Je normálne krvácanie zubu po vytrhnutí?

karolinka234
15. jún 2021

Ahojte chcela by som sa spýtať, dnes mi trhali prvýkrát zub asi 2h dozadu a stále mi z tej rany tecčie krv odkedy mi to vytrhli a stále neprestáva… je to normálne alebo? ja nebiem pretože zub mi trhali prvýkrát v živote.
ďakujem za odpoved ❤️

kittykat22
15. jún 2021

@karolinka234 ano - zub ma pomerne hlboko korene. ALe krv by ti mala nemala tiect prudom, ale mala by si vypluvat kusky obalene v slinach.

ivanecka0602
15. jún 2021

@karolinka234 mne pred rokom trhal 2 zuby, teda korene. Pacil ich z kosti, a z jedneho teda musel odstranit aj trosku kosti, pretoze rana nekrvacala. Ono tiect nema, ma sa ri tam spravit krvna zrazenina, aby sa ti ostatky z jedla nefostali do rany. Ale asi je aj rozdiel tahat zub a iba koren. Ja po vytrhnuti hodinu drzat tampon na tom mieste, pptom ho vyplut, este hodinu vobec nic nejest. Potom uz v pohode, ale nedotykat sa miesta jazykom, aby som si tu zrazeninu odtial nedala prec.

ivanecka0602
15. jún 2021

@karolinka234 a teda mne to nekrvacalo. Skus zavolat lekarovi/ke ci je to v poriadku

marcellka32
15. jún 2021

Výplach repikom, mne zašil ranu (7 dole), o týždeň vybral stichy

nicollette332
15. jún 2021

mne to nekrvacalo, ale mala som vela slin v ustach :/

janka1011
15. jún 2021

@karolinka234 prvý deň je to normálne, ja som ešte aj na druhý deň mala dosť silné krvácanie, lebo tam bol zápal...hlavne ničím nevyplachovať prvé dni !!!! To je dôležité, lebo si vypláchneš zrazeninu a začnú ďalšie problémy. Potom môžeš jemne vyplachovať, dobrý je roztok florsalmin alebo ústna voda Corsodyl, repík sa moc neodporúča. Rýchlo sa to zahojí neboj nič, nesústreď sa na to a nevšímaj si ranu 😊

janka1011
15. jún 2021

@karolinka234 a ešte som zabudla - prikladať ĺadové obklady dnes, pomáha to 😊

marycarrie
15. jún 2021

@karolinka234 ahoj, je to ok.. nepi mlieko a ak fajcis ziadne cigy

whatever1
15. jún 2021

@karolinka234 Nevycucavaj si to v žiadnom prípade.

luccija
15. jún 2021

@karolinka234 ano a bolest aj 2 t.Lad a harmanceky odvar a sleduj ci Ti v tom nebude pulzovat o par dni vacsinou treba dat ATB zalezi ci si mala aj hnisavy vacok a pod...

stefi_k
15. jún 2021

Prvy den po vytrhnuti nevyplachovat ani necucat, na mieste vytrhnuteho zubu sa ma spravit zrazenina aby sa to lepšie hojilo, davaju sa do rany aj umele zrazeny. Na urychlenie hojenia je dobre na vyplach CURAPROX PERIO PLUS+ FORTE. Tu je inak poučenie od zubara, u mojho ti to dvakrat zopakuju a daju aj do ruky aby si nezabudla čo a ako

stefi_k
15. jún 2021

Hups hlavou dole 😊

patrik95
5. nov 2022

@karolinka234 Dobrý deň prajem, ja by som rád opísal moju čerstvú skúsenosť, a rovnako poradil ľuďom do budúcna, ktorý si extrakciou prechádzajú prvý krát, nevedia čo je v poriadku a čo nie, rovnako ako ja.

Ráno okolo 9:00 mi zubárka trhala zub, musela ho rozpíliť na tri časti a trhať po kúskoch, jednalo sa o hornú stoličku, šiesty zub v poradí. Bolo to nepríjemné ale dalo sa to zvládnuť. Ku koncu procesu mi dala na miesto gázu do ktorej som mal silno zahryznúť pre zastavenie krvávania a povedala, že po 15 minútach si ju môžem vybrat, a malo by byť všetko v poriadku. Ak nie, mám zavolať.

