Je to dôvod na návštevu psychiatra?

1. dec 2023

Navštevujem psychológa, ktorý mi na dnešnom posedení odporučil psychiatra, avšak ja nemám pocit, že by som bola prípad na psychiatriu.
Ťažko sa mi opisuje stav, ktorý cítim. Podstata je strach,ktorý mi ovplyvňuje život. Už ako malá som sa bála odísť z domova na rôzne školské výlety, plavecký, lyžiarsky kurz atď. Pripisovalo sa to k tomu, že som malá a je to ten detský strach. Ovplyvňovať ma to začalo, keď som si vyberala strednú školu. Som dobrých pár km od Bratislavy a strašne som chcela študovať na škole, ktorá bola len tam. Kvôli cestovaniu sa mi mal radikálne zmeniť život, buď od rána do večera budem tam alebo sa nasťahujem na internát. Pocit, že mám ísť von zo svojho bezpečia bol taký veľký, že som sa začala sebapoškodzovať. Bola to úľava ale úplne mi pomohlo až keď som to zavrhla a ostala študovať v bezpečí, tam kde to poznám. Po škole ma to ovplyvňovalo vo viacerých smeroch. Vysoká škola na ktorú som nebola schopná ísť kvôli strachu z neznámeho, cudzieho. Pracovné ponuky, ktoré som nezobrala zo strachu. Mám pocit, že stratím všetko. Budem sama, bude tam zima a tma. Stratím každého na kom mi záleží ak pôjdem von z môjho bezpečia. Teraz sa už nepoškodzujem ale ostal mi zvyk z rezania si ruky žiletkou, takže často sa škrabem až do jazvy ak sa dostanem do takej situácie. Zároveň ak riešim takúto situáciu, neviem sa sústrediť, spať jesť. Nakoniec to dopadne tak že to zamietnem

autor
1. dec 2023

A vtedy sa ukludnim. No v živote sa neposúvam nikam kvôli tomu

thereisabear
1. dec 2023

Určite áno. Inak sa ďalej v živote neposunieš.

majamat
1. dec 2023

urcite ano. tvoj problem je fakt vlemi hlboky a privelmi ta ovplyvnuje, znemoznije ti zivot a to uz velmi dlho.

deti95060810
1. dec 2023

určite áno , treba navštíviť psychiatra...
uvedom si že psychológ ti nechce zle, len ti chce pomôcť.
vyzerá to na depresie, úzkostné ataky...predpíše ti asi Ad a niečo ku tomu na ukľudnenie.
Stratíť nemáš čo, isto ti to pomôže....
a len taká otázočka - rodičia tento stav nikdy neriešili? alebo vedeli vôbec o tvojom trápení ?

autor
1. dec 2023

Rodičia o všetkom vedeli a vždy mi hovorili, že každý sa bojí a je to len na mne. Práve kvôli tomu neviem, či navštíviť psychiatria. Veď je to len strach a každý sa bojí niečoho, nie? No uvedomujem si, že ani ja ani psychológ ani nikto iný mi nevie pomôcť. Zbytočne rozhovor, motivácia atď, výsledok je ten istý. Možno spravím to, čoho sa bojím ale na úkor svojho zdravia,.neviem sa sústrediť, jest, spať a začnem si ubližovať

januska12323
1. dec 2023

Každý sa niečoho bojí ale nie až tak ako ty. A už vôbec si kvôli tomu neublíži.

pribinak
1. dec 2023

Chod k psychiatrovi, pomôže Ti.

