Ahojte dievcata.
Mam relativne blizku znamu(suseda, matka deti, ktore sa kamaratia s mojim dietatom), ktora, predpokladam, je nejako psychicky chora. Pisem sem, mozno mi poradite, o aku chorobu moze ist. Ja som myslela, ze schizofrenia, ale ked citam definicie schzofrenie na nete, tak pri tejto chorobe clovek veri uplnym nezmyslom, napriklad, ze ho chcu uniest mimozenstania.
Ta znama asi na take neveri, neviem. Az v takom stadiu sa mi nepredviedla.
Popisem, ako sa chova:
-ked je normalna, ma normalny hlas, ked ma svoj "stav", ma taky ako keby hlas opilca, ale nemyslim si, ze pije. Alkohol z nej nie je citit
-vsetko vidi negativne, nic nepochvali, vyslovene vsetko ohundre hoc nemusi, casto by mala byt vdacna, napriklad niekto jej donesie zeleninu zo zahradky a ona to vidi v zlom, ze ten clovek to nema kam vyhodit, preto jej to doniesol, alebo zeleninu zuzitkuje a potom hovori, ze bola splesnivena, spinava atd.
-rozprava iba o krivdach, ktore sa jej stali, ale su to vyfabulovane krivdy. Ma styridsat rokov, ale riesi, ze ju matka dala do pionierskeho tabora, alebo ked mala 12 rokov, tak ju bratranec pobozkal(akoze ju tym znasilnil),
Moze byt nejaka porucha osobnosti, ak mava aj emocne vykyvy tak hranicna, alebo len puta pozornost na seba tymi krivdami a nemusi spadat do diagnozy len ma crty. Tazko dedukovat co tymi krivdami sleduje skor si myslim ze len vyzaduje pozornost a v roli obete sa ludia lahsie "zlutuju"
Samozrejme takto z opisu sa to neda zistit to su len dohady
Pokracujem v sprave, lebo mi blbla klavesnica.
-s matkou, tak ju vola, sa roky nekontaktuje, lebo ked bola s rodinou na vikend u matky, tak povedala, ze ide do obchodu, ale matka, ked sa od niekial vracala, tak kupila jogurty. Pre tu znamu to bol akt hodny zavrhnutia matky
Ja som ju uz dva tyzdne nevidela a ona mi nahovorila do whatsappu, ze som jej pred dvomi tyzdnami povedala nieco(co som naozaj povedala, ale myslela som to pozitivne), tak ona dnes uplne pretocila zmysel toho a po dvoch tyzdnoch mi potrebovala oznamit, ze nase "kamaratstvo" sa skoncilo. (Akoze uz to je sialene)
A este sa vyhrazala, ze ma bude tahat po sudoch(coho sa nebojim, len vam popisujem jej spravanie)
Nie je moznost sa jej vyhnut, len vobec neviem, ako reagovat a coho vsetkeho je schopna.
Ma niekto predstavu, co je to?
@jania023 Chcem vediet, ako sa k takej osobe spravat, aby ju moje spravanie neprovokovalo.
Tiez je to pre mnanieco nove, take nieco som v zivote nezazila, preto to chcem spoznat, co je to.
Pri tychto ludoch ani lekari nevedia co robia cielene aby manipulovali a co je uz nieco mimo ich volu a spada to do nejakej diagnozy.
@jania023 Plus neries, ked nevies poradit. Alebo mas pocit, ze som touto otazkou ohrozila tvoju bezpecnost a pridu ta uniest mimozemstania?
@jan510 Dik za normalnu odpoved😘
@oliolijanka este teoreticky skryty narcizmus. Vela ludi ma diagnozy zmiesane casto je hranicna s narcistickou a pod. Skus si popozerat priznaky na nete mozno sa ti vybavia konkretne situacie
@oliolijanka Rýpanie sa v minulosti a v starých krivdách, zlé vzťahy s rodinou ako dôsledok údajne ťažkého detstva, labilná psychika, sebastrednosť, prekrúcanie faktov a nelogické správanie - však táto charakteristika sedí na mnohé užívateľky koňa. 🤣🤣🤣
Načo takú osobu riešiš? Pošli ju k psychológovi a psychiatrovi - to je dnes in, nech jej dá antidepresíva.
@oliolijanka asi tu schyzofreniu mas teda ty a my nemame vestecku gulu aby sme vedi kedy mas stavy
Neviem co riesis ak ti vadi jej stav tak sa s nou nebav a hotovo. Pri dnesnom pracovnom tempe, vsetko okolo nas je kontaminovane E ckami sa netreba cudivat ze ludia maju psychycke problemy. A bude to zial este horsie
Mam kamosa psychiatra a aj ten uz potrebuje psychiatra cize tak. Vraj su ludia uplne sialeny.
Gramatické okienko: schizofrénia s mäkkým i
@oliolijanka myslím že to je schizofrénia. Neviem isto ale mali sme v rodine schizofrenika a mám aj takého kolegu ktorý sa lieči ale niekedy ma takéto podobne spravanie. Správaj sa k nej normálne ale neber jej výčitky veľmi vážne a osobne. Neublíži ti len ti bude s ňou nepríjemne. Môže a nemusí si uvedomovať že ma problém. Určite ma podobne problémy aj doma a aj s inými preto si to neber k srdcu. Nemusí mat problém s mimozemšťanmi ale neskôr môže mat strach že ju chce niekto otráviť. Alebo inak ohroziť. Schizofréniu dostane človek tak do 30-35 rokov neskôr už nie. Asi to ma teda už dlhšie. Možno sa aj lieči. Neboj sa jej a netráp sa pre ňu nesnaž sa jej do toho montovať. Správaj sa ako vždy a kľudne môžeš aj odmietnuť s ňou byt dlhší čas.
