Dobrý deň chcem sa spýtať mam nález na mozgu typické lezie pre SM. V Ba mi robili lumbalnu punkciu v BA ako som pisala v predchadzajúcej diskusii . Bola negativna.. nasledne mi robili MR miechy. Bez nalezu ,ziadne lezie. Žiadny priami Atak. Myslíte si že to je SM .. alebo inak čo to okrem SM môže byť.
Nech Ťa pošle neurologička do SM centra, tam si s tým už poradia.
Mne povedali v SM centre, že na potvrdenie SM musí mať človek typické lézie, ktoré časom pribúdajú, pozitívne Vepy a pozitívny mok/punkciu. Veľa ľudí je roky v sledovaní pre RIS, t.j. zmeny na mozgu sú, ale nie sú splnené MD kritéria pre SM, sleduje sa na MRI či sa stav mení alebo stagnuje, kontrolujú sa Vepy. Ono tá punkcia vraj nie je až tak významná, pretože pozitívna môže byť aj pri iných zápaloch. Ale zase sa nedá žiť tak, že o rok o dva mi diagnostikujú SM to by sa človek zbláznil. Niekedy sa choroba ukáže až po rokoch. Máš negatívnu punkciu a zrejme to budú sledovať, tak ži pre dnešok a nepripúšťaj si SM lebo ťa to zničí. To je akoby si žila s tým, že o rok budeš mať rakovinu. Človek sa pozoruje a privolá si/navodí príznaky. Mne počas diagnostiky napísali do správy psychosomatická sugescia príznakov. Nakoniec ju vylúčili a zbytočne som sa užierala. Mňa to úplne pohltilo/ ja som takmer zošalela....ale nikto ti s istotou nepovie, že sa tam neskrýva a neprepukne o 10 rokov, rozhodla som sa to neriešiť pre svoje vlastné psychické zdravie.
@sonicka107 a aké máš problémy že rozmylaš nad SM ?
@sonicka107 aj ja som pred pár rokmi zistila, že mám lézie na mozgu typicke pre SM. Tá sa ale nepotvrdila. Chodím každý rok na kontrolné MR, či sa nejako menia, prípadne ich je viac. Lekárka mi tiež vravela, že ich má mnoho ludí a ani o tom nevedia. A aké máš problemy, ked si mysliš, že más SM?
@matus7030
@modrymotyl8 ... ja som tetanička a po porode som dostala strasne bolesti hlavy a každy den tetanicke zachvaty ale strasne agresivne zachvaty (nevidela som,nevedela hovorit,dychat,trplo mi cele telo aj tvar ...) lenze ja som mala trpnitia aj mimo zachvatu .. doktorka mi stale nahovarala ze je to zo psychiky lenze ja som bola upne v poriadku nerozčulovala som sa ani som nebola v strese psycholog tiez povedal ze psychika je v poriadku tak ma dali teda na MR mozgu kde bolo 40 lezii na mozgu upne typických pre SM.. tak ma poslali do BA kde mi neurologička povedala že na 99% je to SM. Spravili lumbalku bola negativna. Poslali ma domou kde mi.napisali do papierov že vysoko sups. SM. (Vysoko pravdepodobna) . Nasledne mi moja neurologicka dala spravit MR miechy. To bolo tiež čisté. Mala som aj očné vyšetrenie kde su na jedno oko znížene neake hodnoty .V máji mam MR v SM centre. Lenze ja nevladzem mam malinke babatko ktoré ked držim v ruke par minut uz nevladzem,velakrat mam slabost v rukach , mam neistotu v chôdzi.
@sonicka107 velakrat citim aj mravčanie z nicoho nic v rukach.
@sonicka107 No inak po pôrode má veľmi veľa žien hlavne počas kojenia mravčenie v rukách a v nohách, hlavne ak si počas tehotenstva brala magnézium vo vyšších dávkach, telo si na ten prísun zvyklo a zrazu to nemá. Tiež sú po pôrode počas kojenia rozvrátené hormóny, minerály, chýbajú Bčka atď. Mne tiež po pôrode trplo všetko, mala som stuhnuté svaly, všetko ma bolelo, začali mi migrény - hlavne očné migrény kedy som nič nevidela aj 10 minút. Postupne všetko odoznelo ako som prestala kojiť. Kamarátka to mala presne tak isto keď porodila. Je dosť možné, že tie lézie (ak nie sú aktívne) tam máš už dlho a boli už pred tehu a našli sa náhodne lebo robili MRI. Veď ak je lumbálka negatívna tak to znamená, že v tele neprebieha zápal čo by ničil nervové spojenia. Kľud. Ber ten magnerot a skús si kúpiť Remyelin. Mne to dosť pomohlo aj B12 a milgamu som si istý čas dávala pichať od neurologičky a odoznelo to tŕpnutie. Je úplne normálne, že ak si tetanička tak stavy po pôrode zhoršujú záchvaty a tvoj stres z možnej SM tomu nepomáha ani trochu.
Dôležité je, že si v rukách lekárov a sledujú to, oni to v prípade aktivity podchytia, ak by to predsa len bola SM. Ak by to aj bolo ono a niekde to tam v tebe tlie, tak to t.č. nebude aktívne, inak by predsa našli zápal v moku a už by to liečili. Otec má SM a on mal všetko pozitívne - VEPY, MRI mozgu, miechu mal samú léziu a aj mok mal pozitívny a dokonca to bolo aktívne lebo to kontrastná látka vysvietila. Proste nález bol jasný a hneď mu nasadili liečbu, nenechali ho tak.
@sonicka107 ak sa vylúči SM, skus sa zamerat ci nejde o panickú poruchu. Vela ludi s tetaniou ju ma a objavuje sa coraz castejsie a to u mladych ludi. Je to sice psychicka porucha, ale kludne ju mozu sprevadzat aj fyziologicke stavy ako pises slabost, mravcenie, .... Drzím palce, aby SM nepotvrdila 🙂
Ak bola lumbálka negatívna tak nie, lézie na mozgu sú aj pri migréne, po infekčných ochoreniach, môžu mať cievny podklad, môžu byť vrodené....veď čo máš v správe? Ak by to bola SM, tak by ju už začali liečiť. Mne neurologička povedala, že lézie na mozgu má veľa ľudí a nie vždy majú SM. Budeš v sledovaní ako RIS.