Je možné, že nízka funkčnosť štítnej žľazy zabraňuje chudnutiu?

15. jún 2023

Ahojte, prosim vás niekto kto máte skúsenosti…. Je naozaj možné že nízka funkčnosť štítnej žľazy zabraňuje chudnutiu? Totižto takto… rodila som skoro pred 4 mesiacmi. A ano jasne ja viem že je ešte skoro atd. No som v kalorickom deficite už minimálne 2 mesiace, mám aj velky vydaj energie, chodím aj cvicit, keď nemôžem do posilky cvičím doma, celý deň upratujem, pracujem, okolo malého behám atd, proste mám aj ten vydaj. Venovala som sa predtým cvičeniu, strave a tak, takže zas viem čo treba spraviť pre chudnutie. Problem je ten, že ja som sledovaná kvôli štítnej zlaze v rodine od malička. V tehotenstve mi doktorka preventívne nasadila 25 mg euthyrox a neskôr aj 50 mg, ano viem blbosť ale bolo mi z nich v tom čase ráno veľmi zle a aj tak som taká skeptická z liekov tak som to nebrala… po tehotenstve som to už ani neriešila a k doktorke som ešte nemala cas zájsť keďže ju mám tak 200 km daleko. Nikdy som ale neverila že to naozaj môže mať az tak velky vplyv na chudnutie… za cca 2 mesiace možno aj viac som dokopy schudla 1kg!…. Čo pri mojej poporodnej katastrofálne vysokej váhy 98 kg je pri takej fyzickej aktivite a deficite nemožné… samozrejme budem sa ju snažiť navštíviť čo najskôr ale máte s tým skúsenosť? Naozaj je to takto?:/
Dakujem

denuss
15. jún 2023

Ahoj. Ja uzivam Euthyrox od 13tich rokov. Mame 4 deticky, najmladsi bude mat 5mesiacov. Takze tiez chudnem po porode, ale zatial to nejak velmi neriesim, lebo kila idu pomalicky dole same. Pri 4 detoch si nejak neviem najst cas na cvicenie, dietny rezim a pri kojeni je to aj tazke sa nejak obmedzovat v strave. Este mi ostavaju 4kg. Citala som, ze po porode a pri kojeni je ok chudnut tak 1kg mesacne a mne to tak aj ide dole 1-1,5kg mesacne. A to mam na tom stitnu horsie ako ty. Beriem 100mq Euthyrox denne. Inak ani po predoslych tehotenstvach som s chudnutim problem nemala, liezlo to dole same. Ale je pravda, ze poctivo si davam lieky a chodim na kontroly. Odkedy mi v puberte nasadili liecbu, nemam ziadne prejavy poruchy stitnej zlazy. Otehotnela som vzdy bud hned na prvy krat alebo neplanovane. Mozno naozaj ak mas pomalsiu stitnu a nijako jej nepomozes tak ti to spomaluje metabolizmus. A mozu sa pridat aj ine problemy. Unava, vypadavanie vlasov, nesustredenost, problemy s cyklom.. Urcite by som nevahala a objednala sa na kontrolu. Drzim palce

autor
15. jún 2023

@denuss ahoj dakujem ti za odpoved. Inak zabudla som ešte dodať že nekojim, kojila som asi 2 týždne.

denuss
15. jún 2023

Tak to je uz naozaj zvlastne, ked nekojis a nechudnes. Lebo niektorym zenam prave kojenie brzdi chudnutie, telo si drzi zasoby. No tvoj pripad to nie je a mas riadny vydaj energie a nechudnes. Urcite by som si hned poziadala o termin. Tiez neznasam lieky, ale Ethyrox potrebujem, aby telo fungovalo ako ma, tak nad tym ani neuvazujem..

sasanka605
15. jún 2023

Ja celkom neviem pochopit ako mozes byt skepticka k liekom na stitnu ale kazdy robi ako uzna za vhodne. Beriem 112 alebo 125, ako kedy a teraz po tretom porode to ide asi najpomalsie. odkedy mam problemy so stitnou uz nemam taky metabolizmus ako som mavala ale to je aj vekom. Stitna zlaza ale nikdy nemala nejaky extra vplyv na moje chundutie, kompenzovana bola viac menej ok a ked som sa rozhybala tak kila sli dole. Ak by ti bolo treba nejak vyrazne lieky, myslim ze by si to spozorovala, ja som bola tak unavena ze som nevedela z postele vstat a zima mi bola neskutocna (taka vnutorna nepohoda, chlad) Sice kojim ale mne to na chudnutie nepomaha vobec. Mne doktorka povedala ze take tri dni bez liekov by som vydrzala a zacali by rychlo problemy.

