Je to psychická choroba?

9. dec 2024

Ahojte uz dlhsie mi neni dobre. Citim sa prazdna a vyhorena, z nicoho nemam radost, neviem byt s nicim spokojna, doma len vrieskam po detoch a po muzovi, vsetko mi vadi, hluk, krik, vadi mi ze sa musim ucit s detmi, ze musim upratat a zehlit, ze musim varit, nechce sa mi ist na vzduch, cely den len sedim doma, neznesiem denne svetlo, vxslovene zijem v tme, zijem akoby na autopilota, staram sa o babatko a starsie deti, ale nerobim to rada. Ked odbije 15 ta hodina az mi pride zle, lebo viem ze pridu domov zo skoly, bude tu hluk a krik a totalny chaoz, poriadok co urobim cez den bude do sekundy prec, s muzom uz ani nehovorim, ked aj nieco poviem vyvolam hadku. Rozculi ma uplne vsetko a zo sekundy na sekundu viem prepnut z dobrej nalady do totalnej psychickej zurivosti. Prejedam sa velmi, mam pocit, ze len jedlo ma momentalne robi stastnou. Navyse ma boli cele telo, mam neustale bolesti svalov a neviem co s tym, nikto z lekarov nic nezistil a ja som z toho v strese, mam pocit ze tento stav a bolesti dost ovplyvnuju moj momentalny psychicky stav. Lekari si myslia, ze to je psychickeho povodu a ako tak uvazujem mozno aj maju pravdu. Nikdy som taka nebola, vzdy som bola akcna, plna zivota, milovala som doma detsky smiech a krik, svoju rodinu milujem, ale momentalne mi vsetci lezu na nervy, vkuse len placem alebo sa lutujem alebo kricim a potom to lutujem, neni to mesiac, ani dva, trva to uz rok a mam pocit ze sa to zhorsuje a myslim so ze mam nejaku psychicky chorobu, mozno depresiu, uzkost alebo maniodepresiu alebo tetaniu, ozaj neviem podla guglu nijak prist na to ci mi sibe alebo ma z nicoho nic zasiahla psychicka choroba, u nas sa moc o psychickom zdravi nehovori, max sa ma niekto opyta ako mi je a ja zaklamem, ze dobre. Asi aj cely tento text znie chaoticky a blaznivo, ja len ci niekto nemal podobne priznaky a brdel by mi poradit😊 dakujem

zobaka
9. dec 2024

mas pravdepodobne depresiu

anjelicek26
9. dec 2024

Tak odpovedala si si v prvej vete, si vyhoreta. Nedozrela si sama na seba, na svoj oddych na svoj cas na svoje zdravie a na svoj time out... Obehni si obvodaka, pozri, co ti chyba... ja mam B12 a zelezo stale nejako na hranici, tak sa dopujem, pomaha to... davam si pozor na cukor, v tehu mi to velmi kolisalo, vnimam aj mimo tehotenstva, ze pri klesani cukru mi ide hore "agresivita" a az sa mi zatmieva pred ocami, ked som hladna... energeticky vydaj vyssi, ako tvoje fyzicke a psychicke potreby... nehovorim, ze cukrovka, ale teda telo zle znasa inzulinovu hojdacku...

Nemyslim si, ze mas depresiu (ale vyhorenie), ale ze si zo vsetkeho neskutocne fyzicky a psychicky unavena. Neviem, co ti pomoze, mne pomahaju drobnosti - chodim hrat raz v tyzdni tenis s kamoskou, raz v tyzdni chodim plavat (synovia maju trening dva bazeny dalej) a mam modreho konika... pre mna je to presne ten ventil, ktory potrebujem... mne to pomaha sa s toho vypisat a je lepsie... a viem, ze v aprili uz budem zasa v praci a budem pit teplu kavu... plus mam manzela, ktory beha okolo deti a domacnosti rovnako ako ja, vidim, ze na to nie som sama... vecer zaspavam pritulena k vonavemu babatku a viem, ze ten dalsi den zvladneme napriek hluku, chaosu, zaverecnym pisomkam, bliziacim sa sviatkom, treningom, besiedkam a vianocnym vecierkom... to mi pripomina, ze dcera ma na zajtra na triedne pecenie doniest cesto, yes...