Vieš, áno, každý mame z niečoho strach, ale tvoj strach priveľmi ovplyvňuje tvoj život a zasahuje ti do všetkého
Má dosť prekvaouje , že keď si sa rezala žiletkou, že tá rodičia nezobrali na psychiatriu

Je rozdiel mat strach, ale celé si to racionálne ošetriť a mat strach a byt jeho zajatcom cely život
A riešiť svoj strach tak že sa sebaposkodzujem, to jednoducho normálne nie je

autor
1. dec 2023

Ďakujem za názor. Len viem ako veľa toho má psychiater a koľko problémov rieši, bojím sa, že ma s prepáčením zdrbe alebo vysmeje za to, že s týmto idem k nemu

lindous
1. dec 2023

Toto je určite problém pre psychiatra a vhodne nasadená liečba ti môže pomôcť... toto naozaj nie je bežný strach, ktorý máme všetci.... nenechaj sa zastaviť tým, že budeš mať strach ho navštíviť, je to naozaj úplne namieste... držím prsty!!!

miadi
1. dec 2023

Psychiater sa nevysmeje z tvojej fobie. Toto je len tvoj strach z noveho neznameho. Psychiater je Bratislava psycholog tvoje lokalne byvanie.

3009
1. dec 2023

Určite smer psychiater, tuto už len psychológ nepomôže. K psychiatrovi nepotrebuješ výmenný lístok. Nájdeš si nejakého a objednáš sa u neho.

pribinak
1. dec 2023

Ty máš podľa všetkého úzkosti, to je na lieky a nie na vysmiate

majamat
1. dec 2023

och,m psychiater ta vobec nevycsmeje, poznam ich niekolko a rozhodne tu pracu neprobia,a by sa vysmievali pacientom. psychiatri su rozni,a le teda niekolki, ktorych som mala moznost spoznat, boli vlemi prijemni a dokazali anozaj povcuvat.

k47
1. dec 2023

Nemusíš byť nepríčetná, aby si mala nárok na psychiatrickú pomoc. To, že ti to bráni študovať, pracovať alebo vedie k sebapoškodzovaniu, je úplne postačujúca indikácia. Obzvlášť ak ti to odporučil psychológ.
Ak by sa neboj psychiater po diagnostike usúdil, že ti stačí psychológ, ale trebárs iný, tak je to v poriadku. Veď aj na iných vyšetreniach ti občas povedia, že nič nenašli. Ale skôr by som tipla, že dostaneš nejaké tabletky a zistíš, či ti pomáhajú.
Inak psychiater vie robiť aj fyzickú diagnostiku, napríklad či ti nechýba nejaký vitamín, aké máš hladiny hormónov, možno ťa pošle na sono nejakej žľazy a tak.

elmivelmi
1. dec 2023

a v com ti ten psychiatwr pomoze,da ti oblbovaky?Ja neviem akor skus na nejaku terapiu este kde premozes ten strach alebo pojdes cez ten strach dopredu.Takto asi tazko budes mat deti a mamzela.

missviolet
1. dec 2023

neboj sa, psychiater ta nevysmeje, mas.pravo vyhladat jeho pomoc, mas na to relevantny dovod

aandrea9
1. dec 2023

Nechaj, aby tvoj subjektívny pocit, ze psychiatra nepotrebuješ posúdil psychiater. Daj tomu šancu 🙏

elizabeta56
1. dec 2023

Ahoj. Máš pravdu v tom, že každý sa niečoho bojí, ale tvoj strach ťa priveľmi ovplyvňuje. Ja sa bojím napr.pavúkov, ale keby bolo naozaj treba, tak ten strach viem prekonať a dajme tomu ho vyhodiť. Lenže ty si príliš konár pod svojím životom. Bojíš sa, že keď sa vzdiališ, prídeš o každého blízkeho, lenže to sa nestane a rozumom to určite vieš. Trvá to už od detstva, a teda možno už od narodenia. Netvrdím, že mám pravdu, ale je možné, že je to nejaká vrodená predispozícia. Psychiater dokáže zhodnotiť tvoj stav lepsie ako psychológ a v prípade potreby napíše lieky, ktoré ti možno pomôžu. A vôbec to nie je hanba. Možno ti to znení život a možno nie, ale oplatí sa to skúsiť. Ja by som to na tvojom mieste skúsila.

mara66
3. dec 2023

Vo všetkých oblastiach ťa to obmedzuje, sedenia s psychológom ťa nikam neposunuli, tak jedine psychiater. Chceš celý život stráviť v strachu a zavretá doma? To čo je za život? Už dávno si mala byť liečená. Šup šup k doktorovi.