Je to OCD?

juraj456
2. okt 2024

Ahojte. Mám panicku poruchu a chcem sa opýtať kto mal prvé príznaky a aké ocd ? Ja som mal dva dni dozadu asi pól dňa také vtierave myšlienky o samovražde a nemohol som to dostať z hlavy, prešlo to samo našťastie ale bolo to hrozne. Myslím si že ja nie som ten typ čo by si ublížil. Čítal som niečo o OCD ale neviem o tom nič. Neviem či to môže byt v rodine keďže som adoptovaný, preto sa snažím prísť na to čo sa mi robí. Fungujem doma aj v práci normálne až na to že niekedy mám derealizaciu. A nechcem zažiť znovu tieto myšlienky. Mal niekto niečo podobne? Ďakujem

msnesquik
2. okt 2024

@juraj456 ano, to moze byt ocd...do istej miery to je dedicne, geneticke, ja mam tiez predkov s roznymi tazkostami a naozaj sa toto moze zdedit, ja to teda tak mam, ale moze to byt aj nahodny problem...vela ludi s tymto bojuje

juraj456
autor
2. okt 2024

@msnesquik ocd je choroba ktorá trvá stále alebo len občas nevieš ?

lucia13022023
2. okt 2024

Hmm neviem, ja som sa s ocd stretla v inej podobe. Poznám ľudí, blízkych ľudí, čo berú lieky, lebo nevedeli rozoznať co je skutočnosť a co bolo len v ich hlave. Sú to vtierave myšlienky, ktoré graduju.. Ja odporúčam určite psychológa.

juraj456
autor
2. okt 2024

@lucia13022023 ďakujem budem sa tam snažiť dostať čím skôr

lucia13022023
2. okt 2024

@juraj456 držím palce a posielam vela síl

juraj456
autor
2. okt 2024

@lucia13022023 ďakujem pekne

mummy01
2. okt 2024

@juraj456 OCD to nieje. K obsedantnej myšlienke treba mať aj kompulziu a tu si nemal. A obsedantne myšlienky byvaju skôr ako obava o vlastný život, zdravie ci strach ze sa stane niečo zlé.
Ak si mal myšlienky aké píšeš, vyhľadaj bezodkladne pomoc psychiatra.

lauriii3
29. okt 2024

@mummy01 pri ocd môžu byť prítomné len obsesie, len kompulzie alebo oboje. Takže nemusia byť vždy kompulzie prítomné.