autor
9. dec 2024

@anjelicek26 mne nepomaha nic, pred tyzdnom som sa vratila z dovolenky kde som bola tyzden sama bez deti a muza. myslela som ze sa odreagujem, domov som sa hrozne tesila ale uz po hodine mi bolo zasa zle, mne nerobi radost ani nakupovanie, sport, ani len na vino s kamoskami sa mi nechce a vymyslam si ze nemozem. Navyse mam vkuse na mysli vtierave myslienky, ze zomriem, kazdy den mxslim ze mam nejaku chorobu, alebo sa stane nieco detom, alebo vyhori dom, je to velmi neprijemne ale nedokazem sa toho zbavit a prepadam panike potom.,. Obcas mam pocit ze sa neviem dostatocne nadychnut, dycham len akoby na polovicu a to potom tiez panikarim, ja si myslim, ze so mnou nieco neni ok, a ano jedine co ma upokoji ako teba ked sa pritulim k malej, to je moj antistresovy vankusik. Este chcem dodat ze muz mi pomaha a deti mam uzasne, pomahaju s malou, pomozu, ale aj tak po nich vkuse vrieskam a nedokazem si pomoct a potom mi je samozrejme este horsie.

anjelicek26
9. dec 2024

Tak az taketo myslienky veru su uz zle, ten psycholog by bola dobra cesta. Drzim palce, nech sa to postupne zlepsi.

bluka2
9. dec 2024

Aky vek majú deti? Znie to tak, že si isla moc dlho na veľký výkon a tvoje telo už nevládze… telo- myseľ to je prepojené. Asi by bolo treba poriadnu zmenu, neviem, niečo ako zbaliť sa a odísť na druhu polovicu zemegule, úplne prec od celej dennej rutiny, niekam, kde neotravujú každý den s dakym listom zo školy a idiotskou administratívou, niekam, kde ti ani nenapadne žehliť, namiesto toho si radšej ideš kúpiť kokosové orechy. Stres ide z 100 na 5, komunitný život, viac pomoci s deťmi. Asi by som vám odporučila len tu jednosmernú letenku z Európy, ktorá sa točí nejak rýchlejšie než by sa mala a potom z toho takéto problémy

vanilkovazmrzka
9. dec 2024

A z materstva sa da vyhoriet. Dohodni sa s muzom ze na tyzden dva pojdes niekam do kupelov si oddychnut.

slovakboy
9. dec 2024

Vyzerá to na úzkosti keď máš problém aj s dýchaním. Alebo depresia kombinovaná s úzkostným stavom. Ja sim mal silne úzkosti a vtedy príde aj depresia do toho aspoň na pár dní. V princípe to je jedno či úzkosť alebo depresia lieči sa to podobne. ja nie som lekár preto ber moje slova s veľkou rezervou. Nemal by som tu hádzať diagnózy fo ktorých sa prd rozumiem. Ale zažil som úzkosti a to čo opisuješ vyzerá na vyhorenie alebo depresiu alebo úzkosť. Nemyslím že je to tetania. Ale daj sa vyšetriť u psychiatra resp aj psychológ vie prvú radu dať. Ak je to to čo hovorím, Tak Fyzické zdravie je teraz pre teba veľmi vo fokuse a strach oň ti robí nepohodu a každé malé pichnutie sa ti zdá ako veľký problém a choroba. Je to sprievodný znak úzkostí. Dobre si urobila že si si dala výlet sama ale týždeň to je veľmi málo. Potrebuješ oddych a pravidelný režim ale pre seba režim nie pre deti. O bábätko sa musíš starať ale o staršie deti by sa mal niekto iný. Najlepšie by ti bolo úplne kľud a marôdka na niekoľko týždňov. Minimálne deväť. Vypnúť všetky nepotrebné vnemy a informácie. Žiadna telka žiadny mobil len relaxačná hudba. Žiadna filharmónia ani klasická hudba ale relaxung music z youtubu. A naučiť sa dýchať jógovym dychom a cvičiť to každý den. Keď nič iné tak hlbší nádych aj do bránice a dvakrát dlhší výdych. Počítaj si doby. Cielene na nič nemysli aspoň pár sekund a po naštartovaní myslienok krátky oddych a znovu na nič nemysli pár sekund. Keď vydrzis minútu už budeš vyliečena. Ja som vyliečený a vydržím len 15 sekund ale sj to je úžasne uvolnujuce. Jedz tri krát denne a pi dostatočne medzi jedlami nie počas jedenia. Dobre prežúvaj a vnímaj to. Nejesť a nepi od 19:00 do 6:00. Ja som trpel pri tom anorexiou a musel som si jedlo sj vodu davkovať a vyslovene sa nútiť do každého glgu a sústa. Ťa pravidelnosť mi v tom veľmi pomohla. Ty možno ješ viac lebo jedlo ťa ukľudňuje. Každý den chod ešte za vidna poobede na prechádzku. Lekár ti dá vychádzkové hodiny. Aj keď sa ti nebude chcieť chod aspoň na 10 minút a každý den to predlžuj. Vždy v rovnaku hodinu chod von. Ja som na začiatku vydržal len pár minút a nedokázal som dýchať. Dych sa mi skrachoval až som musel domov a tam som sa zvalil na zem a upadol do bezvedomia. Bolo to psychické. Neboj sa aj keby sa ti to stalo neboj sa. Úzkosť ti nemôže ublížiť a aj ja som sa prebral. Je to len pocit hoci veľmi bolestivý. Prijmi ju v momente ataku úzkosti a nebojuj s ňou. Ona stiahne ale potom uvoľni. Ak s tým veľmi bojuješ tak to drží. Ale tiež ustúpi. Je to niečo ako zimomriavky alebo plač alebo červenanie sa. Alebo sko smiech. Nevieš to ovplyvniť. Venuj sa sebe a rob si dobre. Oddychuj a oddychuj a keď niečo robíš tak pomaly a voľne. Pri tom dýchaní sa snaž uvoľniť všetky svaly v tele. Buď rada. Nemáš inú poruchu ale len bežnú vec z preťaženia a stresu. Postupne to bude potom odchadzat vo vlnách. To znamená že budeš mat aj dobre dni aj horšie. Ale tie dobre budú stále viac prevažovať. Mne to takto pomohlo ako ti píšem.

