Je tlak 138/70 ešte v norme?

janula2511
3. dec 2015

Ahojte podla vas tlak 138/70 je este v norme?tehotna nie som.

maaaaaaaria7
3. dec 2015

áno dôležitejsí je spodný.. ale nie som lekár - píšem len názor.. nie si nervozna?
ja jem každé ráno chia semiačka - znižujú tlak.. ale spodný máš nízky. 🙂
a pulz máš aký?

8291
3. dec 2015

@janula2511 máš úplne normálny TK.absolutne nič nerieš

sasa1983
3. dec 2015

Toto je dosť o ničom otázka. V norme to nie je, ale je to jednorázová hodnota, meraj si TK pravidelne, 2xdenne (v pokoji, nie keď dobehneš po schodoch), píš si to a potom to rieš. Ten horný (systolický) je naozaj viac ako zvýšený. Ak pôjdeš potom k DR (možno nepôjdeš, lebo to bola len jedna hodnota), tak by Ti okrem EKG mali dať aj tlakový Holter na domov na 24hod. Každopádne je to už do kompetencie kardiológa, máloktorý obvoďák takýto prístroj má. Som Dr. A aj iná anamnéza, najmä kardiologická, ale solenie, laboratórne odbery, cholesterol, a renálne (obličkové) parametre sú dôležité. Zatiaľ sa neboj, len si to odsleduj. A tiež si pozri kalibráciu tlakomera, ľudia si kupujú lacné šunky za pár eur, potom im to meria hore dole, tlakomer by sa mal pravidelne kontrolovať (kalibrovať) a vlastne tie hodnoty ani nezodpovedajú reálnym (môžu byť aj nižšie ako v skutočnosti, alebo vyššie). Meraj vždy len na rovnakom prístroji (je to blbosť na prvý pohľad, ale kopec ľudí povie, že to bolo merané u babky a to druhé v lekárni a potom, že doma..).

8291
3. dec 2015

@sasa1983 máš pravdu stymi tlakomermi.Niet nad ortuťove.a aj keď bude mať pri opakovanom meraní takéto hodnoty Tk žiadny kardiolog to riešiť nebude a už vôbec nie Holterom pokial nemá ťažkosti ju nikto ku kardiologovi neposle mozno tak internistovi,nejaké odbery,a urea kreatinin pri takomto Tk tiež nebudú nijako katastrofálne skôr v norme,keby mali poukázať na nejakú renal.insufic.alebo zlyhanie tak to by už sa jej nakopili aj iné tažkosti.

sasa1983
3. dec 2015

@8291 nesúhlasím, systolická hodnota skoro 140, samozrejme dlhodobo je potencionálne riziková, najmä keď ide o mladú ženu, ktorá nemá mať prečo pravidelne takéto hodnoty. Ja by som ju rohodne na kardiológiu poslala, a ak to obvoďák neurobí, tak sa dá ísť inou cestou, ale ešte raz, ak je mladá žena a máva normálne v pokoji takýto systolický tlak, tak by som to nenechala tak.a čo sa odberov týka, nemusia byť výrazne elevované, stačí mierne a pri ich pravidelnom sledovaní môžu mať až následne zhoršujúcu dynamiku. Najľahšie je nerobiť nič, veď zas tak veľa to nie je. Otázka názoru.

8291
3. dec 2015

@sasa1983 jasne že mas pravdu ale realita je uplne iná,obvodak ju nanajvýš pošle k internistovi ak vôbec posle,základné odbery ak budú v norme uz ich nebude nikto nikdy opakovať jedine ak tak na preventivke,pokial nemá ťazkosti holtera jej vešat nebudú.kardiolog pri tomto tlaku odporuči,menej stresov,menej solit,dostatok spanku,pohybu,tlak si premeriavať sem tam aj po záťaži.pri tej systole jej antihypertenziva nikto nenasadí ani mikrodavky nie a pri tej diastole uz vôbec nie.a kardiologovia celkovo toleruju 140/80 bez liecby pokial pvsem nemá pacient tazkosti.ale urvite preklepnuta by mala byť tým nič nepokazí.😁

moni73
3. dec 2015

Uplne fajn tlak. Pise sa, ze za zvyseny (nie vysoky) su povazovane hodnoty dlhodobejsie namerane nad 140/90. Mne sa pohybuje presne okolo, nikto to nikdy neriesil. V konecnom dosledku ani tep, ktoreho mam priemernu hodnotu z holtera 114. ☺

janula2511
autor
4. dec 2015

@sasa1983 a mozem sa spytat obvodny lekar alebo aky ste?a pri pohybe preco vyjde tlak vysie a potom klesne?beriem nebilet.a iny problem co mam su zavraty.