Urobil som tak, ako povedala. Po dvoch hodinách však krvácanie neprestávalo, v ústach sa mi medzi zubami, v mieste vytrhnutia, tvorila zrazenina ako balónik, ktorá sa krvou stále nabaľovala, hustá ako želatina. Neprišlo mi to normálne, tak som znovu použil gázu na pevný zhryz, po 20 minútach som si ju vybral a išiel do práce (nie fyzicky náročná práca). Po 15:00 som cítil stále krvácanie a tvorenie nového balónika, opakoval som postup záhryzu do gázy 4x, po 3 hodinách krvácanie neprestávalo.

Nastali 3 hodiny hľadania a obvolávania zubnej pohotovosti v najbližších mestách, keďže v mojom už bola zatvorená (nakoniec našťastie). O 20:00 sa mi podarilo nájsť stomatochirurga, ktorý povedal, že môžem prísť (iná “obyčajná” zubná pohotovosť by mi možno nevedela pomôcť, nakoľko mi po telefóne jedna sestrička poradila, že ak má prísť k zašitiu rany, tak na to je vhodný stomatochirurg).

O 21:30 som prišiel na stomatochirurgickú pohotovosť, ranu mi zrevidoval, tzn.nepríjemné otvorenie rany až do kosti, vložil lôžko, ktoré nahradzuje vlastnú krvnú zrazeninu, a veľmi pevne zašil - tá bolesť po zašití je pnutie stehov, a teda normálna. Rana prestala krvácať. Zákrok trval trištvrte hodinu, doma som nevedel hneď zaspať, dal som si tabletku od bolesti. Spozoroval som ešte jemné krvácanie z rany, ale to sa už nedalo porovnať s tým pred tým. Zuby sa mi umyť poriadne nepodarilo, avšak som ani nič nejedol, ale ustnu hygienu netreba zanedbávať, preto aspoň len jemne kefkou bez pasty, nepribližovat sa k rane a neprechádzať po nej. Teraz je ráno, ďalší deň, pomaly sa chystám na vyčistenie zubov, zatiaľ necítim žiadny problém ani krvácanie.

A teda, ak neustále či prúdom tečie krv po extrakcii zuba a nie je možné uzatvorenie prirodzenou krvnou zrazeninou, najmä po niekoľkých hodinách, NIE, NIE JE TO NORMÁLNE. Vyhľadajte pomoc.

(Iný príbeh je ten, že k extrakcii vôbec nemuselo prísť, keby môj pôvodný ošetrujúci zubný lekár riešil môj zub pred pol rokom, keď som sa mu sťažoval na silné bolesti zuba. Na dohováranie ho otvoril, avšak len vložil hojacu vložku, do dvoch týždňov som mu znova volal na bolesť avšak nebol prítomný, navštívil som zaskakujúcu zubárku, ktorá mi odstránila zapálený nerv, prečistila kanálik, o dva týždne moja tiež prečistila kanálik a dala vložku, o mesiac urobila to isté, o dva mesiace znovu to isté, plus vytrhla polovicu zlomeného zuba, vraj: “Preto sa vám to nehojí lebo ho máte zlomený”!!!. To však nebol žiaden problém, až pokým tam napachtlala ďalšiu vložku, bolesti ani po týždňoch neprestávali ani krvácanie zuba nakoľko sa mi pod tou vložkou pekne rozkladala strava- tá vložka mi samozrejme vypadla a zistil to až potom. Najlepšia hláška a rada zubárky: “Nečistite si ten medzizubný priestor”!!!, a nabudúce zub “nejako” dorobíme. Vyhľadal som horko-ťažko nového zubára, ten skonštatoval vytrhnutie, pretože pozostatok zuba nemusí udržať dorobenú nadstavbu, no a po vytrhnutí ten príbeh už poznáte.

Ďalšia rada do budúcna: Ak si váš zubný lekár nevie rady zo zubom, necítite sa u neho komfortne a stratili ste v ňom dôveru, okamžite zmente ošetrujúceho zubára. Nenechajte to čakať a dospieť až k trhaniu. Je tolko neodborných zubárov, že je to veľmi smutné. Radte sa zo známymi, čítajze recenzie na internete, pátrajte po informáciach, volajte. Zdravie máme len jedno, rovnako aj svoje prirodzené zuby.)