Je normálny tlak 150/120?

jaroslav8
Včera o 20:17

Ahojte vcera som bol vonku a meral som si tlak a nameral som 150/120 je to normalne? Po prechadzke

jaroslav8
autor
Včera o 20:18

@jaroslav8 potom som sa dal do kludu a mal som 118/74

jaroslav8
autor
Včera o 20:18

@jaroslav8 je to vporiadku?

petamich
Včera o 20:19

120/80 je idealny tlak dospeleho cloveka, takze mozes byt uplne v klude a ano je to normalne, ze pri akejkolvek fyzickej aktivite je tlak vyssi

estellas
Včera o 20:23

Po námahe alebo rýchlejšej chôdzi tlak automaticky každému človeku stúpne. Pri pohybe srdce bije rýchlejšie aj keď nebeháš.

valikasikulova
Včera o 20:53

No neviem za mna vrchný ok pri námahe, ale ten spodný je divoké číslo, sla by som za obvodakom, asi ti da zapisovať tlaky po námahe, možno holter, kardiologia etc

petermafo
Včera o 20:56

@jaroslav8 Ja sa liečim na tlak dlhodobo aj lieky.Každa fizicka aktivita môže zvýšiť tlak dôležití je tlak v pokoji viac meraní aj po sebe ráno večer viac dní.S toho by som vychádzal.

majamat
Včera o 21:04

ako pisu, po namahe je tlak vyssi,a le hlavne, 150/120 je nepresne meranie.
ak je spodny tlak 120, horny byva az okolo 200, nie 150. maly rodiel medzi hornym a dolnym tlakom naznacuje nepresnost v merani.
takyto amly rozdiel mze byt aj pri ochoreniach srdca, ale su to zavazne ochorenia a v case, ked sa u takeho cloveka takyto tlak vyskytne, vie o svojom ochoreni, lebo je rozhodne v pokrocilejsom stadiu. cize ak nemas ziadne ochorneie srdca, moznost je len nepresnost v merani.

dalsia vec, tlak sa mera v klude - zakladne pravidlo.

haggard_222
Včera o 21:07

Meraj v kľude, keď sedíš min. 5-10 minút. Je normálne, že krátko po ukončení aktivity je tlak ešte stále vysoký z aktivity. Pri aktivite tlak stúpa, tak to má byť, to nie je niečo zlé alebo nežiaduce. Ak ho máš v kľude dobrý, takje dobre.
Ten tvoj spodný je ale neštandardný, ten by sa pri bežnej aktivite nemal hýbať až tak vysoko, ale môže byť že je to pre tvoje telo normálne. Pokiaľ dokáže bez liekov klesunúť v kľudne na normálnu hodnotu, vtedy je to ok.
Ja ho mám tiež vyšší, môj bežný tlak je 115/87. Ak mám stresové obdobie, ak som v noci málo spala, ak ma niečo psychicky vyvedie z miery, ak mám bolesti, ak som chorá, tak ide hore a je to kľudne aj 120/95. Snažím sa veľa relaxovať, hýbať sa, jesť zdravo. Ale keďže viem, že môj tlak dokáže byť v kľude (bez liekov) aj 115/80, tak sa netrápim. Mala som obodbie, kedy som sa na tlak veľmi fixovala a fungovalo to tak, že posadnutosťou meraním tlaku som si ten tlak len zbytočne zvyšovala, lebo psychika...
Uteším ťa jdnou vecou, najvyšší nameraný tlak je 370/360 a namerali ho športovcovi počas podávania športového výkonu, tuším dvíhal veľmi ťažké činky. Vieš si to vyhľadať na webe. Krátkodobo zvýšený tlak, pokiaľ je zvýšaný pri aktivite, je v poriadku a je žiaduci. Ak by sa nezvýšil, tak by telo nebolo dostatočne okysličené a srdce by nedostávalo dostatok krvi. Čo je problém je keď je ten tlak zvýšený dlhodobo počas neaktivity. Cievy potrebujú "oddyhovať" pri normálnom tlaku. Ak je konštantne zvýšený, poškodzuje to časom ako cievy, tak orgány.

luccija
Včera o 21:09

@jaroslav8 má sa merať v kľude a ideálne 2x po sebe a 2 x denne.Doktor to väčšinou spriemeruje za celý týždeň.

petermafo
Včera o 21:11

@haggard_222
@jaroslav8 Hlavne kvalitný tlakomer ideál manžetovy prípadne porovnať s iným tlakomerom výsledky.

haggard_222
Včera o 21:24

@majamat Nemusí to byť nepresné meranie. Takýto tlak som ja mávala pri panickom ataku. Aj 120/100, alebo aj 115/95 občas v strese, pri chorobe, nevyspatá, alebo u lekára keď mi merali. Celkovo mám diastolický vyšší, pričom systolický je bežne pod 120 a niekedy aj pod 110 a potom vznikajú takéto kombinácie.
Obvodná a internistka ma zvažovali dať na lieky na tlak, ale keďže systolický mám ok a pri pravidelnom meraní sa mi stávalo že som ho mala aj 105-107, tak by hrozilo že mi lieky systolický tlak príliš znížia. Nastavili mi preto len konzervatívnu liečbu a monitorovanie. Autor môže mať niečo podobné. Odporúčam merať pravidelne, v kľude, a ak bude výsledok neuspokojivý, teda viac ako 135/90, hlásiť sa u lekára.

nikaeli
Včera o 21:24

@jaroslav8 a čím si si ten tlak vonku meral?

haggard_222
Včera o 21:28

@petermafo Súhlasím, ale nieže ideál manžetový, ale JEDINE manžetový, a pri hrubšej ruke musí byť väčšia špeciálna manžeta. Tie zápästné sú tak na dve veci... A normálnu zančku, napr. Omron, žiadne lacné šmejdy.

petermafo
Včera o 21:35

@haggard_222 Ja by som tie zapesne zakázal.Tak voľakedy top aj možno ešte aj dnes ortutove tlakomery sa nájdu.Ja mám Omron vyši model dual obrazovka. Pevná manžeta tvarovaná.

majamat
Včera o 22:12

@haggard_222 ludia si taky tlak nameraju bezne,a le nei je spravny,a ko somn pisala, ue je normalne mat taky tlak a vyskytuje sa rpi zavaznych srdcovych ochoreniach, o ktorych chory uz davno vie.
to, ze si to nameras,este neznamena, ze meranie je presne.