autor
10. dec 2024

@bluka2 pred tyzdnom som sa vrarila z exotiky, nepomohlo

autor
10. dec 2024

@vanilkovazmrzka pred tyzdnom som bola sama na exotickej dovolenke, hrozne mi vsetci chybali a nevedela som sa dockat domova, ale nezrvalo slho a bola som tam kde pred dovolenkou

autor
10. dec 2024

@slovakboy dakujem ti za taku obsiahlu odpoved a predanie skusenosti, ale realne si neviem predstavit marodku na 9 tyzdnov, mam dieta ktore ma 1,5 roka a dvoch skolakov, muza co robi do 18 tej, sama si uvedomujem ze to na mna asi spadlo len sa neviem/ nedokazem sama pozviechat, chcem byt normalna ale len co sa zaprisaham ze uz budem kludna hned vybuchnem… co ti pomohlo lieky? Bylinky? Teda okrem relaxacnych cviceni ktore si spominal, vyskusam to

terezkaarthuramax
10. dec 2024

Ja mqam tiež teraz tazsie obdobie. Nemam deti a manžela ako ty, ale pocity mam.podobne. ja sa snazim prekonat a nieco zacnem tvorit a potom ma to zacne bavit ze ani nechcem skoncit.. hladam si zamery na prechádzky. My mame obchodne domy celkom.daleko tak spojim nakup s prechadzkou. Mozno by tebe pomohol nejaky doktor, ja navstevujem..ja .mam zle pocujucu mamu ktora nevie posunky a mam dost toho ze musim nieco stokrat zopakovat a ona casto to pochopi uplne inak. Tiez nevladzem. Mam rozne zle myslienky.rozumiem.ti..a pre zdravotne problemy .si nemozem.ist sama niekam a oddychnut si a vypnut.

. Drzim ti palce

dadka1997
10. dec 2024

Ako davno si po porode ? Mozes mat depresiu .. a muz ti preco nepomaha, aby vsetko nemuselo padať na tvoje plecia?

kvietok1984
10. dec 2024

Ahoj je to depresia,treba vyhľadať odbornú pomoc,nie je to hanba,v dnešnej dobe každý druhý človek chodí k psychiatrovi, neboj bude dobre, držím palce

mamina7070
10. dec 2024

kludne sa objednaj psychiatrovi moze to byt depresia a mozes potrebovat lieky na vyrovnnaie chemickek nerovnovahy v mozgu

ivkaui
10. dec 2024

Napíš mi správu

autor
10. dec 2024

@dadka1997 prave ze pomaha a velmi

zuzka565
10. dec 2024

Keď som čítala tvoj príspevok tak ako keby som čítala sama o sebe.

autor
10. dec 2024

@bluka2 deti maju 10,7 a 1,5

autor
10. dec 2024

@zuzka565 a ako to riesis?

autor
10. dec 2024

@terezkaarthuramax dakujem❤️

autor
10. dec 2024

@mamina7070 prosim ta a ako sa diagnostikuje depresia? Je to len rozhovor alebo aj krvne testy? Co mam cakat?

