Je nutné mať 300 eurovú korunku na stoličke?

zuzu571
2. apr 2014

Ahojte, mám taký problém, mám pokazenú stoličku, včera mi museli vybrať nerv, lebo to bolelo a zubár mi povedal, že sa tam bude musieť urobiť korunka a som objednaná. Moja otázka, je nutné mať 300€ korunku na stoličke?? veď to ani nie je vidieť ani pri úsmeve ani nič také. Nechcem vraziť 3/4 platu do jedného zubu. Máte s tým niektorá skúsenosť, či nieje iná možnosť

winona24
2. apr 2014

no na stoličku by som sa vykašlala dávať korunku za 300€....ja som za korunku dala 200€ ... nejako veľa pýta ...

piacere
2. apr 2014

ja som dala za opravu stoličky (vyberanie nervu, čistenie kanálikov, trojplôšková plomba 130€... toto vedieť, tak investujem do korunky, kt. je iste trvácnejšia ako plomba... a či sa oplatí? nuž, nevidieť to, ale žuvať treba 🙂

stefka33
2. apr 2014

To je otázka prístupu. Niekto by bez zuba chodil po kanáloch najradšej. Mne napr. chýba horná 5 a aj mi to je vidno (keď sa rehocem jak koza 😀), ale prdím na to. Zubár ma na to nahováral minimálne 3x. Vraj sa tým ničia ostatné stoličky, lebo žuješ viac na druhej strane. U mňa tento problém odpadá, keďže na druhej strane mi chýba dolná 6, tak sa to vlastne anuluje. 😀 Normálne mu povedz, že si to nemôžeš dovoliť a hotovo.

25daniela
2. apr 2014

Je ina moznost, dat tam plombu a je aspon o dve tretiny lacnejsia, aj biela keramicka, a ked to dr nevie, asi by som isla niekde inde 😀 😀 😀 samozrejme ze nahovara, ved ma z toho biznis a je to jednoduchsie ako sa trapit s blombovanim.

simca06022011
2. apr 2014

no... je to tak, ze chvilu bez tej korunky vydrzis, urcite nemusis ist hned... ale nasetrila by som si na nu... pretoze lepsie dat si korunku ako prist o zub (odpadaju problemy s citlivostou, bolestou... ak to teda urobi dobre, dava sa to, aj ked je velka cast zubu zaplombovana, lebo ked sa pokazi.. rovno ho vytrhnu). Vezmi si to s tej strany, neviem kolko mas rokov... ale ked to pojde takto dalej kolko zubov budes mat v 40-50tke (kolegynke 26r takto postupne vytrhali 3 zuby na jednej strane) a kolko investujes do novych ;) Ja si ju mam davat robit na 2 zuby, mozno aj 4.. a nie je financny problem, ,iba ten, ze nemam cas.. ale aj tak vaham 🙂) lebo so zubami problemy nemam a kvoli plombe to zatial neriesim.. ved radsej uz potom za 2000 eur dostanem komplet nove zuby :P Ale jasne, vlastne zuby su vlastne ;) tiez mam v tom dilemu...

lucinddas
2. apr 2014

Mne po vybrati nervu, tiez navrhol najskor doktor korunku. Avsak mi to najprv zaplomboval a mam to tak uz 8 rokov. Sam potom povedal, ze mi tam zostal este dost velky kus zubu, tak nemusim si korunku davat robit, ze mi tamplomba pekne drzi.Na tvojom mieste, by som si to dala zaplombovst a hotovo, korunku si mozes dat spravit kedykolvek.

buffinko
2. apr 2014

@zuzu571 tak ti poviem, závisí od toho ako veľmi je zub pokazený a fakt je, že mŕtvy zub bez nerva je nevyživovaný a tým pádom krehkejší. môže sa stať, že ti vydrží len zaplombovaný aj 10rokov (môj prípad) a môže sa stať, že sa ti zlomí nešťastne až v ďasne týždeň po zaplombovaní a musí ísť von (tiež môj prípad). no a teraz mám ďuru jak svet, keby bol okorunkovaný, doteraz ho mám...susedné zuby sa skláňajú do tej diery, zub, ktorý je v hornej čeľusti nemá oporu a môže sa začať vysúvať. chýbajúci zub nie je len estetický problém, ale ovlyvňuje stav zubov okolo + kosti.

