Je to syndróm dráždivého čreva?

veron11234456
20. aug 2024

Ahojte, chcem sa spýtať, či ste sa niekedy stretli s niečim takýmto, keďže už neviem, či sa mám zacat obávať, žeby som mala z ničoho nič syndróm dráždivého čreva.
3. deň, mám veľmi často stolicu - aj 5x do dňa, riedka mi praveze nepríde, avšak, objavia sa aj kŕče - zjem trošku z niečoho napr, do 10min, kŕče, nafukovanie a okamžite stolica von. Potom však kŕče zmiznú aj nafukovanie.
Zjem jedlo, niekedy do hodiny toto iste. Vsetky príznaky mi sedia, avšak, jedine čo nemám je zápcha, resp ani medzi tými stolicami ju nemám/ medzi tými dňami. Nemám žiadne horucky, dokážem po medzi tými krcami aj normálne jesť jedlo. Intolerancie sú vylúčené, nič pokazené/ čo by mi mohlo podráždiť žalúdok som nejedla.
Prosím o radu, ti, čo to máte, či ste mali niečo podobne? Ďakujem!

veronika2316
20. aug 2024

Možno máš nejakú črevnú virózu

guudy
20. aug 2024

Mas crevnu virozu. Daj si dietu!

veron11234456
autor
20. aug 2024

Keby mám crevnu virózu, tak určite mám hnačku a celý deň nič nezjem podľa mňa.

thirstymonk
20. aug 2024

@veron11234456 Ja mám IBS potvrdene na gastre, tak ti môžem povedať, ako sa to prejavuje.
Za prvé - je to v hlave. Odkedy som sa zbavil hypochondrie s tým, že "je to určite rakovina a za dva dni chcípnem", tak sa príznaky úplne zlepšili. Beriem to teraz športovo. Viem, že ráno pôjdem das dva tri krát na trón a som s tým zmierený. Keď som ešte robil na TPP, mal som to vypočitane tak, že som nabehol v robote, pipol kartu a rovno šiel na tron. Nebudem ozdaj doma tlačiť zadarmo, keď môžem byť za to platený ne? :D

No ale k veci. Mával som aj krče... zapchu som nemal nikdy, to vobec nepoznam. Sračku každu chvíľu a presne ako ty hovoríš - nemal som pocit, že by to bolo jak z wapky, skôr také polotuhé. Volal som to spalena kaša. V tých najhorších dňoch som musel bojovať tak 6 krát za deň a šli mi z oného hlieny (biele). Jedlo na to nemá žiaden vplyv. Rovnako lieky. Inými slovami - mám dni, kedy sa zeserem aj z pitnej vody a suchárov a zasa mám dni, kedy môžem zoškrabať z cesty prejehanu lišku, stroviť ju, zapiť kefirom a za tým si dať pivo a špekáčky a nič mi neni. A ešte jahody so šľahačkou.

Teraz mávam to, že keď sa poriadne napraskam, napr. na obed, tak viem, že za tým príde boj. Tak do 15-30 minút. Ideálne je to vtedy, keď sa napraskam a vyberiem sa kočikovať a lapi ma to dakde 3km za valalom.

Niekedy mávam pocit, že mi čreva roztrha, že to bude sračka jak vezuv, potom prídem na záchod, tlačím, dobreže ma neroztrhá, ale po ukončení nemám pocit, že to bolo to pravé a že určite niekde v čreve mi tkvie ešte nejaký ho*no, ktoré sa tam naschvál zdržuje, aby mi mohlo spôsobovať úkrutné múky. Toto je typické pre IBS.

Takže moja rada - smer gastro, dajú ti hadičku do vieškde, ale mne dávali len 1,20 metra, aby vylučili kadejake polypy a nedajbože rakovinu. Spravia ti testy na celiakiu a alergie. Ak nemáš teplotu, podľa mňa nemaš žiadnu virozu a žiadna dieta ti aj tak nepomože.

veron11234456
autor
20. aug 2024

@thirstymonk ďakujeeeeeeem!!! 😂

lubossi
20. aug 2024

alebo si precitaj od Bukovskeho, Zachrante svoje crevo.. je to pisane pre pospolity lud a vela sa dozvies a kopec rad tam je

lonely66
20. aug 2024

@thirstymonk človek naozaj nevie, čo je "lepšie". ja som "zápcharka" 😀 a to je ti tiež utrpenie. prakticky pre mňa platí záver tvojho druhého odstavca... môžem robiť čo chcem, nejde to von. je to fakt utrpenie. bolesti brucha na dennom poriadku. inak súhlasím so všetkým, čo píšeš. ALE....toť nedávno som mala obdobie, že som musela rapídne navýšiť železo. niekoho zo železa zapečie, niekomu to urobí naopak. ja som bola druhá skupinka. začala som kadiť denne 1-2x ale také, presne ako píšeš, ako tuhá kaša. a nevytretiteľné 😀 (povedané spôsobom pána danka). a vtedy som si povedala, moja stará zlatá zápcha... nuž, každý chce to, čo nemá. ale ani jedno ani druhé teda nie je žiadna slasť.