sasa1983
4. dec 2015

@janula2511 pri fyzickej aktivite sa zvysuje akcia sdrca a nasledne srdcovy vydaj,co sposobi vazokonstrikciu (zuzenie ciev) a nasledne zvyseny tlak. Odporuca sa merat tlak 30min po skonceni fyzickej aktivity vyssieho nez bezneho vykonu. Nie obvodak,ani internista kardiolog nie.

sasa1983
4. dec 2015

@janula2511 k tyk zavratom sa len takto,ze mam zavraty vyjadrit neda

mishellitta
4. dec 2015

V norme to nie je - podľa hodnoty. Treba si začať sledovať tlak. Vyšší tlak, ktorý sa dlhodobo nerieši môže spôsobiť celkom veľké problémy. Treba obmedziť soľ, veľký príjem tekutín.. Ale určite treba začať sledovať a prispôsobiť tomu životosprávu. Pri ľuďoch trpiacich vysokým tlakom je bežné zväčšené srdce. Môžu sa upchávať cievy a može nastať arytmia. Takže zdanlivo nenápadná vyššia hodnota krvného tlaku nie je zanedbateľná.

8291
4. dec 2015

TK do 140/90 sa považuje za normálny pokial nemá stupajucu tendenciu.samozrejme pohyb,zivotosprava,stres vsetko ma naň vplyv.a preto by sa mal pravidlne premeriavat ráno večer.a pokiaľ by by tam boli výkyvy smerom nahor,tak je to už na liecbu hypertentie.ale pri tk 140/70 jej nikto nič nepredpiše,su to hodnoty normalneho krvneho tlaku,naordinuju jej dodrziavanie správnej životosprave.uz dávno nieje optimálny tlak 120/80 minimal.10 rokov je to mýtus ak nie aj viac.

cerez
4. dec 2015

http://hypertenze.eu/soubory/temata
Podľa tabuľky máš má vyšší normálny tlak, t.j. už hraničný. Záleží akým si si tlakomerom namerala hodnoty. Ak je to elektronickým, tie ukazujú automaticky vyššie. Najpresnejšie sú ortuťové merače tlaku. Ja naň nedám rozhodne dopustiť.

janula2511
autor
4. dec 2015

@sasa1983 to ani dr mi nevie povedat s coho mozem mat aj zavraty.chodim na neurologiu rehabilitaciu krcnej chrbticy a idem aj na CT mozgu.trocha sa toho bojim.

zuzana_kov
4. dec 2015
Používateľ zuzana_kov je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od zuzana_kov.

Určite si ho meraj častejšie aspoň týždeň zapisuj si a potom ak bude niečo mimo normy poraď sa s lekárom, čo sa týka tlaku nie je to žiadna sranda a ak to odchytíš včas môžeš sa vyhnúť veľkým problémom 🙂

dina14
5. dec 2015

Systolicky tlak je reaktivny a reaguje na pohyb tela, rozpravanie, emocionalne rozpolozenie apod. Ak napr. vstanes zo stolicky, a hned Ti zmeraju tlak, alebo pri merani, ci pred nim rozpravas, systolicky bude vyssi. Ked zides vo fitku z orbitreku (napr.), bude tiez vyssi, az vysoky. Ako tu niekto pisal, diastolicky (teda Tvoj 70) je dolezitejsi, optimalny je do 85. Tolerovatelny do 90 a ked je opakovane vyssi, treba sa poradit s lekarom, moze ist o kratkodobe zatazove obdobie (reakcia na stres) alebo o zacinajucu hypertenziu. Pri TK 138/70 by som sa neznepokojovala, ked mam zvyseny, zmeriam si ho opat o cca 15 minut a davam pozor, aby som tych 15 minut bola v klude na jednom mieste.