zuby, najmä ak sa robí len jeden. A keď tak presvital ten kov nikto nezbrusoval z toho čapu? Ze by ho zuzili viac aby sa dala dat hrubšia vrstva zirkonu? Pripadne aj kovokeramicka sa mohla znovu spraviť len keramika by sa potiahla vysie. Aj take sme robili. A zubna asistentka, vystudovana a kopou praxe. A kde robia? Kľudne aj do spraví
@ronie338 dakujem ti pekne.
No tento zubar ten kovovy cap uz akoby zuzil ale ho vyberu no. Robili aj taku ciapocku bielu pod tu korunku no chudsci zbytocne...Mne to tak pripada ze len peniaze zhrabnut a musim byt spokojna...
Tu maju aspon pristul ludsky. Vzali.ma tefs do opateri v RS Microdent. Doktor Jurkemik...
Ja ten zub mam cca 20 rokov mrtvy aj to si mysim, ze vobec ten nerv nemusel vyberat. Potom zacsl tmsvnut tak sme dsli korunku tu kovoketamicku. No ono to presvitako ten kov ale len pti.urciyom svetle. Dufam, ze to zajtra dobre dopadne a ten skleneny potom nebude presvitat...
A RTG ronili predtym len taky kde su vsetky zuby
Sklenený nepresvita, absolútne nie a lepí sa tiež bielym takže to vyzerá dobre a zirkón je veľmi estetický. Bude dobre.
@ronie338 a to ten cap mi nalepia uz zajtra? Ci ta vyhojovacia vlozka sa musi vybrat aleko to tsm.ostane?
Liečivá vložka býva tak na 2 týždne, potom sa zub vyplní koreňovú výplňou q až potom sa robí čap
@ronie338 no super. Tak to hudem chodit ako zombie...
A ked sa da ten cap tak sa moze uz robit korunka?
Áno už hneď po cape ako ss nalepí bude robiť odtlačky
@ronie338 ahoj.
No tak som prisla domov teraz a nakoniec mi robil resekciu korena ze som tam mala taku cystu ako ceresna,ze by sa mu tam malicek zmestil tak to rozrezdl hore a vybral. Ze to neboli zuby na chybd ale tsm nieco ostalo z povodnej endodoncie pred 20 rokmi a to sa pri zube obalovalo vraj aj 7 rkov a pomaly rastlo...tak mi zasil a ked sa zahoji daju korunku co urobili...ale ze by sa hanbil povedal, keby bol drym doktorom co to nezistili...
No super, najlepšia možnosť z tých všetkých, o týždeň sa stehy výberu a bude kľud.
@ronie338
No dufam ,ze uz po tolkom trapeni konecne bude a aj ta korunka,ze bude pekna...tie stehy mi vraj same vypadnu... dakujem ti za podporu
Tak fajn. Ak by vadili kľudne o týždeň až 10 dní sa môžu vybrať. A korunka keď sa nebude páčiť pekne poslať naspäť a nenechať sa nahovoriť. Technik keď je šikovný spraví takú ze nevidno rozdiel
@ronie338 dakujem ti velmi pekne. Dufam ze tdk uz bude na 4x. 😁
Ahoj. Prosim ta este by som sa chcels opytat. Korunka uz bude tento tyzden len asi mi to este nenalepia. No zub vedla druha jednotka mi je taka citliva hlavne na studene. Ns rtg nic nebolo teraz mambtam plombu aj moj zubar povedal ze vedla je mrtvy zub ze moze byt citlivy ten vedla. Ze plomba drzi dobre este ju zabrusil v septembri. Mohlo by to byt z tej cysty ze zacal byt citlivy?
Rtg keď sú teraz problém sa robil? Ci tam náhodou nie je cysta. Inak môže to byť aj ten trojklanny aj keď zväčša býva problém s dolnymi zubami, jedna vetva ide hore čiže kľudne. Ale šla by som cestou najmenšieho odporu. Čiže rtg zuba, pripadne celej tej strany, ak tam bude cysta, resekcia koreňového hrotu. Ak nie, smer orl, môže byt nejaký problém, nech to pozrie. Aj ako posledne by som riešila trojklanny. Lebo mali sme aj pacienta ktorého nám očná poslala lebo mal problém s okom a nakoniec to bol zub zapálený. Tie horné zuby zasahujú často do dutiny alebo je len tenká bariéra čiže raz dva sa tam niečo prenesie. Bolesti trojklanneho ale bývajú veľmi silné. A boli celá oblasť až brni. Tak to popisujú pacienti .