@heleninamama Ved by som ju neriesila, ale idem okolo jej zahradky, pozdravim sa jej, pochvalim jej zeleninu a ona mi o dva tyzdne neskor nahovori v piatich minutach strasidelne bludy, ze ona tu zahradu nikomu neukradla a ze ked to niekomu budem hovorit, ze ma bude tahat po sudoch?😁
A ze som necitliva zla osoba, lebo som ju videla plakat a vobec som netisila jej utrpenie(to vtedy, ked sa mi stazovala, ze ju matka dala do tabora).🙈 (som jej na to povedala, ze ja som cele dectvo do tabora chcela ist, ze to bol moj sen😊)
A mala by som ju v "trupke", ale sokuje ma zameranost na mna. Uz vcera mi poslala sms, ze jej mam napisat, kedy k nej pridem, lebo mi chce nieco povedat.
To mi prislo uz sialene, tak som nereagovala a ona dnes pritvrdila🤷♀️
@oliolijanka buď k nej stále milá a láskavá. Neboj sa nedá ťa ani na súd a ani ti nebude ubližovať. Len sa bude zle správať k tebe. Hovor na ňu kludnym hlasom a nehádaj sa s ňou len jej vždy kľudne povedz že ty jej nerobíš zle ty si nerobila to a nechcela si robiť to z čoho ťa obviňuje že si chcela robiť.
Bojíš sa, že Ti bude robiť scény?
Keď hovorí ako "opilec" možno berie lieky a je z nich otapena, nefetuje? Pracuje?
To môže byť x diagnóz najskôr porucha osobnosti, histrionska ti vyvolávajú konflikty, žijú v sebaľútosti neviem ako ju dlho poznáš, ale asi krátko... ukonči kontakt, neodpisuj...
@slovakboy Ano, ja jej samozrejme nechcem nijako ublizit. Lebo prva moja reakcia bola, ze tam nabehnem a spravim cirkus humberto, ze co si to dovoluje, ale v tom momente som si vsetky tie naznaky pospajala a uvedomila si, ze to uz bude asi nejaka choroba a chcela som vediet, ako s takym clovekom vychadzat v mieri.
@oliolijanka ešte si dopísala ďalej o tej záhrade...tak to vyzerá ako schizofrenia ja by som úplne utla kontaktovanie
@oliolijanka tu som našiel celkom dobré rady od odborníkov: https://psychozdravie.sk/moj-blizky-trpi-schizo...
Nepolemizuj s ňou a nevyviňuj sa. Buď k nej kľudná.
Su tam prvky paranoje - ma pocit, ze jej chce/chcel niekto ublizit, to bezpochyby…Psychiatra by potrebovala, len problem je v tom, ze si to neuvedomuje a ty s tym vela nenarobis. Jedine, ze by mala nejaky mega zachvat, pri ktorom by ohrozovala seba alebo niekoho ineho s ty si toho svedkom, vtedy mozes zavolat zachranku
@luccija Jasne, ze sa aj bojim, ale nie scen, skor ze nejako ublizi mojmu dietatu. Vobec neviem, co mozno ocakavat.
A ano, na sms som neodpisala, tak ona navysila intenzitu zloby a nahovorila mi 5 minut takym tym opileckym hlasom. To bol naozaj horor.
@oliolijanka a má manžela? Ten ju ako berie? S ním nemá problém?
@oliolijanka ja by som s ňou išla na ten súd a požiadala o zákaz priblíženia 😄
@aylinn 🙈😁👍
@thereisabear Ma manzela, ma deti.
Manzel je taky tichy, ku mne mily(nijako neflirtuje, to uz je starsi panko). Prekvapilo ma jej chovanie k detom "chodte prec odo mna, boli ma z vas hlava".
Deti su velmi poslusne(5 a 9r) a ako keby si ju ochranuju. Po tej hlaske hned stichli, zosmutneli a odisli o zopar metrov od nas a tichucko stali.
@autorka môže to byť takto mám tiež skúsenosti s takou osobou a s takými krivdami a zrazu všetko mienené dobre považuje za zle, že jej niekto chce škodiť a má dg. schizofrénia, ale v tej akútnej fáze mala halucinácie a bludy, že ju chcú zneškodniť, prenasledujú, odpočúvajú… ale to bol ten vrchol tej dg. Zas sú aj take osoby, ktoré všetko prekrútia a je to ich len charakteristická povahová črta a nemajú schizofréniu.
@thereisabear Ja ich naozaj velmi nepoznam. Na ulici sme sa vzdy iba zdravili, teraz sa deti zacali kamaratit, tak sme sa kvoli detnom zoparkrat stretli.
Dakujem vam vsetkym za reakciu, idem spat, zmohlo ma to. Dobru noc🖐
Paranoidna schizofrenia sa prejavuje najma takou utkvelou predstavou,ze ti chce kazdy ublizit,ze ta prenasleduju,odpocuvaju,chcu zabit,otravit ci inak ublizit..Mozu sa ku tomu pridruzit sluchove aj opticke halucinacie..Z mojej skusenosti je vidiet tento stav na ociach,su take ine,akoby dive..Schizofrenik moze robit nelogicke rozhodnutia a ciny,inak vnima realitu (osoba z mojho okolia chodila v letnych satach v zime)..Vedia rozpravat velmi presvedcivo..Niekedy navonok vyzeraju normalne..Preto sa da tazsie rozoznat taka diagnoza ak nie ste casto spolu alebo sa nepoznate velmi dobre..
a?? Preco riesite co nieje vas problem? Aj keby mala schyzofreniu ako vam tato informacia pomoze ?