mirkazbirka
2. apr 2014

Podľa mňa chce doktor na Tebe zarobiť. Ja mám dve stoličky už bez nervov a držia mi bez korunky. Korunku mi zubár chcel dávať iba na štvorku, ktorá sa mi odlomila skoro celá, malo ma to stáť 200 Eur, zatiaľ našiel dočasnú náhradu, zub mi dorobil bez korunky, zatiaľ rok drží, uvidíme, čo bude. Potom som ale ochotná to riešiť, lebo to vidieť. Tie druhé stoličky mám vzadu, to je mi jedno. Zdá sa mi to prehnané riešenie.

ivetkab.
2. apr 2014

... a ja som si dala dobrovoľne vytrhať všetky zadné stoličky. Jednoducho sa len kazia, vyčistiť ich poriadne nevieš ... tak po konzultácii so zubárkou som sa rozhodla, že ich dáme všetky 4 vonku a je pokoj. Nechýbajú mi nijako.

livka_
2. apr 2014

babulky dam vam za seba odstrasujuci pripad... som typ co ma vsade biele vyplne.. a korunky.. takze ked mi narastla zadna osmicka ale uz pokazena, kym sa prerezala uz bol v nej kaz, riesila som to korunkou /nech mam na com spokojne zut/ a tiez stala do tych 300€. o 2mesiace bolest nenormalna, mala som pocit ze mi zub povyrastol, stale som toto zubarovi hovorila, az ma v lebke pichalo.. nereflektoval na to. vraj je podla rtg vsetko ok a ostatne su moje subjektivne pocity, lebo vraj ma boli zub horny, ze nervy sa prepajaju a preto si moje telo mysli ze ma boli spodna 8. no. tak ci onak, rozhodla som sa o snatie korunky a otvorenie zuba.. potom to uz islo rychlo... zub mi vytrhol..... a o sekundu na to ako bol zub vonku, hovori doky premudrene "No jasné" ...ten zub mal taky sialeny patologicky koren ze sa sam odspodu zapalil, uplne zvlhol a zacal sa mi v dasne rozkladat.. A preco som mala pocit ze mi rastie????? MUDr. povedal ze plyn z rozkladu nemal kade unikat a tak mi zub nadvihol o nepatrnu cast, no ja som mala pocit ze to bolo aj pol cm... kazdopadne pointa.. 8smicky su smejdacke zuby, nieje to pravy zub, zbytocne do neho investovat... ja som dala za korunku asi 270eur a do mesiacov bola v kosi. tie peniaze uz nikdy neuvidim. ak vsak mate svoje zadne stolicky a nie osmicky, zachrante ich za kazdu cenu 🤐

ushuaia
2. apr 2014

@ zuzu571, moja skusenost, od porodu ma zacali troska trapit zuby, vzdy som mala zuby ok, raz za cas sa objavil zub. kaz, ale po porode sa mi tiez ozvala stolicka na pravej str., som mimo SK, zub mi najprv liecil, potom mi dal korunku ( samozrejme po konzultaciach atd...), predny zub mi zacal odumierat asi ked som mala 25 r ( este na ZS som dostala loptou do tvare...:o((( ) - menil farbu, pri usmeve to bolo ctitelne vidiet, 2 korunky + 2 mesacna liecba mna vysli do cca 1000e (150 e) dala poistovna, este mi doraba, dalsiu stolicku, co bola polombovana asi cca 2x a stale mi robila problemy...prave dnes som stravila v kresle hodinu, k tomu mi este musel urobit susedny zub, a v treti v poradi mal tiez daky iba zanedbatelny problem...toto cele mna bude stat do 600 e a ako gratis mi vymeni staru plombu za bielu na dalsom zube. A najvacsia ,,zabava,, je ze co urobili 12 zubov ,,robia sa v nejakej specialnej peci,, jednemu klientovi sa z neho odlomilo...tak na vlastne naklady mi zubar ide vymenit ,,prednu korunku, ktoru mi nasadil v decembri 2013, nechce riskovat ze sa mi nahodou odlomi...,, zub sa robil vo francuzsku (my zijeme v afrike)...,pravda je ze zuby niesu lacna zalezitost...,ale myslim ze sa oplati trosku zainvestovat, a tiez zalezi od povesti lekara, nie kazdy zubar je aj ,,dobry zubar,,

janinah
2. apr 2014

300 eur? ja som dostala na výber podľa materiálu a podľa toho koľko tam malo byť porcelánu- 50,75 a 100 eur/za celoporcelánovú/objednala som tú za 75 a technik omylom urobil celoporcelánovú,tak mi ju už dali za tých 75....