Je to na psychológa?

28. jan 2024

Baby, niektore tento.pribeh poznáte, môj pes usmrtil môjho psa , pred pol rokom, nechcem nejako rozoberať podrobnosti , videla som to, bola som pri Tom, musela som ho pochovať , muž to celé zhodil na mňa, keďže bol veľký nepomer 2kg -30 kg..malo to byť upozornenie, dopadalo to zle..ten malý v kuse robil zle veľkým ..nejak som to prežila, pozbierala som sa , občas ma napádali zle myšlienky , občas som nespala , psov sa nebojím ..ani svojich ani cudzích
Pred nedávnom sa stalo to isté kamarátovi, psov som poznala , tam odišli obaja na druhý svet , a mne sa nejak spustila panika, neviem to popísať , nespavam dobre, hoci ten druhý prípad sa má nejak netýka, len som psov poznala , vsetko ma dokáže rozhodiť , úplne sa bojím,ale nie psov , ale no neviem to správne popísať ..ja som myslela že som sa z toho dostala
..ja som cez deň dobre, v noci som v háji..bojím sa každého šuchu..bojím sa o deti , ale nie v kontexte so psami , len že sa im niečo stane, neviem či za to že ani s tým som nepočítala , bola som nepripravená , bojím sa o ne keď sú v škole, v škôlke..čakám že ma to prejde, ale už normálne rozmýšľam ,že pôjdem k psychologičke naozaj , nie je to komfortné pre mňa , nebola som nikdy takáto, čo s tým ?

mikadooo
28. jan 2024

Áno, choď sa poradiť s psychologičkou, znie to ako úzkosť/tetánia. Určite by som šla aspoň raz, nech ti povie, čo si o tom myslí a ako ďalej... Netráp sa zbytočne, ak je možnosť, že ti to pomôže.

autor
28. jan 2024

@mikadooo ďakujem rozmýšľam , podľa mňa dosť zavážilo.aj to že mňa muž nepodržal ale zhodil to na mňa a pritom ja som sa vôbec necítila vínna, ti psi sa vencili spolu celý život , aj on keď bol doma ,ich púšťal spolu, akurát nebol doma keď sa to stalo , bol odcestovaný..bola to nehoda

autor
28. jan 2024

@mikadooo a tým že my dvaja sa nemôžeme spolu o Tom rozprávať ,tak asi sa z toho neviem celkom dostať ..ale neviem

madeincssr
28. jan 2024

Maly pes nevie ze je maly a vyryvanie (mozno len divoka hra) do velkych sa mu niekedy stane osudnym. Videla a prezila si traumatizujuci zazitok, ktory sa este aj "zopakoval" s kamaratovymi psikmi. To sa v hlave ulozi a chce to cas na spracovanie, prebolenie, "vyblednutie" intenzity. Ber to tak, ze su v zivote aj ovela horsie veci. (Tym nijako neznizujem silu vztahu majitel - psik.)

autor
28. jan 2024

@madeincssr áno bol to rodinný miláčik, ale bol to veľmi egoisticky pes, napadol veľkého, veľký sa len ohnal a bolo to..vykrvácal mi na rukách, spával s nami v posteli ..tieto kamarátove sme niekedy strážievali ,zato som ich poznala a oni sa zabili navzájom ..a mne to nejak začalo , čo som pri vlastnom potlačila aby som si aký taky kľud zachovala ..

autor
28. jan 2024

@madeincssr ja viem že sú aj horšie veci, snažím sa zachovať pokoj a nadhľad , nejak sa mi nedarí

madeincssr
28. jan 2024

Asi skor skus na to uz nemysliet, neanalyzovat priciny, manzelovu reakciu (jeho to vnutorne mozno tiez boli a hadzanie "viny" na teba je len sposob, ako sa s tym vysporiadava, aby bol 'chlap'), nediskutovat o tom, na minulosti uz nic nezmenis. Daj tomu sancu "vysumiet" 🍾.

jumama
28. jan 2024

Je mi to luto, co sa ti stalo. Chapem to ako psickar, uplne hlboko to zasiahne cloveka. Tiez mame maleho psa, ktory si dovoluje do velkych. Raz mi ho trosinku rafol husky, odvtedy sa vsetkym velkym psom pri venceni snazim vyhybat. Pretoze ja sa ich bojim, nie ten nas psik. Ja sa o neho bojim a preto sa aj tych psov bojim.

To co prezivas je podla mna postraumaticka stresova porucha - flashbacky. Flashback mozu vyvolat najroznjsie vnemy a ty o tom ani nemusis vediet, ze ti to spustili.

Pr. V okamihu tragickej udalosti si vnimala nejaku vonu. V tvojej mysli sa to ulozilo spolu - vona aj tragicka udalost. Potom nahodne niekde zacitis tu vonu, a zrazu budes mat panicky pocit. Nebudes chapat, kde sa vzal. Moze to cele prebehnut nevedomo, ze si tu vonu a udalost nespajas vedome, len tvoje telo a mozok si to tak spolu pamataju.

Skus si najst podcast Ludskost na denniku SME, aj na youtube su jednotlive casti - tam si polistuj a pohladaj casti o traume aj o tom EMDR tam rozpravali... popocuvaj, ci sa ta to tyka. Podla mna asi aj hej, fakt to vyzera na tie flashbacky.

Vravis, ze maly psik s vami spaval, a teraz sa ti panika spusta v noci, v posteli. Nemozes spat - podla mna tieto dve veci maju nieco spolocne, nieco je tam tym spustacom.
Mozno ti psycholog pomoze odsmutit stratu psika, prevedie ta zialom, mozno sa v tebe ten zial zasekol, prave preto, ze ta muz zahriakol. V tom podcaste bolo, ze tie EMDR techniky su len take potlapkavacky, na prepajanie hemisfer, aby sa akoby premazali spomienky a vytvorili nove nervove drahy s pozitivne ladenymi pocitmi, ze vacsinou takato fyzicka metoda zabera lepsie, ako snaha uchopit to myslienkami. Pretoze sa to myslienkami uchopit neda...

marianarem
28. jan 2024

Aj ja som isla napisat, ze posttraumaticka stresova porucha. Takato smrt psa je realna trauma. Urcite by som sla na terapiu, s jej pomocou sa s tym vysporiadas najlepsie podla mna.