Je nutná návšteva lekára pri pásovom opare?

22. nov 2022

Ahojte, moja mama (73) dostala cca pred 5timi dňami pásový opar. Pobolieva ju to, ale tvrdí, že všetko zvláda riešiť aj sama doma a odmieta ísť k lekárovi. Tvrdí, že keď má opar bez väčších komplikácií, nie je to nutné. Má pravdu a opar sa dá liečiť aj svojpomocne doma, alebo sa mám snažiť ešte viac ju prehovárať? (Aj keď z mojej strany som už podľa mňa spravila maximum, prehováram ju, odkedy bolesti a vyrážky identifikovala ako pásový opar).

malacibulka
22. nov 2022

Jasne ze ano! Ved to moze mat neurologicke nasledky.

autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
22. nov 2022

@malacibulka dakujem za odpoved

simonah73
22. nov 2022

v kazdom pripade minimalne zavolat dr, predpise na dialku potrebne lieky ak treba.

lalala15
22. nov 2022

Samozrejme, ze áno. Dr jej odporučí liečbu a predpíše lieky

tenerifka
22. nov 2022

Po 5 dñoch uz lieky na pasovy opar nemaju ziadny vyznam, mama ma pravdu

janush
22. nov 2022

na pasovy opar su nutne antibiotika, inak to je velmi bolestive a liecba svojpomocne trva trasne dlho a neskor moze mat aj nasledky...urcite minimalne zavolat Dr...

89michaela89
22. nov 2022

V pripade,ze by sa to nelepsilo zavolajte svojmu lekarovi nech Vam predpise antivirotika Herpesin..ked mamka odmieta tak aspon vitaminy skupiny B, mozte lokalne solux a tekuty puder

tenerifka
22. nov 2022

@janush ty si chudinko uplne mimo, na pasovy opar ( virus) sa nedavaju antibiotika, ale antivirotika, a ak sa nenasadia do 2 dni od prvych priznakov, nemaju ziadny ucinok

autor
22. nov 2022

Ďakujem vám. Obávam sa, že mama natrafila na nete na príliš optimistické stránky.. Ono ja budem len rada, ak všetko prebehne takto hladko a jednoducho, ale aj tak budem mať lepší pocit, keby bola pod lek.dohľadom.. Ale zas je dospelá a svojprávna, až tak veľa toho nemôžem spraviť a už vôbec nie proti jej vôli..

89michaela89
22. nov 2022

Hlavne ked sa nalez nebude lepsit aspon to skonzultuje s lekarom, mamka si to nemusela spravne diagnostikovat a moze to byt nieco ine

tenerifka
22. nov 2022

Dcera mala pasovy opar v uchu, ale hned isla na pohotovost a bola hospitalizovana 6 dni, dostavala antivirotika + kortikoidy do zily, podchytili to vcas a uplne sa zotavila, ale nebolo to na Slovensku.
Ak uz preslo 5 dni od prvych priznakov, lekarovi volat len v pripade komplikacii, teraz jej uz nic neda, ak sa to same zlepsuje

joesvk
22. nov 2022

Podľa stupňa a priebehu. Ani so slabým herpesom nejdeš k lekárovi, ale ťažký stav neporiešiš doma.
Nie je to život ohrozujúci stav. Nestresuj.
Uvidíš ako sa to bude vyvíjať.

ajsha123
22. nov 2022

@tenerifka ja mám zas skúsenosť z nedávnej minulosti, že kamarátka mala pasovy opar, volala doktorke, dostala len nejaké maste... Po týždni bola na kontrole, kedze sa to nezlepšovalo a az vtedy jej predpísali antivirotika. Veľmi rýchlo jej to potom zabralo...

irusa
22. nov 2022

Je to infekčné... zvyčajne to končí hospitalizáciou

luccija
22. nov 2022

@irusa preco hospitalizaciou?
Autorka davaju sa antivirotika, ked nema bolesti tak fajn ja som mala velke a dlho.Nech si kupi b vitaminy este lepsie Milgammu, zinok a nepresilovat sa.