nevenka
15. jún 2023

@sasanka605 ano, presne. Stitna zlaza je pomala, proste je tam autoimunitny zapal, ktory nici funkcne tkanivo stitnej zlazy, a ako postupuje cas, tie protilatky to tam nicia a zlaza vyraba coraz menej hormonov. Ak mala brat a nebrala lieky, tak sa niet co divit, ze si to este zhorsila, lebo stitna sa namaha a proste to nejde. Ked nema co tie hormony vyrobit, tak nema. Casto aj na liekoch nemaju ludia optimalne hodnoty fT4, hoci su v tabulke, ze vysledky este dobre, ale ft4 okolo 10-12 je zalostne malo. Optimum je cca 17,18, aby metabolizmus fungoval.
Poviem "tajomstvo" - moj kardiolog zalamoval rukami, aky vysoky cholesterol...No a mne sa po porodoch spusta hypertyreoza, cize, ja tych hormonov mam privela. Pravy opak. Kym som bola este v norme, tak sa nic nedialo a akonahle nabehli protilatky, tak cholesterol zo 6,7 klesol za 2 tyzdne hypertyreozy na 3, a to tak, ze som nic neobmedzila, pijem vineu, tycinky, cokoladu vyzieram po veceroch. Ked sa mi po druhom dietati spustilo toto prvy raz, tak som zacala rapidne chudnut, chodila som na WC na velku po kazdom vacsom jedle. Padali mi vlasy, vysoky pulz, tlak, zvysene potenie, unava. Naspeedovana vevericka. Ked som sa zacala liecit, chudnut som prestala. Ked sa mi hormony stabilizuju, tak sa to skludni. No teraz napriklad mam silne kardio priznaky, fT4 40 (norma do 22,7), fT3 19,5 (norma 6,5)...Nechudnem len preto, ze este mam nadmieru cholesterolu a triacylglycerolov a ze zeriem zbytocnosti a vela. Keby som dala kaloricky deficit a este cvicenie, som kost a koza. Takze ja som si vsimla priamu suvislost funkcie stitnej zlazy s metabolizmom a chudnutim a krvnymi testami. Ak autorka neberie lieky, ked ich brat ma, tak nielen, ze nebude chudnut, ale raz tak ci tak skonci na Euthyroxe, lenze telo pri nedostatku hormonov riadne trpi. Uskodi si. No ale kazdy ako vie...🤷‍♀️. So stitnou zlazou sa neradno zahravat. Ja mam stav, ze mozno uz pojdem na operaciu a dozivotne budem na Euthyroxe. Ono nie je dobre ani spomalena ani zrychlena cinnost. A vo vacsine pripadov ide o autoimunitny zapal v dnesnej dobe takze to sa liecit nevie.
@autorka ak by si chcela nieco spravit, tak nabehni na autoimunitny protokol, ja toto nedavam pri 4 detoch, vraj to znizuje protilatky a tkanivo stitnej si mozno zachranis. Je na to FB skupina. Zavisi, aky mas objem funkcneho tkaniva. Ja napriklad mam znizeny objem bez strumy, napriek hypertyreoze, takze ja po ataku mozem spadnut do tazkej hypotyreozy. Je to neprijemna choroba, no ale co narobime. Bez liekov by som mohla dostat zastavu srdca, oslepnut, su tam vyrazne ocne priznaky, osteoporoza,...Takze ja beriem tyreostatika, kojim. Je tam riziko vzniku hypotyreozy aj u dietata, zatazuje to pecen. Zatial mam davky kompatibilne s kojenim. Euthyrox, keby si aj kojila, co nie, tak Ti nema co spravit, len pomoze. Co sa o tyreostatikach povedat neda. Tak zvaz.

sense
15. jún 2023

Treba ist k lekarovi a ak mas znizenu funkciu treba brat lieky. Ja nam hashimoto. A ak chcem chudnut musim dat sakra pizor na kazde jedno susto a bezny pohyb nestaci

vanilkovazmrzka
15. jún 2023

A spis dostatocne? 🙂

mara66
15. jún 2023

Áno, je to možné. Švagriná roky nevedela schudnúť, pritom nejedla sladké, len výnimočne, večer už nič, neprejedala sa nikdy ani cez deň a váha skôr hore ako dole. Konečne ju zdiagnostikovali a bastavili liečbu, keďže štítnu už mala nefunkčnú a kilá idú dole ako po masle pri takmer rovnakom stravovaní, teraz je viac zeleniny.