autor
10. dec 2024

@kvietok1984 ja si neviem predstavit zit s touto diagnozou, to uz vzdy mi bude takto?

autor
10. dec 2024

Na pdychiatriu mi treba vymenny listok? Nechcem to riesit s moju obvodnou dr, je to nasa rodinna znama a nejak mi to nejde aby som to riesila s nou

mamina7070
10. dec 2024

netreba vymenny listok staci sa objednat a vacsinou rozhovor a uvidis ci odporuci odbery napr krvny obraz hladiny zeleza a tak

zuzka565
10. dec 2024

Tak to riešim, že si vravím, že je to iba psychika a nič vážne. Niekdy mi to ide ľahšie a inokedy nie. Snažím sa nerozculovat. Aj keď je ťažké pri mojich dvoch deťoch. Ale prišla som na to, že keď ja som dobre naladená tak sú aj oni.

slovakboy
10. dec 2024

Exotická dovolenka je stresujúca hlavne keď si tam len sama. Je to ďaleko a už len ten pocit že si ďaleko z domu je uzkostný. S manželom len ísť nemôžeš kvôli deťom. Máš maličké deti znamená že pracuješ alebo si na materskej? Na materskej tiež pracuješ viem. Bral som aj antidepresíva ale ty nemusíš. Bral som aj ukludnovaky ty si zabezpec od lekára ale ber ich len v prípade potreby. Aspoň u mna tak bolo že som ich bral len keď som mal veľmi silnú úzkosť alebo atak. Ešte lieky neber, to musí lekár povedať. Samotné lieky nestačia. Treba aj psychoterapiu. Cvičenia. Ja to volám cvičenia lebo som to ozaj bral ako rehabilitačné cvičenie. Ale nie fyzické no myšlienkové.

cukroska
10. dec 2024

Ťažko povedať či vyhorenie či depresie,ale jedno je isté určite.Treba to riešiť! Nehanbiť sa vyhľadať pomoc psychológa,alebo ísť za obvodným lekárom a nechať si urobiť krvné testy a doplniť vitamíny,minerály ak to bude tá príčina.Alebo vás lekár nasmeruje rovno k psychológi či psychiatrovi. Prečo trápiť seba aj rodinu... Vždy je lepšie riešiť veci skôr ako neskoro. Veľa ľudí si neuvedomuje,že netýra len seba,ale aj svojich blízkych. Aj deti aj manžel potrebujú veselú,šťastnú a zdravú maminu. Podľa mňa to u Vás trvá dlho a tá rodina tým trpí. Nenechávajte to zájsť úplne tak ďaleko. Mám v rodine psychiatrického pacienta( mamu) viem o čom píšem. A verte trpel tým každý. Aj keď nepriamo. Už ako deti.Akurát,že jej to začalo obrovskými migrénami a az neskor depresie.
Ona nikdy nebola nervák,nekričala bezdôvodne,skôr bola apatická,zábudlivá,nesústredená..
Mala viac toho naložené ako vládala uniesť a ťažký život.

kvietok1984
15. dec 2024

Nie,bude Ti lepšie, budú dni keď Ti bude blbo ale potom zase bude dobre

leonakr
15. dec 2024

Ahoj, 🙂 no ten celý tvoj opis. Presne ako keby som čítala o sebe presne pred rokom.Uplne do bodky.Vsetko toto čo si opísala je o psychike,😕.Neviem či je to dobrá správa alebo zlá.Ale ja som niekoľko mesiacov nemohla zistiť čo mi je😵‍💫.Chodila som od lekára po lekára a už mi bolo tak zle,že keby mi povedali ,že mám rakovinu tak som Happy.Lebo sa môžem liečiť .No des a hrôza.Ale k tebe.Si vyhorená .Ja mám tiež malé deti a dokonca tri .Manžel tiež do 18:00 v práci.Pomahali kus rodičia .Inak som to dávala sama.Musela som .Mám pár mesiacov Ad.Okamzite si nájdi termín🙏.Aj mne manžel navrhoval,že pár dní mimo nich....že to pomôže .Niekde v kútiku duše som tusila,že to nepomôže ,že chyba je niekde inde.A teraz keď som na liekoch....je mi super .Ak chces ozvi sa v správe..💜

zobaka
15. dec 2024

@leonakr ja som rok bez ad, ale mam pocit, ze sa to vratilo, je mi stale na zamdletie, toci sa mi hlava, mala si aj fyzicke priznaky?