@veron11234456 ak ti toto trvá len 3 dni, ešte vyčkaj s návštevou lekára. ono to naozaj môže byť viróza, ktorá ťa len "lízla". mne dcéra priniesla v prvom polroku takú virózu, že prezvracala celú noc. ja som čakala, kedy to príde na mňa. prišlo. ale v podobe hnačiek a to veľmi podobného charakteru, ako máš ty. a to mi celkom chutilo jesť, aj všetko, ale potom prišli silné kŕče a šlo to spodom (našťastie, neznášam zvracanie). po pár dňoch bol pokoj. čiže virózu by som zatiaľ vôbec nespochybnila...

veron11234456
autor
20. aug 2024

@lonely66 ďakujeem aj za tvoju odpoved. Vážim si to. Určite ešte počkám. Možno otázka, kŕče pretrvávajú stále akoby celý den, alebo prídu z ničoho nič, nafukovanie, nutkanie na stolicu a vyprázdnenie a potom funguješ ďalej? Lebo takto nejak to mám ja.

lonely66
20. aug 2024

@veron11234456 no... ja som práve zo skupiny "zápcha". to znamená, že áno, nafukovanie mnohokrát a nechutné. čo je horšie, nejde to von, ale vzduch behá v črevách hore-dolu a prispieva tým k bolestiam. kŕče občas, hlavne vtedy, keď si črevá zmyslia konečne sa vyprázdniť a celý ten niekoľkodňový obsah sa presúva... to sú neskutočné bolesti a kŕče. kŕče nepretrvávajú celý deň u mňa. je to otázka pár minút a potom "letím", trpím, tisnem div si oči nevytisnem a konečne nastane úľava. na pár hodín 😀 lebo nikdy nevyjde všetko, čo má, lebo proste zápcha. je to hrozné. a skúšala som všetko možné, ovocie, semienka, slivky zapiť vodou, kopu vlákniny, bez vlákniny, vlákninu z lekárne... toto všetko u mňa zaberie nanajvýš na 3-5 dní a potom si moje črevá akoby zvyknú na novú potravinu a opäť to ignorujú a neposúvajú obsah tak, ako by mali. preto chvíľami aj závidím ľuďom, ktorí majú skôr hnačku, lebo sadnú 1, 2 alebo 3x do dňa na wc, vyletí to a majú pokoj. alebo si to myslím ja a oni si myslia naopak 😀 v každom prípade súhlasím s tvrdením, že veľa vecí je v hlave. čím viac som sa v minulosti stresovala, tým väčšie bolesti brucha som mávala. teraz som ukľudnená, je to podstatne lepšie, ale stále je veľa, veľmi veľa dní v mesiaci, kedy mávam bolesti brucha aj celý deň. ja som sa s tým naučila žiť, ale veľmi ma to vyčerpáva, fakt.

thirstymonk
20. aug 2024

@lonely66 A nepomoze ti ani sto kapiek gutalaxu? Lebo mne 20 tabliet uhlia za den nepomohlo. Akurat co ta sracka bola cierna jak dusa a strasne mi porezala rit
Kvical som jak sirota.

zuz02
20. aug 2024

A ako dlho to máš takto? Už nejaký čas alebo je to len pár dňová záležitosť? Ak dlho, tak musíš zistiť z čoho to je a ak krátko, tak viróza. Ja tiež teraz niečo také mám. U MBq je to určite nejaký bacil. Dala som si zatiaľ len probiotikum a živočíšne uhlie. Polepšilo sa mi a uvidím, čo bude zajtra. Dám si diétnu stravu a budem veriť , že uz bude lepšie.

danielahamar
20. aug 2024

A čo takto intolerancia, alebo HIT?

veron11234456
autor
20. aug 2024

@zuz02 3. deň, živočíšne uhlie ani diétna strava nemá žiadny vplyv na to. Je mi to divne, nakoľko s ničím takýmto som sa ešte nestretla.

thirstymonk
20. aug 2024

@veron11234456 IBS sa vacsinou prejavi na sklonku dospelosti. U mna v sedemnastich. Vacsinou vsak znamena, ze u teba sa mohlo prejavit aj pozdejsie.

lonely66
20. aug 2024

@thirstymonk toto som radšej neskúšala, že 100 kvapiek 😀

thirstymonk
21. aug 2024

@lubossi tipnem si. Jedna rada bude "nenoste ruško"? 🤣🤣🤣

lonely66
21. aug 2024

@thirstymonk mimochodom, ak je niečo na sklonku, nie je to na konci? lebo ak na sklonku dospelosti, tak to je vlastne úvod staroby 😀

lubossi
21. aug 2024

@thirstymonk to určite! :D
Ale bez srandy mne tie jeho knihy a videa pomohli. A viem že nie som sám.

thirstymonk
21. aug 2024

@lonely66 Hej, sory :D Malo to byť na sklonku puberty :D

thirstymonk
21. aug 2024

@lubossi TO je potom super, možno si raz cez dlhe zimne večery niečo prečitam 🙂

lubossi
21. aug 2024

@thirstymonk hej no.. k tym telam by mali davat uz v porodnici nejake navody.. ako je to mozne ze sa v 40 dozvedam take zakladne veci, ze ked do seba ladujem blbosti tak sa to kazi ako by som do auta miesto benzina lial petrolej a vypaleny slnecnicovy olej..
Ale ako som zacal zdravo jest a hybat sa, tak pocitovo som jak 20r. A vlastne aj vysledkami krvi a meranim telesnych funkcii od kardia az po metabolizmus.