Je možné užívať ginko, keď osoba užíva antidepresíva?

17. nov 2022

Dobrý deň, chcem sa opýtať, či je možné užívať ginko bilobu keď niekto užíva antidepresiva?
Ďakujem.

marseillefan
17. nov 2022

Nie som lekár, takže k tomuto sa nevyjadrím, ale čo viem o ginku je to, že riedi krv, takže negatívne ovplyvňuje zrážanlivosť krvi napríklad. Či to nejako súvisí s AD, netuším...

kacernakokse
17. nov 2022

Ktoré konkrétne užívaš? Väčšina antidepresív ktoré sa dnes používajú "riedia krv" a ginkgo má tiež tieto vlastnosti. Takže je odporúčané monitorovať to aby nedošlo ku krvácaniu. Toto je skôr otázka na tvojho lekára. Aké dávky ad užívaš, aké dávky ginkga plánuješ užívať a či užívaš ešte nejaké lieky na riedenie krvi.

autor
17. nov 2022

@kacernakokse užívam Trittico

kacernakokse
17. nov 2022

U tohto liečiva by tie účinky na krv byť nemali. Akurát to pozerám v databáze liekových interakcií, väčšina antidepresív by sa kombinovať nemala, ale tie tvoje sa môžu. Ale určite to preber ešte s doktorom, nech sa nič nezanedba. Pravdepodobne ti povie že môžeš, ale predsa len ginkgo ovplyvňuje kognitívne funkcie a uvádza sa pri ňom, že môže zhoršovať depresiu a pôsobiť negatívne na emócie.

autor
17. nov 2022

@kacernakokse Ďakujem. Ja depresie ani nemám. Ja užívam tieto lieky kvôli nespavosti. Ale preberiem to s ním určite.

kacernakokse
17. nov 2022

Ginkgo spôsobuje aj nespavosť, ale myslím si že keď to dáš ráno tak bude v poriadku. Treba to hlavne odsledovať že keby si mala problém znovu so spánkom, tak vysadiť.

marianarem
17. nov 2022

Ja mam zlu skusenost s tym. Tiez mam AD na nespavost, raz som si dala gingko. V noci som vstala na zachod a odpadla som, spadla som pritom aj zo schodov. Gingko znizuje tlak, takze v kombinacii s niecim uspavajucim to moze narobit skody. Ale teda ja mam celkovo nizsi tlak uz aj bez toho, ak to nie je tvoj pripad, tak sa nemusi nic stat.