Je to alkoholizmus?

20. dec 2023

Žijeme v zahraničí už zopár rokov a teraz sa prvýkrát stalo, že si manžel nechal poslať od môjho otca balík s typickým slovenským alkoholom, s tým, že to chce na sviatky. Včera balík prišiel a manžel hneď večer musel jednu fľašu načat a ochutnať niekoľko pohárikov. Je pracovný týždeň, ráno treba skoro vstávať a postarať sa o deti. Všetko zvládol bez problémov ale aj tak rozmýšľam, či je to už alkoholizmus, keď ani do víkendu nedokázal vydržať. Aký máte názor?

simsalabim
20. dec 2023

Podla mna nie. Alkoholizmus sa vyznacuje pravidelnym pitim. Dlhodobo. Pije denne? Par krat za tyzden?

madeincssr
20. dec 2023

Nie, len ho vôňa domova potešila.

kacena4
20. dec 2023

je to darcek, nechaj ho nech sa tesi... alkoholik by stiahol celu flasu ak nie vsetky a pil by denne

anjelicek26
20. dec 2023

Alkoholizmus toto skutocne nie je, proste ho potesil balik a ochutnal co tatino poslal...sama pises, ze sa to "stalo" prvy krat... takze prosim pre nieco taketo banalne nerob dramu...

majamat
20. dec 2023

toto veru nie - jednorazove pitie.
ak ma tendenciu mat chut na alkohol, moze sa z neho stat alkoholik,a le podla tejto jednej skusenosti nie.

navyse, na zaciatku to sice este nemusi byt tak vyrazne, ale kazdopadne, alkoholik ma v hlave len alkohol, co mu vyrazne ovplyvnuje zivot samozrejme nemusi to davat najavo - slovne, ale fakt je,ze alkohol zhana a chce pit.
necaka, kym mu nieco pride z domova.

maryetta
20. dec 2023

Odsleduj si to. Ale tym ze to hned otvoril? Jaxtiez ked mi manzel kupi nejaku pochutinu co mam rada tak…. Nooo zjeeeeeem 😂 som pazrava?
Keby hned stiahne celu flasu alebo neviem. Ale takto ze proste uz asi ozaj mal chut na nieco “domace” tak si dal. Bud rada ze aj ine povinnosti popri tom resp potom zvladol 😉

autor
20. dec 2023

Ďakujem za názory. Žiadnu drámu doma nemal. V podstate sme diskusiu založili len kvôli tomu, lebo sme sa doma na tom pobavili, či by tu medzi tak silnými proti alkoholizmu zaťatými ľuďmi bol odsúdený. Ja som tvrdila, že sa ho zastanú, že mu mám dopriať a on tvrdil, že ho názvu závislým. Takže som rada, že nie každého tu označia za alkoholika.

macekovam
20. dec 2023

Nie. Ale ráno nesoferoval ze?

yvanielka
20. dec 2023

No tak ten dôvod prečo ste akože "založili" tému je pekne čudný 🙂 Akože sami určite viete posúdiť, že niekto kto si dá raz za rok pár pohárikov niečoho čo mu bolo poslané ako darček nie je alkoholizmus.

madeincssr
20. dec 2023

@yvanielka to bol prieskum úrovne tohoto fóra. Podľa mňa celkom podarený. Ale ono sa to tu ešte rozbehne...

yvanielka
20. dec 2023

@madeincssr Akú úroveň máš na mysli? Toto je asi najväčšie a najaktívnejšie fórum na sk internete, takže tu je naozaj široké spektrum ľudí a tým pádom aj názorov.. čiže áno, z tohto hľadiska je vhodné na nejaký ten osobný "prieskum"

majamat
20. dec 2023

no sama si napisala, odsudzuje sa alkoholizmus, toto alkoholizmus nie je.

cize alkoholizmus odsudzujeme.,
prilezitistne vypitie si nie.

tom sa hovori zlata stredna cesta, ziadny extrem a hlavne ani nejde o to, ci je to stredna cesta, ale dolezite je, ze odsudzujeme extrem - ako alkolizmus, pripadne opak - totalnu abstinenciu ( tym nemylsim ludi, co sa rozhodnu nepit, ale co zastavaju nazor, ze sa pit nesmie, ze sa ma alkohol zakazat a pod )

madeincssr
20. dec 2023

@yvanielka myslím tým úroveň konštruktívnosti (nehejtovania, nevyrývania...)

amelie2017
20. dec 2023

Tak ja zijem tiez v zahranici a ked donesu nejaku dobru flasku paleneho, tiez necakam na vikend a musim ochutnat 🙈 aj tak potom vacsinu rozlejem do malych flasticiek a rozdam kolegom na kostovku.

jamimo
20. dec 2023

ja by som to nazvala: pozitívny vzťah k alkoholu. Ten je v spoločnosti veľmi rozšírený 🤔 Napr. mne to pripadá zvláštne ak niekto si robí slinu na alkohol z domoviny, hneď musí ochutnať atď... (alebo že niekto páli domáce, spája si rôzne situácie s radosťou a chuťou na alkohol...) To je pojem v adiktológii craving= túžba....

tibor79
20. dec 2023

Nie, nie je

banderaska29
20. dec 2023

dámy ja mam pocit že niektoré si bez modrého koníka nedokážete ani uvarit ranajky. to nemáš svoj vlastny usudok ? ved ty žiješ so svojim manželom, nie my. 😀 ty musíš vediet, či toto robí často alebo iba občas.

danica2711
20. dec 2023

@macekovam ale no tak. Balíky sa doručujú cez deň, chlap hneď ochutnal, prečo by mal po pár panáčkoch mať na druhý deň taký zbytkáč, že by nemohol šoférovať?

isis234
20. dec 2023

@danica2711 by si sa čudovala... nafúkal by