Je to sociálna fóbia?

2. júl 2022

Prosim o laicky nazor.Mam pocit,ked sa niekto niekde smeje a zabava,tak,ze je to na moj ucet.Ked sa niekde rozpravaju,tak ze je to o mne...Ako nie vzdy...Mavam lepsie dni,kedy si verim a nevnimam tieto veci.Viem,ze lekar povie najlrpsie,ale aspon z vlastnej skusenosti,co si myslite?

trojnasobnamama
2. júl 2022

Schyzoidna porucha skus si niečo otom prečitať.

kluska
2. júl 2022

skor znizena sebadovera, nizka laska k sebe samej

anonym00000
2. júl 2022

@kluska tiež mám to čo autor popisuje a nemám pocit, že to je zo zníženej sebadôvery. S tou som nehorázne pokročilá a stále sú tam tie neistoty. Toto je psychiatrická diagnoza. Aj keď môžem sa mýlit

autor
2. júl 2022

@trojnasobnamama fuu,to pozriem,dik

marsmykkok
2. júl 2022

neviem, moja mama je podobná, riadne nepočuje čo vravia a domyslí si, že je to o nej... niekto povie niečo zo srandy aby nestála reč a hned na ňu útočí podľa nej... Preto má slabé vzťahy v robote, nemá riadne kamáratstvá. A starká bola rovnaká z jej strany. Ja tiež ked som v tom vyrastala a mám celkovo nižšie sebavedomie som na seba citlivejšia, ale s týmto bojujem a zatiaľ si tak nedomýšlam väčšinou.

autor
2. júl 2022

@kluska suvis to ma urcite,no mozno je to viac,uvidim

autor
2. júl 2022

@anonym00000 hmm,ved to,ze je to urcite prepojene,len ci len ta sebadovera uvidim

kluska
2. júl 2022

ja nehladam vsade diagnozy, tak preto. Ale ten pocit znizenej sebadovery zostava v podvedomi, tazko sa ho zbavit, hlavne ked vela veci je ukotvenych z detstva. Takisto vztahovacnost a tiez aj charakter tam vplyva, niekto ma u riti co si myslia druhi, niekto zase nie. nejaka krivda z detstva? vztahova krivda? nie je tam nieco co to vyvolava v podvedomi. lebo mozme si mysliet, ze waw jaka som teraz uzastna, tolko som dokazala, mam super deti, dobru pracu, milujuceho muza a potom bum pride chvila, ze napr nie som dost dobra (mama hovorila casto) alebo nie som dost pritazliva (byvaly ma podviedol), nie som dost dobra matka (kricala som na dieta alebo dieta mi povedalo, ze ma nelubi) a podobne. Treba mysliet pozitivne a odhanat tie negativne myslienky.

autor
2. júl 2022

@marsmykkok fuu,neni to jednoduche,no,niekedy go so sebavedomim suvisi

marsmykkok
2. júl 2022

autorka Podľa mňa si hlavne treba uvedomiť, že žiješ pre seba a svoju rodinu a niekedy aj ty určite riešíš iných a povieš niečo čo vyznie zle alebo si neuvedomíš že druhá strana to počuje, rovnako tiež ak chceš udržať konverzáciu použiješ nevhodné slová a neskôr zistíš že druhú stranu si mohla uraziť alebo sa jej dotknúť. Príklad, stretneš známu, povieš jej že si bola na nejakej akcii (s deťmi) Opýtaš sa jej či bola tiež. Povie, že nie, ty dodáš že aj tak to bola akcia hlavne vhodná pre deti. A tá osoba sa napríklad dlho snaží o deti a nedarí sa im. A teraz je len na nej, či to zoberie tak, že si jej chcela pripomenúť že nemá deti a ublížiť alebo si to povedala len tak. Preto aj ty ak máš pocit že niekto môže mať niečo proti tebe alebo ti povedal niečo naschvál musíš to brať tak že možno to tak nemyslel a zbytočne sa tým zaoberať a kaziť deň. Ako sa hovorí jedným uchom dnu a druhým von, neanalyzovať a neriešiť to, či to bolo o tebe, ako to myslel a tak. Lebo inak budeš mať sociálne kontakty na bode nula a všetky ťa budú mať za zlú, úražlivú a panovačnú osobu, pričom to tak nie je.

anonym00000
2. júl 2022

Áno sebadôvera tam hrá rolu ale predsa tam môže byť aj niečo viac, skús si o tom viac prečítať

autor
2. júl 2022

@anonym00000 viem,ze moze,
🤔

ivangeline
2. júl 2022

Vsetko chceme skatulkovat.. Postatne je,ci ta to obmedzuje a ak ano,co s tym chces robit.

autor
2. júl 2022

@ivangeline hmm,to ano,chcem to riesit praveze.