irusa
22. nov 2022

@luccija pretože známy mal vysoké teploty a opuchnutú celú tvár...a vzhľadom k veku 72 rokov skončil na infekčnom a na infúziách

luccija
22. nov 2022

@irusa to, ze mal problemy je neprijemne, ale za normalnych okolnosti nechodia pacienti do nemocnice.Asi jej mama nema ziadne vacsie tazkosti inak by uz davno bola u lekarky

jamimo
22. nov 2022

Osobne si myslím že návšteva lekára je nutná. Pásový opar je infekčný, užívajú sa antivirotiká, na zmiernenie vysoké dávky vitamínu B, lyzín, môže byť aj Revitanerv, Milgama N. Pásový opar vie nepríjemne bolieť, svrbieť, potrápiť neuropatickou bolesťou... Vôbec nemusíme diskutovať o tom že je infekčný. Za socializmu pacientov normálne hospitalizovali, zvlášť v seniorskom veku, nediskutovalo sa o tom či treba alebo nie, pyžamá aj posteľnú bielizeň nám kázali spáliť. Keď som minule stretla známu v obchodnom dome na shoppingu , popri debate mi len tak povedala že má pásový opar, skoro ma rozdrapilo od zlosti, aj som jej povedala aká je nezodpovedná, keď si chodí skúšať veci po kabínkach!!! Viem, že to teraz pôsobí že zachádzam do extrému, ale je to tak a mne osobne to veľmi vadí. Napr. ak niekto olizuje lyžicu pri varení s herpesom, olizuje dieťaťu cumlík, fľašu, bozkávajú malé deti, špina za nechtami atď....

fatimuska
23. nov 2022

@jamimo preanw, ľudia su sebci

autor
23. nov 2022

@jamimo @fatimuska Podľa mňa je problémom aj počítačová gramotnosť. Kedysi ľudia chápali svoje limity a keď prišlo na nie úplne bežné choroby, nehrali sa na samoliečiteľov, ale naklusali k lekárovi. Dnes si na základe googlu ľudia sami stanovia diagnózu, liečbu aj prognózu choroby. A nevedia pritom posúdiť dôveryhodnosť zdrojov, z ktorých čerpali info a nevedia sa ani objektívne sa pozrieť na úroveň svojich diagnostických schopnosti. Moja mama síce sedí doma, ale nám tvrdí, že tiež si naštudovala z netu, že pás.opar nieje infekčný. Pritom infekčnosť, ak som správne z netu pochopila ja, závisí od štádia, v ktorom sa nachádza a ona konkrétne je ešte v tej infekčnej fáze. A práve pre tieto nejednoznačnosti a problémy pri čítaní s porozumením by sa podľa mňa takéto choroby mali odkonzultovať s dr.

jamimo
23. nov 2022

S týmto absolútne súhlasím, informácií je dosť, problém je ich triediť a diferencovať. Samozrejmosťou je, že ľudia v seniorskom veku (česť výnimkám) majú svoju hlavu a nepohnete s nimi, nech by ste im chceli akokoľvek dobre. A to sa netýka len chorôb, ale aj iných oblastí v živote. S tými telefónmi v rukách to je koniec...Nech im ešte slávne ministerstvo technológii a digitalizácie dá toľko sľubované tablety a už naši seniori stratia zdravý úsudok úplne. Úplne vás chápem, máme to v rodine...

joesvk
23. nov 2022

Je infekčný ako iný herpes. Keď máš dobrú imunitu a nie si nejako oslabený, tak z mojich skúseností, je málo pravdepodobné, že to dostaneš.
Hovorím, že závisí od stupňa choroby. Ťažšie stavy samé vyhľadajú lekára. Nechaj mame slobodu v tomto.